Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Offenbachin railakas hupailu upposi yleisöön

Koominen ooppera

Jacques Offenbachin Kaunis Helena Sellosalissa Teatro-oopperaseurueen tuotantona; Teatro-yhtye ja Menelaos-kuoro, joht. Kaapo Ijäs, ohjaus Ville Saukkonen, laulajia ja tanssijoita.

Ville Saukkonen teki sen taas! Suomen ahkerin oopperaohjaaja on parhaimmillaan päästessään koomisen musiikkiteatterin pariin. Jacques Offenbachin Kaunis Helena (1864), alalajiltaan opéra bouffe, oli kokenut railakkaan muodonmuutoksen.

Pariisilaisylimystön rietasteluista ja antiikin kuninkaita ja jumalia parodioivasta Sparta-hupailusta oli siirrytty urheiluhullujen maahan eli suomalaiseen Sportiaan. Tosin myös naapurikansat saavat omat herjansa.

Ylipappi Kalkhiksesta on tehty Sportian urheiluministeri Kalkkanen, joka komentelee sportialaisia sauvakävelyyn ja reippailuun. Neuvonantajana hän ve­toamalla mukamas jumaliin tekee kuningas Menelaoksesta hylätyn aviomiehen.

Menelaos on nenästä vedettävä suomalaismies helavöineen, kuningas Akhilles tanskalaisjuoppo kaljatölkkikruunuineen, kuningas Agamemnon veren­himoinen norjalaisviikinki, kuninkaat Ajax I ja II ruotsalaispellejä.

Esityksen riemukkaimpia hetkiä on enimmäkseen verkkareissa esiintyvän Helenan huoneistossa toisen näytöksen alussa tapahtuva perisuomalainen saunomiskohtaus vihdan ylimitoitettuine käyttöineen.

Viimeisessä näytöksessä sportialaiset viettävät suomalaista rantakesää kärpäslätkien kera kuninkaiden grillatessa makkaraa. Helenasta tulee lopussa juopotteleva kansallispukuinen Elovena-neito.

Kaikki tämä on perustelua, sillä Offenbachin ja hänen mainioiden libretistiensä, Ludovic Halévyn ja Henri Meilhacin aikaansaannos on jo itsessään makoisa eri paikkojen, aikojen ja kulttuurien sekametelisoppa.

Saukkosen ohjauksessakin ­aikalaisia riemastuttaneet, kauhistuttaneet ja sensuurin kynsiin joutuneet teemat nousevat hauskasti esiin: jumalien ja papiston herjaus, aloitteellisesta aviollisesta petollisuudesta ilman katumusta nauttivan modernin naisnimihenkilön iloinen suruttomuus.

Näytteleminen ja laulaminen oli läpi esityksen vakuuttavaa. Helenan ja Pariksen oopperamaisen vaativat aariat jodlauksineen ja kuvioineen sujuivat nautittavasti.

Kaisa Näreranta anti-Helenana omaa kirkkaan, selkeän ja toimivan mezzosopraanon, josta jää kaipaamaan vain äänen reunan pehmenemistä.

Tenori Tero Harjunniemi lauloi vaikean roolinsa yllättävän hyvin, oli aidosti lumoava prinssi Paris.

Aki Alamikkotervon karakteritenori Menelaoksena soi yhä täyspätöisesti. Jussi Vänttinen Agamemnonina, Aarne Mansikka Akhilleksena ja Rolf Broman Kalkhaksena olivat vahvasti laulavia makoisia hahmoja.

Eeva Semerdjiev Oresteksen housuroolissa ja hänen rocktyttöseuralaisensa Anni Niemelä ja Keri Kallio muodostivat mehevän bilettäjäkolmikon. Linda Rolig Venuksena oli sopivan tyrkky. Topias Lundell ja Janne Näreranta peppimäisinä ruotsalaiskarikatyyreinä valloittivat yleisön myös väliaikaselfieiden keinoin.

Kuoro ja soitinyhtye vastasivat suururakasta. Kaapo Ijäksen oivasti sovittama partituuri ja sen taitavasti toteuttanut 11-henkinen ensemble ansaitsevat kunniamaininnan. Tanssijat Oskari Kymäläinen ja Isabella Nevanlinna piristivät monia kohtauksia.

Kaiken kruunasi tietenkin Offenbachin loistava, myös tirolilaisuutta ja espanjalaisuutta tarjoava musiikki tansseineen ja hienoine laulu- ja kuoronumeroineen.

Ei olisi liikaa vaadittu, että Kansallisoopperamme resursseineen lähtisi mukaan Keski-Euroopassakin jatkuvasti laajenevaan operettibuumiin.

Loput esitykset Espoon Sellosalissa 18.1. klo 19 ja 19.1. klo 15.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa

  3. 3

   Saksan ampumisissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, kuollut epäilty on lehtitietojen mukaan tunnistettu – Jätti äärioikeistolaisen viestin ja levitti salaliittoteorioita

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää