Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Hannu Lintu johti Faustin tuomion leiskuvin ottein

Hector Berliozin draamallisen legendan värikkäänä keskushahmona oli itävaltalaisbaritonin rehvakas Mefisto.

Klassinen

RSO Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, John Irvin, tenori. Florian Boesch, baritoni, Markus Suihkonen, basso, Tuija Knihtilä, mezzosopraano. Musiikkitalon kuoro, Ylioppilaskunnan Laulajat, Suomen Kansallisoopperan lapsikuoro.

Goethen Faust on mahtava aate- ja sielundraama, jonka nimihenkilöä kalvaa jatkuva kaipuu, pyrkimys kohti uutta, tuntematonta ja parempaa.

Sen alussa Faust on vanha tutkija, joka toteaa tuskastuneena, ettei itse asiassa tiedä mitään. Tiedonjanoa tyydyttääkseen elämään pettynyt mies turvautuu magiaan.

Kuinka ollakaan, paholainen, Mefisto, ilmestyy ja lupaa pääsyn rajattomaan tietoon ja paluun nuoruuteen. Yhden ehdon Mefisto asettaa: jos Faust pysähtyy ja antautuu elämännautinnon houkutuksille, helvetti saa Faustin omakseen.

Hector Berliozin La damna­tion de Faust (Faustin tuomio) perustuu Goethen Faustin ensiosaan, johon nuori Berlioz tutustui Gérard de Nervalin käännöksenä.

Berliozin Faust ei ole niinkään goethelainen kuin byronilainen hahmo, jota vaivaa romanttisen ajan spleen: maailmantuska, masennus, ikävystyminen. Mefisto järjestää hänen elämäänsä vaihtelua ja jännitystä.

Hannu Lintu on pitkään haaveillut Faustin tuomion johtamisesta, ja nyt hän toteutti upeasti unelmansa. Samalla Suomen kansallisoopperan tuleva ylikapellimestari todisti kykynsä hallita vahvoin ja dramaattisen leiskuvin ottein suurta oopperamaista koneistoa.

Faustin tuomio ei ole varsinainen ooppera, vaan säveltäjänsä mukaan ”draamallinen legenda”. Sitä on esitetty menestyksekkäästi myös näyttämöllisesti, muun muassa Suomen kansallisoopperassa vuonna 1999.

Se koostuu sarjasta fantastisen värikkäitä kohtauksia, ja Lintu rakensi tästä kirjavasta ja mystisestä palapelistä sävelmaalauksen, josta kehkeytyi myös vangitseva tarina.

Matka kulki lumoutumisesta kauhuun, rakkaudesta epätoivoon ja helvetistä taivaaseen.

Berlioz oli tunnetusti yksi orkestroinnin suuria mestareita ja uudistajia. Lintu ja RSO pääsivätkin herkuttelemaan aina uusilla, psykologisilla sointiväreillä, jotka antoivat kohtauksille oman kiehtovan ilmeensä.

Suurissa nousuissa Berlioz käyttää suurkuoron ja orkesterin kaikkia resursseja. Järisyttävä huipennus oli Faustin ja Mefiston helvettiratsastus, joka raikasi ja rääkyi tuomiopäivän pauhua ja kauhua.

Usein Berlioz supistaa orkestroinnin läpikuultavan ohueksi ja käyttää vain muutamaa symbolisoivaa soitinta ja soitinryhmää aarioiden säestyksessä. Melodinen rikkaus on ylitsevuotavaa.

Oma hurmaava lukunsa ovat baletttimaiset välisoitot, joista viimeinen on demonisoituva menuetti.

Nimiosan lauloi yhdysvaltalainen tenori John Irvin, jolla on valoisan ja pehmeän kaunis lyyrinen tenori. Tämän Faustin hienoimmat hetket olivat kaksi luontomystistä yksinpuhelua, joista ensimmäinen ylisti kevään lumousta ja toinen rajuilmojen ulvontaa.

Niissä Irvinin ääni soi romanttisen haaveellisesti, pitkinä ja taipuisina, joskaan ei kovin voimakkaina linjoina. Hänen Faustinsa vaikutti passiiviselta peli­nappulalta, jota Mefisto talutti seikkailusta toiseen.

Esityksen värikäs keskushahmo olikin itävaltalaisen baritonin Florian Boeschin rehvakas Mefisto, milloin huvittavan pirullinen, milloin jyristen komenteleva, ylimysmäisen ylpeä paholaishahmo.

Nuoren Markus Suihkosen basso soi lämpimän kauniisti ja komean kantavasti Branderin pienessä osassa. Tuija Knihtilä sai mezzosopraanonsa kantamaan ilmeikkäästi ja sangen voimakkaasti Margueriten tärkeässä osassa.

Varsinkin mieskuoroilla riitti töitä, ja oli tärkeää, että Ylioppilaskunnan Laulajat toi lisäannoksen kajahtavaa laulun voimaa esitykseen. Musiikkitalon kuoro oli hyvässä iskussa iloisena maalaisväkenä, remuavina opiskelijoina, akateemisen hartaassa Aamen-hymnissä ja kiusoittelevina helvetin henkinä. Kansallisoopperan lapsikuoro toi lopussa mukaan taivaallisten henkien kirkkaat äänet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  5. 5

   Luonnonsuojelijat kauhuissaan: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria paikoin koskematonta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää