Kulttuuri

Nuori rumpali alkoi yhdistellä jazzia hip hopiin, ja nyt Makaya McCravenia tituleerataan sensaatioksi, joka on tuonut jazzille uusia kuulijoita

Kaksikulttuurinen ja kosmopoliittinen Makaya McCraven yhdistää jazzia, hip hopia ja elektronimusiikkia.

Kaksikulttuuriseen perheeseen Pariisissa syntynyt Makaya McCraven on nähnyt muusikkojen arkielämää jo ensivuosistaan niin läheltä, että hänellä ei ollut ammattilaisuudesta ylisuuria odotuksia.

Hän muistaakin jo esiteini-ikäisenä harrastajana ymmärtäneensä, että mahdollinen musiikillinen onnistuminen edellyttäisi paljon työtä sekä vähän myös onnea, osumista oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

”Musiikki on harvoin mikään syntymälahja, menestyksestä nyt puhumattakaan”, sanoo McCraven, yhdysvaltalaisen jazzrumpalin ja unkarilaisen laulaja-huilistin esikoispoika.

Mutta mitkään epävarmuustekijät eivät estäneet häntä pyrkimästä ja päätymästä ammattilaiseksi – rumpaliksi, yhtyeenjohtajaksi ja tuottajaksi.

Lauantaina McCraven esiintyy Helsingissä jo kolmatta kertaa.

Viime vuosina Makaya McCraven, 36, on ollut myös oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ja niin täsmällisen tarkasti, että häntä on hypetetty paitsi ”tähdeksi” ja ”sensaatioksi”, myös jopa ”jazzin pelastajaksi”.

Hän sanoo hymähtävänsä tällaisille väkinäisille sekä ylimalkaisille, messiaanisille tyypittelyille. Hänen mielestään ”jazz ei todellakaan tarvitse pelastajaa”, eikä edes puhetta pelastajasta. Jazzille on kertynyt monimuotoista kansainvälistä historiaa jo niin paljon, että se ymmärretään jatkumoksi, prosessiksi.


McCravenin maine itseään nuorempien jazzmusiikillisena herättäjänä ja uusien kuuntelijoiden sisäänheittäjä ei ole silti perusteeton. Päinvastoin.

McCraven on tehnyt omia levyjä vasta viisi vuotta, mutta hän on onnistunut yhdistämään jazzia, hip hopia ja elektronimusiikkia omintakeisella tavalla. Se kuulostaa poikkeuksellisen luontevalta, kaikkien tyylien ytimiä ymmärtävältä. Hän muistuttaakin kuuluvansa siihen sukupolveen, jolle parhaiden aikojen amerikkalainen hip hop oli kaikkein ominta nuorisomusiikkia.

”Ehkä suurimman oivalluksen koin kuunnellessani The Rootsin rumpalia Questlovea. Hänen yksinkertaisen tehokas ja hyvin tarkka tyylinsä sysäsi minut biittien kiehtovaan maailmaan. Tälle matkalle, jolta ei ole ollut paluuta.”

Chicagossa asuvan McCravenin ensimmäinen tyylien yhdistely-yritys oli yllättävän paljon huomiota herättänyt levy In The Moment (2015), jota hän luonnehtii nyt sattuman oivallukseksi.

Ensialkuun hänen piti vain kuunnella kaikki ne äänitykset, joita hänen yhtyeensä olivat improvisoineet yhden vuoden aikana Chicagossa. Mutta sitten, työmäärää päivitellessä, hänellä välähti: Ehkä viidenkymmenen tunnin liveäänitteistä voisi karskilla kädellä editoida – leikkaamalla ja liittämällä, karsimalla, kerrostamalla ja kierrättämällä – yhden täysimittaisen levyn. Ehkä jopa yhteisöllisyyttä korostavan temaattisen albumin, jolla olisivat vain kiinnostavimmat ja parhaimmat palat.

Ajatus ei ollut millään muotoa ainutlaatuinen, vaikka jazzissa näin pitkälle vietynä aika harvinainen. Mutta edeltäjistään poiketen McCraven ei yrittänyt peitellä työtapojaan eikä tavoitella esiintymistilanteen aitoutta. In The Moment -levyltä kuuli hyvinkin selvästi, että se oli nimestään huolimatta ei-hetkellinen ja epäjatkuva jatkojaloste. Saman kuulee McCravenin kaikilta myöhemmiltä, keskenään eriparisilta äänitteiltä.


Levy ja live ovatkin hänelle eri medioita.

”Improvisoiduista äänitteistä muokattuja kappaleita on mahdoton soittaa sellaisenaan uudelleen, enkä näe siinä mitään mieltä”, sanoo Chicagosta tavoitettu McCraven. Hän tulee sieltä Pariisin kautta Helsinkiin uuden kvintettinsä kanssa, joka esittää hänen seuraavan yhtyelevynsä ohjelmistoa.

Sen nimi on ensialbumiin viitaten In These Times. Saman niminen on Chicagossa ilmestyvä, edistykselliseksi kuvailtu yhteiskunnallinen kuukausijulkaisu. Se ei ole sattumaa, sillä sama lehti haastatteli McCravenia kuusi vuotta sitten teemasta, joka oli askarruttanut häntä pitkään: mitä on työ, ja varsinkin muusikon työ? Ja miten ammattimuusikko sen oikein mieltää.

”Vanhempani juurruttivat minuun ajatuksen, että musiikki ei ole vain musiikkia, vaan sillä on oltava jokin merkitys”, McCraven sanoo ja puhuu pitkään sekä yksityisten että yleisten rajojen ylittämisestä ja häivyttämisestä.

Sekin on kaksikulttuurinen ja kosmopoliittisen lapsuudenkodin perintöä, kuten myös omistautumista korostava työetiikka.

”Ajattelisinko toisin, jos olisin varttunut toisenlaisissa oloissa? En tosiaan tiedä, sillä tämä on ollut aina minun elämääni.”

Makaya McCravenin kvintetti lauantaina 18.1. Ääniwallissa (Pälkäneentie 13). Samassa tilaisuudessa soittaa myös Timo Lassy trio. Ovet avataan kello 20.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Makaya McCraven


  Rumpali, yhtyeenjohtaja, tuottaja.

  Isä amerikkalainen jazzrumpali Stephen McCraven, äiti unkarilainen laulaja-huilisti Ágnes Zsigmondi. Molemmat levyttivät omillaan jo 1970-luvulla.

  Syntynyt Pariisissa 1983, asunut kolmevuotiaasta Yhdysvalloissa, Chicagossa vuodesta 2007.

  Opiskeli musiikkia University of Massachusetts Amherstista.

  Omia levyjä kuusi, joista uusin Universal Beings (2018).

  Naimisissa apulaisprofessori Nitasha Tamar Sharman kanssa, kaksi lasta.

  Esiintynyt Suomessa aiemmin Porissa 2016 sekä Helsingissä 2017 ja 2019.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Inarilaislääkäri sai kimppuunsa äkäisen joukon – HS selvitti, mitä terveyden­hoidon kulisseissa tapahtui, kun korona­virus tuli Suomeen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää