Plinius näki Vesuviuksen purkauksen, joka tuhosin Pompeijin – Viikon kirja antaa aikalaistodistuksia keisariajan Roomasta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|HS Kirjasto

Plinius näki Vesuviuksen purkauksen, joka tuhosin Pompeijin – Viikon kirja antaa aikalaistodistuksia keisariajan Roomasta

Tulivuorenpurkauksen lisäksi kirjeiden aiheita ovat muun muassa kevytmielisyys, kilpa-ajohulluus ja virkistävä villisianmetsästys.

Pompejin kaupunki asukkaineen hautautui tuhkaan 2000 vuotta sitten. Kuva: Getty Images

Julkaistu: 18.1. 12:50

Kiinnostaako antiikin Pompeji, joka tuhoutui Vesuviuksen räjähdysmäisessä purkauksesta elokuussa 79?

Haluatko lukea silminnäkijän kuvauksen käsittämättömän voimakkaasta ja nopeasta tuhosta?

Plinius nuoremman (oik. Gaius Plinius Caecilius Secundus, n. 63–113) kirjeisiin sisältyy sellainen. Mitään muuta tallennetta ei olekaan säilynyt.

Kun tuhoisa purkaus alkoi iltapäivällä 24. elokuuta, 18-vuotias Plinius istui lueskelemassa enonsa talossa noin 30 kilometrin päässä Pompejista sijaitsevassa Misenumin kaupungissa. Hänen enonsa Plinius vanhempi oli siellä sijainneen laivastotukikohdan komentaja – ja kuoli hengitettyään purkauksen aiheuttamia myrkkykaasuja.

Plinius nuoremmasta kasvoi kirjailija, virkamies ja maaherra. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan sadoista kirjeistään.

Marja Itkonen-Kailan suomentama Kirjeitä keisariajan Roomasta (Gaudeamus) sisältää Pliniuksen kirjeitä omaisille, ystäville ja tuttaville sekä kirjeenvaihtoa keisari Trajanuksen kanssa. Teos on tarkistettu uusintapainos vuonna 1974 julkaistusta ensimmäisestä painoksesta.

Kirjeissään Plinius pohtii paitsi henkilökohtaisia myös yleisempiä asioita, kuten senaatin äänestyksiä, oikeudenkäyntejä, orjien asemaa ja koulujen perustamisen tarpeellisuutta, kustantaja määrittelee tiedotteessaan:

”Aiheina ovat muun muassa aikalaisten kevytmielisyys ja kilpa-ajohulluus sekä virkistävä villisianmetsästys, yli äyräidensä tulviva Tiber ja harmillinen silmäsairaus. Plinius suomii terävästi sekä saiturin kutsuja että kiittämätöntä päivällisvierasta. Myös yliluonnolliset aiheet kiinnostivat: Plinius kirjoittaa kummituksista ja analysoi ennus­unia. Virallisissa kirjeissä puhutaan muun muassa palokunnan perustamisesta ja uuden vesijohdon rakentamisesta.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta