Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Teemu Mäen ja Maija Nurmion ohjaus yhdistää tanssia, tekstiä ja ranskalaisen nykysäveltäjän Éliane Radiguen musiikkia

Teos käsittelee musiikin ja väkivallan suhdetta siten, että buddhalainen eetos läpäisee kuvat, äänet ja liikkeet.

Nykytanssi

ÉLIANE. Suomen kantaesitys Mad House Helsingissä. Ohjaus Teemu Mäki ja Maija Nurmio, koreografia Maija Nurmio, teksti ja video Mäki, valot Olivia Pohjola, tanssi Maija Nurmio, Jonna Eiskonen ja Maija Karhunen.

Ranskalaisen Éliane Radi­guen (s. 1932) I’Île Re-sonante (2000) kuuluu elektronisen musiikin klassikkoteoksiin. Säveltäjä on maailmankatsomukseltaan buddhalainen, ja sen kautta Teemu Mäen ja Maija Nurmion ohjaamassa ÉLIANE-esityksessä tulkitaan Radiguen musiikkia – ensin esseen ja sen jälkeen tanssiteoksen kautta.

Tai ehkä, tarkemmin sanottuna, teos käsittelee musiikin ja väkivallan suhdetta siten, että buddhalainen eetos läpäisee kuvat, äänet ja liikkeet.

Väkivalta on ollut Mäen ohjauksissa keskiössä jo kauan aina oopperoista (Autuus), teatteritulkinnoista (Woyzeck-muunnelmat, Teoreema) esitystaide­teoksista (Koivu-ryhmän teokset) tanssiesityksiin (yhteistyöt Arja Tiilen kanssa).

Pehmeä vastavoima väkivallalle on usein löytynyt erilaisista ruumiillisista tekniikoista, niin nytkin. Tällä kertaa kuitenkin herkistyminen liikkeelle ja musiikille saa viedä kaiken se ajan, mikä sille kuuluu, eikä joudu alisteiseen asemaan kokonais­teoksessa. Kaiken elävän kunnioittaminen toteutuu juuri rauhallisuudessa, jota harjoitetaan tietoisesti.

Éliane alkaa Mäen videoteoksella, johon upotetussa Kaikki on musiikkia -esseessä pohditaan Utøyan tapahtumia. Niistä tulee tänä vuonna kuluneeksi jo yhdeksän vuotta, ja nyt ne asettuvat loogiseen jatkumoon äärioikeiston kannatuksen nousussa.

Videolla näkyy Norjan uskomattoman kaunista syksyistä luontoa, josta kamera poimii yksityiskohtia, pieniä lehtiä ja varpuja. Videolla puhuva esseeminä pohtii, että olisiko kuolemat voinut estää, jos Anders Behring Breivik olisi herkistynyt luonnon monimuotoisuuden ja moninaisuuden kauneudelle.

Hyvin yksinkertaistavia ajatuskulkuja, naiivejakin, mutta juuri siksi toimivia. Pitkät jaarittelut aiheen äärellä kun tuntuvat helposti vain turhalta ja uuvuttavalta brassailulta.

Kertoja on itse käynyt juuri magneettikuvauksessa, jonka seurauksena oma kuolevaisuus on tullut lähelle.

Osaan minäkin tappaa ja kiduttaa, välillisesti, lähikaupan tuotteita ostaessani, hän sanoo. Minimalistisin vedoin näytetään, että sekä äärioikeisto että finanssikapitalismi kylvävät kuolemaa, ja rakenteellinen väkivalta ulottuu jokaiseen hengenvetoon.

Esityksen toinen osa on Maija Nurmion koreografioima tanssiosuus, jossa hänen lisäkseen tanssivat Jonna Eiskonen ja Maija Karhunen.

Ilahduttaa, miten paljon Maija Nurmion koreografialle annetaan aikaa ja tilaa kehittyä. Tanssi saa esitellä kaikki lähtökohtansa rauhallisesti, jopa tavallaan pedagogisesti (mielestäni sanan parhaassa merkityksessä), ja silti siitä tulee kokonainen tanssiteos.

Alun tärinä ja tanssijoiden kiinnittyminen toisiinsa muistuttavat jonkinlaista kollektiivista traumaterapiaa. Sen jälkeen, kun esiintyjät ovat ikään kuin maadoittuneet ruumiiseensa ja mieleensä, he alkavat kukin löytää omaa tapaansa kiinnittyä musiikin eri kerroksiin.

Liikkeet toistavat musiikin huojuntoja, rummutuksia, suvantoja ja aksentteja.

Musiikissa kuuluu tavaroiden siirtelyä, kylmää kohinaa, ahdistavasti muriseva jääkaappi, mutta samalla tosiaan jotain aivan muuta, hitaasti avautuvia äänitiloja. Herkistyminen musiikille on sekä ohjelmallisen pedanttia että hetkessä syttyvää.

Kuoleman läheisyys on ollut ainakin neljän viime aikojen ensi-illan lähtökohtana.

Siinä missä kuolemanpelkoinen kulutuskapitalismi haluaa lukita ihmisen syvään yksinäisyyteen, avaavat kuolema-aiheiset esitykset puolestaan yhteyden maailmaan jonkun aivan muun kuin kulutuksen logiikan kautta. Jos kuoleman hyväksyy, näyttäytyy kuolevaisuudessa elämäkin, mutta sen eteen pitää ponnistella.

Myös ÉLIANE tarjoilee ajatuksia, jotka eivät saarnaa vaan asettuvat pikemmin ankkureiksi. Niihin voi kiinnittyä, ja niiden ympärille voi lähteä kehimään oma ajatuksiaan.

Tanssijat katsovat suoraan silmiin, mutta tunkeilematta. Elämää, eivät (väki)valtaa kunnioittaen.

Oikaisu 20.1. kello 10.28. Lisätty teoksen ohjaajaksi Maija Nurmio.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Oikeuskansleri selvittää, ovatko valtiovarain­ministeriö ja sisäministeriö rikkoneet perustuslakia EU-asioissa

  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  4. 4

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää