Kulttuuri

Sarjakuvataiteilija Jii Roikonen on piirtänyt yli puolet elämästään Jasso-kissaa

Jasson ja hännän seikkailuja leimaa absurdi huumori ja verbaalinen ilottelu.

”Keskittyminen tuntuu samalta piirtämisessä ja karatessa. Kamppailulaji oli helppo aloittaa, kun oli istunut monta kymmentä vuotta pöydän ääressä keskittymässä”, Jii Roikonen tuumii.

Hän täyttää pian 50 vuotta ja näyttää ikäisekseen raamikkaalta.

Pöydän ääressä piirustusten ylle kumartuminen teki karatesta myös tarpeellista. Tai ensin Roikonen alkoi harrastaa kuntonyrkkeilyä kymmenisen vuotta sitten, kun piirtokäsi ja selkä alkoivat oikutella jatkuvasti.

Karaten Roikonen aloitti viisi vuotta sitten. Joulukuussa hän sai mustan vyön. Karate on kotoisin Japanista, Okinawalta, mutta sen juuret ulottuvat kauas Kiinan historiaan. Roikosen tyylisuunta on shōtōkan.

”Elämä on taistelu jossa olet itsesi pahin vastus”, Roikonen siteeraa budo-filosofiaa muistinvaraisesti.

Karate tarkoittaa tyhjää kättä, mutta työtään Roikonen ei tee tyhjin käsin. Kynät ja paperit tarttuivat käteen jo lapsena, kuten niin monilla ammattipiirtäjillä. Aku Ankka, Retu, Tarzan ja muut sarjakuvat viitoittivat tietä.

”Asuimme maalla ja lähimmät naapuritkin olivat kilometrien päässä. Varsinkaan talvella ei ollut paljoa tekemistä”, kertoo Roikonen.

”Tein omia lehtiä yksittäiskappaleina. Jokunen vuosi sitten siskoni palautti Polle-lehden, jonka olin myynyt hänelle 20 pennillä. Ei vaatinut kumminkaan rahoja takaisin.”

Vuonna 1983 Roikonen voitti Joka poika -lehden sarjakuvakilpailun. 1990-luvun alussa hän piirsi ahkerasti sarjakuvia moniin pienkustanteisiin.

Nuorta aikuista innoittivat muun muassa ruotsalaisen Joakim Pirisen Sokeri-Sakarin ja belgialaisen André Franquinin Mustien sivujen äkkiväärä huumori.

Pisimpään Roikonen on tehnyt Jasso-kissaa, jo vuodesta 1992, eli yli puolet elämästään. Ensimmäisessä sarjassa Jasso oli muuttamassa yksiöön. Roikonen lähti niihin aikoihin opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin.

”Sarjainfo-lehdessä oli omakustanteen teko-ohjeet. Jasso ilmaantui kolmanteen, Riddle-nimiseen lehteen. Olin muuttanut kellarikämppään, jossa maalit hilseilivät. Muuten se oli tosi kiva. Jasson häntä alkoi puhua, kun hän oli juuttunut isovarpaastaan suihkun lattiaritilään”, Roikonen muistelee.

Jasson ja hännän seikkailuja on aina leimannut absurdi huumori ja verbaalinen ilottelu.

Roikonen huomauttaa, että pohjimmiltaan sarjan tilanteet ovat aika arkisia, mutta ne eivät tule suoraan hänen elämästään. Hän on improvisoinut paljon.

”Ideat juolahtivat mieleen piirtäessä. Varsinkin pienlehtiin tehdessä mietin seuraavaa ruutua edellistä piirtäessä”, sanoo Roikonen.

”Ammattimaisten lehtien rajattuihin tiloihin on pitänyt käsikirjoittaa joku idea. Mutta nekin muuttuivat tehdessä. Parhaat ideat syntyvät viime hetkellä.”

Sanoma- ja aikakauslehtien ohella Jasso on ilmestynyt omana lehtenään, useina kirjoina ja jopa animaatiosarjana.

Roikonen on tehnyt siitä myös erilaisia oheistuotteita, tyynyliinoista limonadiin.

Suurimman osan niistä Roikonen on tosin askarrellut yksittäiskappaleina, joita on ollut esillä näyttelyissä.

Mutta esimerkiksi postikortteja ja rintamerkkejä on myös sarjatuotettu.

Jasso on suomalaisen sarjakuvan suurten kaupallisten menestysten edeltäjä.

Absurdi huumori ja oheistuotteet muistuttavat Kiroilevan siilin, Viivin ja Wagnerin ja Fingerporin isoiksi kasvattamia kuvioita.

Viime vuosina Roikonen ei ole julkaissut Jassosta uusia kirjoja. Hän tekee hahmosta puuhatehtäviä lapsille Aamulehteen ja muihin sanomalehtiin.

”Lapuilla on ideoita ja synopsiksia, mutta tilaustöitä on ollut paljon, että toistaiseksi omat ideat saavat levätä pöytälaatikossa.”

Roikonen on kuvittanut kymmeniä lasten- ja nuortenkirjoja ja vielä enemmän oppi- ja tietokirjoja.

Suurin yksittäinen työrupeama on ollut Tuula Kallioniemen luoma Reuhurinne-sarja, jota hän kuvitti monessa muodossa 2011–18.

Nyt isoin työ on Juhana Salakarin lasten vitsikirja Vitsipitsa. Siihen Roikonen tekee runsaasti kuvituksia ja sarjakuvia.

”Vitsikirjassa on sen verran jassomainen nyrjähtänyt twisti, että sen kuvittaminen on minulle kotoisaa ja erityisen viihdyttävää. Sellaista työnteon pitää aina ollakin."
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jii Roikonen


 Juha Roikonen syntyi 20.1.1970 Juvalla. Asuu Oulussa.

 Ensimmäinen palkinto Joka poika -lehden sarjakuvakilpailussa 1983.

 Tehnyt sarjakuvia Jasso-kissasta vuodesta 1992 alkaen.

 Valmistui Lahden Muotoiluinstituutin graafiseksi suunnittelijaksi 1995.

 Käsikirjoitti ja kuvasuunnitteli Ylelle 13-osaisen Jasso-animaatiosarjan 1997.

 Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto 2005.

 Kuvittanut kymmeniä lasten- ja nuorten kirjoja sekä oppi- ja tietokirjoja.

 Opettaa karatea varhaisteineille Oulun Karateseurassa.

 Täyttää maanantaina 50 vuotta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Vielä alkuillasta pystyi hengittämään normaalisti”– Kim Masalin jäi hiekkamyrskyn takia perheineen jumiin Teneriffan lentokentälle

  3. 3

   Myrskysää ei jätä Suomea rauhaan: Vesi nousi melkein Helsingin Kauppatorille, yöllä tuuli voimistuu osassa Suomea jopa vaarallisen voimakkaaksi

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää