Kulttuuri

Suunnittelija Klaus Haapaniemi jätti Lontoon 15 vuoden jälkeen ja haaveilee nyt tekevänsä oopperan

Nomadielämä sopii kansainvälistä bisnestä pyörittävälle Haapaniemelle, jonka tuotteille riittää kysyntää nyt varsinkin Aasiassa.

Suomalainen suunnittelija Klaus Haapaniemi jätti Lontoon brexitin takia ja muutti Berliiniin, kirjoitti saksalainen Der Tagesspiegel -lehti sivuillaan viime viikolla.

Uutisesta on totta vain toinen puoli, kertoo Haapaniemi itse puhelimessa nyt.

Hän on kyllä kolmisen kuukautta sitten asettunut partnerinsa Mia Walleniuksen ja heidän italialaisen kissansa kanssa Berliiniin, mutta syynä ei ole Britannian ero EU:sta.

”Olimme pohtineet muuttoa Keski-Eurooppaan jo jonkin aikaa, sillä meillä on täällä paljon liiketoimintaa ja haluamme kasvattaa Saksan markkinoitamme, mikä on haasteellinen homma. ”

”Berliini sijaitsee keskeisellä paikalla myös monien työmatkojeni kannalta”, Haapaniemi sanoo.

Brexit saattoi kyllä laittaa muuttosuunnitelmiin vauhtia, sillä kukaanhan ei tiedä, millä tavoin se tulee vaikuttamaan esimerkiksi Britannian ja EU-maiden välisiin tulleihin, hän sanoo.

Sen Haapaniemi oli jo huomannut, että kivijalkaputiikkien liiketoiminta Lontoossa ei enää viime aikoina ollut entisen kaltaista. Ihmisten kuluttaminen oli vähentynyt, mutta johtuiko se sitten epävarmoista näkymistä uhkaavan brexitin takia vai muusta, sitä Haapaniemi ei lähde arvailemaan.

Ehkä ihmiset eivät enää uskaltaneet panostaa kauniisiin asioihin, hän sanoo Tagesspiegelin haastattelussa.

”Me suljimme kuusi vuotta toimineen Lontoon-liikkeemme jo yli vuosi sitten ja päätimme keskittyä digitaaliseen myyntiin.”

Hehkuvia värejä, valtavia kasveja, metsän eläimiä, kukkia ja ornamentteja. Haapaniemi tunnetaan persoonallisesta tyylistään, joka poikkeaa vallitsevasta pohjoismaisesta pelkistetystä designista kuin yö päivästä.

Hän kertookin pyrkivänsä avaamaan uudenlaisen näkökulman suomalaisiin printteihin ja näkevänsä hengenheimolaisuutta pikemminkin Britanniassa kuin synnyinmaassaan.

Haapaniemen maailma tuli suomalaisille tutuksi yli kymmenen vuotta sitten, kun Iittala alkoi valmistaa hänen suunnittelemiaan Taika- ja Satumetsä -astioita.

Sittemmin hänen tyylinsä on laajentunut oman tuotannon sisustustekstiileihin ja vaatteisiin. Yksi tuoreimmista Haapaniemen luomuksista on helsinkiläisen St.George-hotellin Wintergarden-baarin gobeliini. Toissa vuonna avatun hotellin seinää nousevat Haapaniemen mielikuvitukselliset kasvikuviot.

”Tällä hetkellä keskitymme vaatekokoelmaan. Emme tee lainkaan sesonkeja emmekä pyri seuraamaan vallitsevia trendejä, vaan teemme oman näkemyksemme mukaisia vaatteita”, Haapaniemi kertoo.

Kaikessa tuotannossa pyritään ottamaan huomioon ympäristö. Vaateteollisuus on usein luontoa ja ihmistä haaskaavaa, ja tästä Haapaniemi haluaa eroon. Häntä kauhistuttaa muotibisneksen ylijäämä ja saastutus.

”Me käytämme materiaaleista kaiken mahdollisen ja teemme vaatteita ainoastaan sen verran kuin tiedämme niillä olevan menekkiä.”

Klaus Haapaniemen designvaatteita ja sisustustuotteita myydään niin Suomeen, Keski-Eurooppaan, Iso-Britanniaan kuin Amerikkaan, mikä hämmästyttää suunnittelijaa, sillä Atlantin takana ei ole juurikaan markkinoitu.

Markkinoiden tärkein alue on ehkä kuitenkin Japani. Yhdessä Tokion hienoimman ostosgallerian, Ginza Six:n, katossa leijuu parhaillaan Haapaniemen suunnittelemat 15-metriset punaiset valaat.

Idea Astral Sea -nimiseen installaation syntyi, kun Haapaniemi vieraili italialaisella viinitilalla ja kuuli viljelijän new age -henkisistä metodeista.

”Hän seurasi planeettojen liikkeitä, sekoitti täysikuun aikaan yrttejä häränsarvissa ja soitti viinitynnyreilleen musiikkia. Siinä oli jotain todella viehättävää. Kosmos sekä planeettojen ja kuunkierron vaikutus maapallon kasvustoon ja sitä kautta viininviljelyyn on upea ajatus”, Haapaniemi kertoo.

Suunnittelija matkustaa Aasiaan vähintään kerran tai kaksi vuodessa.

”Japani on minulle henkilökohtaisesti tosi inspiroiva paikka. Jo opiskeluaikana minua kiehtoi sen visuaalinen kulttuuri ja estetiikka.”

Uusi aluevaltauskin on suunnitteilla.

Pari vuotta sitten Helsingin kansallisoopperan lavalla nähtiin Haapaniemen lavastama ja puvustama Leoš Janáčekin ooppera Ovela kettu. Nyt Haapaniemi suunnittelee kokonaisen oopperan tekemistä.

”En sävellä, mutta haluan pitää taiteellisen roolin itselläni. Se tarkoittaa, että vastaan visualisoinnista ja tarinan kertomisesta.”

Teatteri ja estraditaide lajeina ovat aina kiinnostaneet häntä, koska ne eivät taltioidu.

”Mahdollisuus siihen, että jotain yllättävää tapahtuu, on niissä suurempi kuin vaikkapa elokuvan kaltaisissa formaateissa.”

Berliini ei valikoitunutkaan Haapaniemen uudeksi kotikaupungiksi pelkästään bisneksen takia. Saksan pääkaupunki on jo pitkään houkutellut luovan alan ihmisiä, ja Haapaniemikin kehuu sen galleria- ja taidetarjontaa. Kotikulmiaan Kreuzbergissä hän kuvailee ”sopivan rähjäisiksi”.

”Berliinin mentaliteetti on hyvin erilainen kuin finanssikaupunki Lontoon, joka on täynnä pääomaa. Ehkä ajattelen täällä uudella tavalla. Uutuudenviehätyshän saa ihmisen reagoimaan asioihin”, hän sanoo.

Jo kaksikymmentä vuotta ulkomailla asunut Haapaniemi ei osaa sanoa, miten pitkäksi aikaa he jäävät Berliiniin.

”Pidän siitä, että voimme elää nomadielämää missä vaan. Paikkaa voi aina vaihtaa, sillä kansainvälistä bisnestä tehtäessä asuinpaikalla ei loppujen lopuksi ole niin väliä”, sanoo suunnittelija, jolla on talo myös Suomessa.

Yhdellä perheenjäsenellä tosin varmasti olisi tähän sanottavaa.

”Putte Alexander tuli meille jo Italiassa 17 vuotta sitten. Se ei pidä muutoista. Ennen Berliinin matkustamista jouduimme asumaan sen kanssa hotellissa, jotta kaikki tarvittavat paperit ja rokotukset saatiin kuntoon. Putte ei arvostanut huonepalvelua, enkä suosittele kenellekään hotellielämää kissan kanssa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahtimaan valtava menestys perustuu

  2. 2

   Ei koskaan enää perjantaita töissä – Näin mainostoimisto siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon

  3. 3

   Pirkon ja Eliaksen nuori rakkaus roihusi vain yhden kesän, kunnes 36 vuotta myöhemmin tuli sähköposti – HS:n lukijat kertovat lomaromansseistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeidenkäyttöhuoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen rollaattorin kanssa, epäilin sitä teatteriksi – Kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää