Kulttuuri

Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus ”Klasu” Järvinen on kuollut

Järvinen oli musiikkikasvatuksen ja ja kevyen musiikin koulutuksen pioneeri. Hän kuoli Malmin sairaalassa perjantai-iltana.

Levyraati-ohjelmasta tuttu musiikkineuvos Klaus ”Klasu” Järvinen on kuollut, kertoo hänen tyttärensä Päivi Järvinen STT:lle. Järvinen kuoli Malmin sairaalassa perjantai-iltana. Hän oli 83-vuotias.

Järvinen oli musiikkikasvatuksen ja ja kevyen musiikin koulutuksen pioneeri. Hän perusti vaimonsa Seija Järvisen kanssa vuonna 1971 Oulunkylän Pop & Jazz -opiston, josta tuli myöhemmin Pop & Jazz Konservatorio.

Järvinen jäi eläkkeelle Pop & Jazz Konservatorion rehtorin virasta vuonna 2000.

Suuri yleisö oppi tuntemaan Klaus Järvisen Levyraati-televisio-ohjelmasta, jonka vakituisena tuomarina hän toimi vuosina 1976–1989. Legendaarisessa musiikkiohjelmassa vakituisista ja vaihtuvista tuomareista koostuva raati arvioi valikoiman musiikkikappaleita pisteyttämällä ja antamalla sanallisen arvion.

Järvinen tuli tunnetuksi ankarana kriitikkona, jolta huippupisteet olivat tiukassa. Hän kuitenkin kertoi pystyneensä Levyraadin avulla korostamaan päättäjille musiikkikoulutuksen tärkeyttä.

”En pelännyt sanoa mielipidettäni, koska en ollut riippuvainen levytuottajista”, Järvinen muisteli STT:n merkkipäivähaastattelussa vuonna 2011.

Järvinen oli koulutukseltaan klarinetisti ja musiikkipedagogi. Hän syntyi Pohjois-Pirkkalassa jouluaattona 1936.

Musiikki vei mennessään 11-vuotiaan pojan, joka pääsi silloisella asuinpaikkakunnallaan Lappeenrannassa työväenyhdistyksen soittokuntaan kapellimestari Toivo Pyörteen ohjaukseen. Sieltä matka jatkui muun muassa Pekka Kaarnan jazzyhtyeeseen.

Järvinen muutti Helsinkiin 23-vuotiaana ja aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa. Hän suoritti ensin solistisen tutkinnon ja sen jälkeen musiikinopettajan tutkinnon.

Opiskeluvuosina musiikkimies soitti tanssiorkestereissa, bigbandeissa ja jazzyhtyeissä.

”Minulle kypsyi ajatus yleismuusikosta, joka voi soittaa mitä lajia tahansa”, Järvinen kertoi STT:lle antamassaan 80-vuotishaastattelussa vuonna 2016.

Pedagogin ura alkoi Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettajana 1960-luvun alkupuolella. Hän alkoi vallankumouksellisesti soveltaa popmusiikkia kouluopetuksessa ja oli ensimmäinen, joka toi luokkaan rumpusetin sekä kitara- ja bassovahvistimen.

”Ei opettaminen ollut toissijainen valinta. Ammatti vain vei mukanaan, kun törmäsi lapsiin ja nuoriin, joilla oli hirveä hinku oppia musiikista, mutta joilta tavallaan puuttuivat aseet”, Järvinen kertoi STT:lle vuonna 2011.

Koulun kylkeen perustettu Pop & Jazz -opisto laajeni, ja Klaus ja Seija opettivat päivät koulussa ja illat opistossa. Vuonna 1986 opistosta tuli virallisesti konservatorio.

Järvinen sai säveltaiteen valtionpalkinnon 1986 ja taiteen keskustoimikunnan valtionpalkinnon 1999.

80-vuotishaastattelussaan Järvinen kertoi, että eläkkeelle jääminen ja tahdin hidastaminen vauhdikkaiden vuosikymmenien jälkeen on tuntunut hieman hankalalta. Mutta onneksi hänellä oli vielä eebenpuinen klarinettinsa vuodelta 1962.

”Se, että saa soittaa, on suuri lahja kaikille. Vaikka olisi minkä tasoinen ja vaikka pystyisi tekemään sitä vain vähän.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Linnassa” lyödään muttei tapella – Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Viestintäyrittäjä Tommi Siikaniva vaurastui yrityskaupassa ja päätti jättää työt: Sapattivapaa ei johtanutkaan merkityksellisyyden löytämiseen vaan masennukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää