Kulttuuri

Lasten Hautausmaa -bändi nappaa ideoita sanoituksiin laulajan mummolta, pelikorteista tai vaikka KGB:n majapaikasta

Lasten Hautausmaa tekee nimestään huolimatta toiveikasta musiikkia. ”Synkkyys on toivottomuutta eikä me olla yhtään toivottomia”, yhtyeen laulaja Kristiina Vaara sanoo. Yhtye on julkaisemassa uuden levyn.

Bändin nimi on Lasten Hautausmaa. Sen uudella levyllä IV lauletaan ihmisistä, jotka ovat kyykäärmeen sikiöitä, syvyydestä, jossa on pimeää päivälläkin ja kertojasta, joka ammutaan kuin eläin. Hirmuisen synkkää siis.

”Synkkä on kyllä ihan väärä sana! Meistä musiikkimme toiveikasta”, kitaristi-laulaja Tuomo Mannonen sanoo.

”Ja lohdullista. Eihän musiikki ole välttämättä synkkää, vaikka se käsittelisi surullisia asioita. Synkkyys on toivottomuutta eikä me olla yhtään toivottomia”, laulaja Kristiina Vaara täydentää.

”Joo, kuulijat kertovat usein saaneensa lohtua musiikistamme”, Mannonen säestää.

Kyykäärmeen sikiöt mainitaan Keltainen pihlaja -biisissä. Mannonen kertoo, että sanoitus sai alkunsa automatkalta hänen veljensä kanssa. Hän huomautti, että he ajavat muinaisella meren pohjalla. Veli vastasi, että seutu on ollut myös järven pohjaa. Marjoista painava pihlaja nähtiin taas keikkamatkalla.

Syvyydessä on pimeää päivälläkin -säe on kappaleessa Punainen ja valkoinen. Vaara nappasi säkeen jo hieman dementoituneen mumminsa kauan sitten lähettämästä postikortista.

”Se oli niin mieletön lause, että oli pakko poimia talteen”, Vaara sanoo. ”Biisit syntyvät usein arkisista asioista, joiden ympärille voi rakentaa tarinan.”

Punaisen ja valkoisen kertosäe taas sai alkunsa keikkamatkalla, jossa alettiin miettiä, mikä pelikortti kukakin meistä on. Minä olin ristijätkä”, Mannonen muistelee. ”Ja minä ristiseiska. En tiedä, miksi me olimme niin selvästi ristiä”, Vaara jatkaa.

Vaara (s. 1979) ja Mannonen (s. 1983) tekevät Lasten Hautausmaan biisit. He ovat viettäneet niin paljon aikaa yhdessä keikkabusseissa ja studiossa, että jatkavat usein toistensa sanomisia. He tapasivat vuonna 2013 ja julkaisivat bändin ensimmäiset biisit 2014.

”Tuomo soitti Kivesveto Go Gossa ja minä olin ihan hulluna niiden musaan. Menin juttelemaan keikan jälkeen ja pian aloimme tehdä musiikkia. Olemme molemmat Kouvolasta, mutta emme tunteneet siellä, vaikka molempien tausta on paikallisessa punkissa”, Vaara muistelee.

”Oli omituista mutta hauskaa ruveta tekemään musiikkia ventovieraan kanssa”, Mannonen sanoo.

Vaara asuu Helsingissä ja muu bändi Kouvolassa tai sen lähistöllä. Bändin nimen he nappasivat Aapeli Kissala ja Antipatia -yhtyeen kappaleesta, josta he tekivät version esikois-ep:lleen. Kappale kertoo tehtaassa työskentelevistä ja nääntyvistä lapsista.

”Mutta siinäkin lapset pelastuvat!” Vaara palaa torjumaan bändin synkkää ilmettä.

Monista Lasten Hautausmaan kappaleista löytyykin valoa, jos sanoituksia katsoo pintaa syvemmälle. Mutta uuden levyn synkimmässä kappaleessa Metsäveljet väki vähenee sellissä ja lopulta päähenkilökin teloitetaan.

Metsäveljet on versio Leonard Cohenin The Partisan -kappaleesta. Alun perin se tehtiin jo 1940-luvulla ja kertoi Ranskan vastarintaliikkeestä. Lasten Hautausmaan versio kertoo Baltian neuvostomiehityksen vastustajista toisen maailmansodan aikana ja jälkeen.

”Olin lomalla Riikassa ja kävin KGB:n kulmatalossa, jossa kuulusteltiin metsäveljiä. Siellä oli ollut myös postilaatikko ilmi­antoja varten. Sain ajatuksen siirtää biisi Baltiaan”, Mannonen kertoo.

Biisinikkarit tunnistavat bändinsä musiikin tummat sävyt, jos painottavatkin sanoitustensa valoisia puolia.

”Jos ottaa kitaran ja soittaa ­a-mollista, niin siitä syntyy kaihoa. Myös Kristiinan ääni on kaihoisa. Se kuulostaisi koskettavalta, vaikka hän laulaisi lasten liikennelaulua”, Mannonen miettii.

”Välillä yllätyn itsekin, kuinka haikealta kuulostan, vaikka laulaisin mitä. Silti uusi levy on valoisampi ja popimpi kuin aiemmat”, Vaara vakuuttaa.

Musiikillisesti Lasten Hautausmaata on verrattu muun muassa bändeihin Kollaa kestää ja Noitalinna huraa. Kollaa kestään punk oli ehkä vähän lähempänä yhä jatkavaa Kivesveto Go Gota. Mutta Lasten Hautausmaan voisi hyvin ajatella Noitalinna huraan surumielisen rockin jatkajaksi.

”Ehkä meillä on säilynyt punkista biisien suoraviivaisuus”, Mannonen sanoo. ”Ja tekotapa, että mennään vaan ja tehdään itse”, Vaara täydentää.

”Noitalinna huraalta olemme kuulleet vain muutaman biisin”, Mannonen sanoo vähän hämmentyneenä toistuvasta vertailusta.

”Usein pyydetään analysoimaan tyyliä, mutta en osaa astua ulos omasta musiikista. Varmasti muut pystyvät määrittelemään sen paremmin”, Vaara sanoo.

Lopulta he löytävät musiikin kentältä paikan, joka tuntuu luontevalta. Suomenkielisen rockin uusin aalto on heille kotoisa sijainti.

”Joskus kymmenen vuotta sitten piti laulaa englanniksi tai ei ollut oikein mitään. Nyt monet taas kirjoittavat sanoitukset suomeksi. Rosita Luu, Jukka Nou­siainen… Hyviä bändejä on paljon. Mehän ollaan juuri tätä päivää”, Mannonen hehkuttaa.

Lasten Hautausmaan levy IV ilmestyy 24.1. Julkaisukiertue alkaa Kuopiosta samana päivänä ja päättyy Kouvolaan 29.2. Helsingin konsertti Tavastialla 31.1.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää