Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Sipe Santapukki debytoi orkesterisäveltäjänä – Teos oli nostalginen tyylihyppäys romantiikan aikaan, mutta ei mitenkään omaperäinen

Apulannan rumpali ei pyri uudistamaan orkesterimusiikkia sinfonisessa runossaan.

Klassinen

Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 16.1. Dima Slobodeniouk, kapellimestari. – Adès, Santapukki, Prokofjev.

Sinfonia Lahden kevätkauden avauskonsertissa oltiin jännittävän paradoksin äärellä: siinä uusin teos olikin konsertin vanhinta musiikkia. Konsertissa debytoi orkesterimusiikin säveltäjänä Simo ”Sipe” Santapukki, joka tunnetaan parhaiten Apulannan rumpalina. Hänen sinfoninen runonsa Ukkonen ei ilmennä pyrkimystä taiteenlajin kehittämiseen, musiikkityylien sekoittamiseen tai edes mainittavaan omaperäisyyteen, vaan on lähinnä nostalginen tyylihyppäys 1800-luvun romantiikan sointimaailmaan.

Klassisen taidemusiikin säveltäjän käsityötaitoa Santapukilla ei ole, vaan hänen säveltämänsä melodiat on orkesteriteokseksi sovittanut ja orkestroinut Tapio Viitasaari. Sävellys- ja soitinnustunneilla vuosikausia istuneet ammattisäveltäjät saattavatkin ihmetellä sitä, miten mutkattomasti Santapukki sai Sinfonia Lahden ottamaan puolituntisen retrosävelrunon konserttinsa ohjelmaan. Aivan varmasti se tuo sinfoniakonsertteihin sellaistakin yleisöä, joka ei aiemmin ole niissä käynyt.

Santapukin säveltämä musiikki pohjautuu duuri-mollitonaalisuuteen, jolla on jo vuosisataiset perinteet. Tonaaliselle musiikille kehittyi jo varhain yhtenäinen muoto- ja sävelkieli, jonka pohjalta klassismissa sinfonian osat jäsentyvät sonaatti- tai muihin muotoihin.

Toki 1800-luvun romantikot pyrkivät irtautumaan klassismin muotoihanteista, ja silloin syntyi esimerkiksi sinfoninen runo. Niissä musiikin muotoa määrittää yhä enemmän ulkoinen ohjelma, eli jokin tarina, jonka etenemistä säveltäjä haluaa musiikillaan kuvittaa.

Tähän perintöön kiinnittyy myös Santapukin Ukkonen, sillä varsinaista sinfonista jäntevyyttä teoksessa ei ole. Esimerkiksi teoksen teemat eivät vaikuta olevan erityisissä suhteissa toisiinsa. Vaikka Santapukki puhui teoksesta aiemmin sinfoniana, kantaesityksessä sen teosmääre oli sinfoninen runo, mikä tuntuu kaikin puolin osuvammalta.

Kokonaisuus on nimittäin rapsodinen sarja aiheita, joita tuntuu sitovan toisiinsa vain yhtenäinen tyyli ja romanttinen orkesterisointi.

Suurin puute on epäjatkuvuus: aihe alkaa, aihe loppuu, aihetta kerrataan, seuraava aihe alkaa, loppuu. Silloin kun pidempiä kokonaisuuksia syntyy, se tapahtuu lähinnä ostinatomaisella toisteisuudella. Teoksen nimen ukkos-aiheita kukin kuulija voi bongailla ja tulkita musiikista haluamallaan tavalla, vaikkapa Santapukin käsiohjelmatekstissä tarjoaman teoskuvauksen kautta.

Tapio Viitasaaren orkestrointi ei kaihda Sibelius-vaikutteita, ja niihin tuntuvat kutsuvan myös monet Santapukin teemat, kuten alkuosan sibeliaaniset huiluaiheet. Ne ja monet muutkin aiheet ovat sinänsä hauskoja viittauksia menneeseen.

Teoksen ja säveltäjän suosio oli kantaesityksessä suurta, seisoma-aplodit. Ylikapellimestari Dima Slobodenioukin johtama Sinfonia Lahti soi täyteläisesti, vaikka joitakin epävarmuuksiakin soitossa vielä kuului. Suuren ennakkokysynnän vuoksi Sinfonia Lahti soittaa teoksen uudestaan konsertissaan 20. maaliskuuta, ja Tampere Biennale -nykymusiikkifestivaalilla se kuullaan Tampere Filharmonian soittamana huhtikuun alussa.

Konsertin päätteeksi Sinfonia Lahti soitti Slobodenioukin valitsemia osia Sergei Prokofjevin Tuhkimo-baletista (1945), pohjanaan baletista jo aiemmin tehdyt orkesterisarjat. Säveltäjän musiikillisen ajattelun ja oman näkemyksen kirkkaus kävi entistä väkevämmin ilmi tässä ympäristössä. Vaikka Prokofjevin musiikin taustalla ovat pohjimmiltaan samat duuri- ja mollisoinnut kuin Santapukilla 75 vuotta myöhemmin, Prokofjev vei sävelkieltä reippaasti omaan suuntaansa. Orkesteri soitti teoksen innoittuneesti.

Alkusoittona orkesteri soitti Thomas Adèsin Powder Her Face -oopperansa musiikista kokoaman sarjan, mutta koska Lahden-juna oli tunnin myöhässä, en valitettavasti ehtinyt ajoissa paikalle kuulemaan Sinfonia Lahden tulkintaa. Myös kotimatka konsertin jälkeen oli jännittävä yöseikkailu, samasta syystä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää