Radioteoksessa soi Stadin slangi ja Helsingin eletty elämä, johon kuului lapsuuden nykymittapuulla suorastaan anarkistinen vapaus - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Radioarvostelu

Radioteoksessa soi Stadin slangi ja Helsingin eletty elämä, johon kuului lapsuuden nykymittapuulla suorastaan anarkistinen vapaus

Kolme pikkupoikaa Sörnäisten rannassa vuonna 1950. Kuva: Eino Heinonen

Julkaistu: 21.1. 2:00, Päivitetty 21.1. 9:49

Stadin slangia ei kai virallisesti lueta suomen kielen murteisiin, mutta monien murteiden tapaan myös Helsingin vanha katukieli on hiipunut tai ainakin muuttunut aivan toiseksi kuin alunperin.

Ilman muutaman ihmisen ­pioneerityötä vanhasta slangista olisi jäljellä paljon vähemmän. 1960- ja -70-luvuilla slangia tal­tioivat niin muusikko M. A. Numminen ja professori Erkki Ala-Könni kuin ”laitapuolen Lönnrotiksi” kutsuttu Johan Knut Harju – joka itsekin asui siltojen alla.

Muusikko Anna E. Karvonen on elvyttänyt slangilauluja Stadin kadonneet -yhtyeessään. Taustatyö on vienyt hänet arkistojen syövereihin. Sen tuloksena yhdessä äänisuunnittelija Tuomas Skopan kanssa on syntynyt elävä ja soiva historia­dokumentti Stadin kadonneet kundit.

Musiikin lisäksi radioteoksessa kuplii Helsingin eletty elämä, johon kuului lapsuuden nykymittapuulla suorastaan anarkistinen vapaus ja toisaalta armoton kuri armeijassa ja vankilassa.

Lapsikertojat peilaavat loruja ja kertomuksia hauskasti tähän päivään. Dokumentin lopussa kuullaan myös tarina siitä, ­miten Tuomari Nurmion ­tunnetuksi tekemän Oi mutsi mutsi -kappaleen alkuperäinen sävel löytyi monen mutkan kautta.Sampsa OinaalaStadin kadonneet kundit, Radio1 klo 21.00 ja Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta