Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Hannu Lintu johti Faustin tuomion leiskuvin ottein

Hector Berliozin draamallisen legendan värikkäänä keskushahmona oli itävaltalaisbaritonin rehvakas Mefisto.

Klassinen

RSO Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, John Irvin, tenori. Florian Boesch, baritoni, Markus Suihkonen, basso, Tuija Knihtilä, mezzosopraano. Musiikkitalon kuoro, Ylioppilaskunnan Laulajat, Suomen Kansallisoopperan lapsikuoro.

Goethen Faust on mahtava aate- ja sielundraama, jonka nimihenkilöä kalvaa jatkuva kaipuu, pyrkimys kohti uutta, tuntematonta ja parempaa.

Sen alussa Faust on vanha tutkija, joka toteaa tuskastuneena, ettei itse asiassa tiedä mitään. Tiedonjanoa tyydyttääkseen elämään pettynyt mies turvautuu magiaan.

Kuinka ollakaan, paholainen, Mefisto, ilmestyy ja lupaa pääsyn rajattomaan tietoon ja paluun nuoruuteen. Yhden ehdon Mefisto asettaa: jos Faust pysähtyy ja antautuu elämännautinnon houkutuksille, helvetti saa Faustin omakseen.

Hector Berliozin La damna­tion de Faust (Faustin tuomio) perustuu Goethen Faustin ensiosaan, johon nuori Berlioz tutustui Gérard de Nervalin käännöksenä.

Berliozin Faust ei ole niinkään goethelainen kuin byronilainen hahmo, jota vaivaa romanttisen ajan spleen: maailmantuska, masennus, ikävystyminen. Mefisto järjestää hänen elämäänsä vaihtelua ja jännitystä.

Hannu Lintu on pitkään haaveillut Faustin tuomion johtamisesta, ja nyt hän toteutti upeasti unelmansa. Samalla Suomen kansallisoopperan tuleva ylikapellimestari todisti kykynsä hallita vahvoin ja dramaattisen leiskuvin ottein suurta oopperamaista koneistoa.

Faustin tuomio ei ole varsinainen ooppera, vaan säveltäjänsä mukaan ”draamallinen legenda”. Sitä on esitetty menestyksekkäästi myös näyttämöllisesti, muun muassa Suomen kansallisoopperassa vuonna 1999.

Se koostuu sarjasta fantastisen värikkäitä kohtauksia, ja Lintu rakensi tästä kirjavasta ja mystisestä palapelistä sävelmaalauksen, josta kehkeytyi myös vangitseva tarina.

Matka kulki lumoutumisesta kauhuun, rakkaudesta epätoivoon ja helvetistä taivaaseen.

Berlioz oli tunnetusti yksi orkestroinnin suuria mestareita ja uudistajia. Lintu ja RSO pääsivätkin herkuttelemaan aina uusilla, psykologisilla sointiväreillä, jotka antoivat kohtauksille oman kiehtovan ilmeensä.

Suurissa nousuissa Berlioz käyttää suurkuoron ja orkesterin kaikkia resursseja. Järisyttävä huipennus oli Faustin ja Mefiston helvettiratsastus, joka raikasi ja rääkyi tuomiopäivän pauhua ja kauhua.

Usein Berlioz supistaa orkestroinnin läpikuultavan ohueksi ja käyttää vain muutamaa symbolisoivaa soitinta ja soitinryhmää aarioiden säestyksessä. Melodinen rikkaus on ylitsevuotavaa.

Oma hurmaava lukunsa ovat baletttimaiset välisoitot, joista viimeinen on demonisoituva menuetti.

Nimiosan lauloi yhdysvaltalainen tenori John Irvin, jolla on valoisan ja pehmeän kaunis lyyrinen tenori. Tämän Faustin hienoimmat hetket olivat kaksi luontomystistä yksinpuhelua, joista ensimmäinen ylisti kevään lumousta ja toinen rajuilmojen ulvontaa.

Niissä Irvinin ääni soi romanttisen haaveellisesti, pitkinä ja taipuisina, joskaan ei kovin voimakkaina linjoina. Hänen Faustinsa vaikutti passiiviselta peli­nappulalta, jota Mefisto talutti seikkailusta toiseen.

Esityksen värikäs keskushahmo olikin itävaltalaisen baritonin Florian Boeschin rehvakas Mefisto, milloin huvittavan pirullinen, milloin jyristen komenteleva, ylimysmäisen ylpeä paholaishahmo.

Nuoren Markus Suihkosen basso soi lämpimän kauniisti ja komean kantavasti Branderin pienessä osassa. Tuija Knihtilä sai mezzosopraanonsa kantamaan ilmeikkäästi ja sangen voimakkaasti Margueriten tärkeässä osassa.

Varsinkin mieskuoroilla riitti töitä, ja oli tärkeää, että Ylioppilaskunnan Laulajat toi lisäannoksen kajahtavaa laulun voimaa esitykseen. Musiikkitalon kuoro oli hyvässä iskussa iloisena maalaisväkenä, remuavina opiskelijoina, akateemisen hartaassa Aamen-hymnissä ja kiusoittelevina helvetin henkinä. Kansallisoopperan lapsikuoro toi lopussa mukaan taivaallisten henkien kirkkaat äänet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää