Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Offenbachin railakas hupailu upposi yleisöön

Koominen ooppera

Jacques Offenbachin Kaunis Helena Sellosalissa Teatro-oopperaseurueen tuotantona; Teatro-yhtye ja Menelaos-kuoro, joht. Kaapo Ijäs, ohjaus Ville Saukkonen, laulajia ja tanssijoita.

Ville Saukkonen teki sen taas! Suomen ahkerin oopperaohjaaja on parhaimmillaan päästessään koomisen musiikkiteatterin pariin. Jacques Offenbachin Kaunis Helena (1864), alalajiltaan opéra bouffe, oli kokenut railakkaan muodonmuutoksen.

Pariisilaisylimystön rietasteluista ja antiikin kuninkaita ja jumalia parodioivasta Sparta-hupailusta oli siirrytty urheiluhullujen maahan eli suomalaiseen Sportiaan. Tosin myös naapurikansat saavat omat herjansa.

Ylipappi Kalkhiksesta on tehty Sportian urheiluministeri Kalkkanen, joka komentelee sportialaisia sauvakävelyyn ja reippailuun. Neuvonantajana hän ve­toamalla mukamas jumaliin tekee kuningas Menelaoksesta hylätyn aviomiehen.

Menelaos on nenästä vedettävä suomalaismies helavöineen, kuningas Akhilles tanskalaisjuoppo kaljatölkkikruunuineen, kuningas Agamemnon veren­himoinen norjalaisviikinki, kuninkaat Ajax I ja II ruotsalaispellejä.

Esityksen riemukkaimpia hetkiä on enimmäkseen verkkareissa esiintyvän Helenan huoneistossa toisen näytöksen alussa tapahtuva perisuomalainen saunomiskohtaus vihdan ylimitoitettuine käyttöineen.

Viimeisessä näytöksessä sportialaiset viettävät suomalaista rantakesää kärpäslätkien kera kuninkaiden grillatessa makkaraa. Helenasta tulee lopussa juopotteleva kansallispukuinen Elovena-neito.

Kaikki tämä on perustelua, sillä Offenbachin ja hänen mainioiden libretistiensä, Ludovic Halévyn ja Henri Meilhacin aikaansaannos on jo itsessään makoisa eri paikkojen, aikojen ja kulttuurien sekametelisoppa.

Saukkosen ohjauksessakin ­aikalaisia riemastuttaneet, kauhistuttaneet ja sensuurin kynsiin joutuneet teemat nousevat hauskasti esiin: jumalien ja papiston herjaus, aloitteellisesta aviollisesta petollisuudesta ilman katumusta nauttivan modernin naisnimihenkilön iloinen suruttomuus.

Näytteleminen ja laulaminen oli läpi esityksen vakuuttavaa. Helenan ja Pariksen oopperamaisen vaativat aariat jodlauksineen ja kuvioineen sujuivat nautittavasti.

Kaisa Näreranta anti-Helenana omaa kirkkaan, selkeän ja toimivan mezzosopraanon, josta jää kaipaamaan vain äänen reunan pehmenemistä.

Tenori Tero Harjunniemi lauloi vaikean roolinsa yllättävän hyvin, oli aidosti lumoava prinssi Paris.

Aki Alamikkotervon karakteritenori Menelaoksena soi yhä täyspätöisesti. Jussi Vänttinen Agamemnonina, Aarne Mansikka Akhilleksena ja Rolf Broman Kalkhaksena olivat vahvasti laulavia makoisia hahmoja.

Eeva Semerdjiev Oresteksen housuroolissa ja hänen rocktyttöseuralaisensa Anni Niemelä ja Keri Kallio muodostivat mehevän bilettäjäkolmikon. Linda Rolig Venuksena oli sopivan tyrkky. Topias Lundell ja Janne Näreranta peppimäisinä ruotsalaiskarikatyyreinä valloittivat yleisön myös väliaikaselfieiden keinoin.

Kuoro ja soitinyhtye vastasivat suururakasta. Kaapo Ijäksen oivasti sovittama partituuri ja sen taitavasti toteuttanut 11-henkinen ensemble ansaitsevat kunniamaininnan. Tanssijat Oskari Kymäläinen ja Isabella Nevanlinna piristivät monia kohtauksia.

Kaiken kruunasi tietenkin Offenbachin loistava, myös tirolilaisuutta ja espanjalaisuutta tarjoava musiikki tansseineen ja hienoine laulu- ja kuoronumeroineen.

Ei olisi liikaa vaadittu, että Kansallisoopperamme resursseineen lähtisi mukaan Keski-Euroopassakin jatkuvasti laajenevaan operettibuumiin.

Loput esitykset Espoon Sellosalissa 18.1. klo 19 ja 19.1. klo 15.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin, vakavimmat syytteet hylättiin

  4. 4

   Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”

  5. 5

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  3. 3

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  5. 5

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää