Rakennusmaalari, näyttelijä ja Bryan Adamsin ”lämppäri” – Suomen viisupaikasta kisaa kiinnostavien mutta aika tuntemattomien artistien joukko, HS tutustui kuusikkoon - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Rakennusmaalari, näyttelijä ja Bryan Adamsin ”lämppäri” – Suomen viisupaikasta kisaa kiinnostavien mutta aika tuntemattomien artistien joukko, HS tutustui kuusikkoon

UMK:ssa viisupaikkaa tavoittelevia artisteja yhdistää ainakin se, että lähes kaikki ovat kisanneet joskus jossakin musiikkikilpailuissa – kaksi heistä jopa Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Suomen euroviisupaikasta kisaavat Catharina Zühlke (takana vas.), Sansa, Aksel Kankaanranta, Erika Vikman ja Tika sekä F3M:n Viv, Baby O ja Miara (edessä). Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 21.1. 18:01

”Kilpailu tuli takaisin”, julistaa suuri televisioruutu Kämpin arvokkaassa Peilisalissa.

Yleisradio on täällä julkistamassa niitä kuutta artistia, jotka on yli 400:n ehdokkaan joukosta valittu Uuden musiikin kilpailuun. Voittaja edustaa Suomea toukokuun Euroviisuissa.

Kilpailu tuli takaisin -slogan tulee siitä, että parina aiempana vuonna artisti on valittu ilman kilpailua. Menestys on ollut kehnonlainen, ja siksi nyt palattiin vanhaan.

Voittajan valitsevat yhdessä yleisö ja kansanvälinen raati Tampereella 7. maaliskuuta pidettävän finaalin huipentumana.

Mutta kun viisi soololaulajaa ja yksi yhtye sitten yksi kerrallaan marssivat lavalle, voidaan todeta, että näiden artistien kohdalla kisailu ei ole koskaan edes tauonnut. Nämä ovat todellisia kisakonkareita.

Tämän vuoden kisaajista lähes kaikilla on taustallaan erilaisia laulukisoja, on sitten kyse X Factorista, Idolsista, UMK:sta tai Voice of Finlandista.

F3M-yhtye on aivan tuore kokoonpano, mutta senkin artisteista Viv oli mukana vuoden 2018 Voice of Finlandissa, tuolloin omalla nimellään Viivi Sopanen.

Myös kisan kokeneimmalla artistilla Sansalla on kilpailukokemusta: hän osallistui viisi vuotta sitten Seinäjoen tangomarkkinoiden tangosävellyskisaan.

Emme me silti näitä ihmisiä tunne. Käydään siis tutustumassa.

Heti käy ilmi, että joukko ei ole kisakokemuksestaan huolimatta ainakaan mikään broilerijoukko. Joukossa on monenlaista kiinnostavaa taustaa ja värikästä elämänkokemusta.

Yhden pikkupöydän ääressä odottelee punaisiin pukeutunut, monille televisionkatsojille jo tuttu hahmo Tika eli Tika Sevón Liljegren. Hänen kappaleensa Let My Heart Break julkistetaan ensimmäisenä, jo tänä perjantaina.

Tika saa laulaa nyt nimenomaan hänelle tehdyn voimaballadin. ”Se tuntuu hyvältä. X Factorissa lauloin vain covereita. Yritin niiden avulla näyttää, kuka olen.” Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Tikalla on jo taskussaan vuoden 2018 X Factorin voitto, mutta on hän ollut mukana myös Voice of Finlandissa ja Ruotsin Idolsissa, Ruotsin kansalainen kun on. Tika adoptoitiin lapsena Nepalista Suomeen, mutta hän on kasvanut Tammisaaressa.

Tika kertoo vahvuudekseen sen, että hänessä on ”superpoweria”. ”Se koskee sekä kilpailulauluani että persoonaani.”

Ainakin tuossa jälkimmäisessä hän on selvästikin oikeassa. Nauravainen nuori nainen työskentelee UMK-artistille varsin epätyypillisesti rakennusmaalarina. Projekteja riittää ympäri pääkaupunkiseutua.

Samalla hän laulaa hiljakseen – ja kuuntelee suomen- ja ruotsinkielisiä true crime -podcasteja ja -äänikirjoja. ”Kuuntelin juuri kirjan psykopaateista. Se oli niin hyvä!” hän myöntää ja heläyttää taas kunnon naurun.

Tika sanoo oppineensa rakennusmaalarin työssään paljon varsinkin Helsingistä. Eli mitä?

”Olen oppinut yhdistämään pikku pisteitä kaupungissa. Nyt tajuan esimerkiksi, että Kisis onkin tosi lähellä Linnanmäkeä. Minulle, joka tulen Tammisaaresta, tämä on isoin kaupunki ikinä!”

Erika Vikman näki kaksi vuotta sitten dokumentin Cicciolinasta ja ihastui tämän tapaan elää ja olla. ”Minulle hän edustaa vapautta, rohkeutta ja omaehtoisuutta”, Vikman kertoi Mikko Silvennoisen haastattelussa. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Erika Vikman tunnetaan muun muassa tango kuningattarena. Nyt hän on tehnyt Cicciolina-nimisen kappaleen yhdessä Mökkitie Recordsin Janne Rintalan ja Mika Laakkosen kanssa. ”Ja piti minun pyytää apuun myös paras ystäväni Saskia Vanhalakka, sillä tarvitsimme toiset naisaivot.”

Kappale Cicciolina on saanut inspiraationsa kuulusta italialaisesta poliitikosta ja pornotähdestä, mutta myös Tampereen omasta Kikasta, jota Vikman ihaili jo pikkutyttönä. Tyyliltään suomenkielinen kappale edustaa Vikmanin mukaan retrodiskoa. ”Retrodisko ja juntti, ne sanat siihen laittaisin. You know.”

UMK:n myötä Vikman aikoo lanseerata ”uuden minän”. ”Haluan laulaa asioista, jotka ovat minulle tärkeitä. Otan rohkeasti aiheita käsittelyyn. Ylipäätään minua johtaa tässä elämässä ajatus, että pitää elää rohkeasti.”

Aksel Kankaanranta katselee Peilisalin hyörinää suurella mielenkiinnolla. Hän opiskelee Turussa mediaa ja kuvallista ilmaisua eli valokuvausta, videokuvausta ja kuvankäsittelyä.

”Tämä on tosi opettavaista. Tässä näkee, miten on johdotettu ja miten kamerat ovat. ”

Media-alaa opiskeleva Aksel Kankaanranta seurasi suurella kiinnostuksella UMK:n tiedotustilaisuudessa hyörineiden kuvaajien toimintaa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Musiikkiuraa Kankaanrannalla on taustallaan hieman vähemmän. Vuonna 2017 hän kisasi Voice of Finlandissa, ja moni muistaa hänet myös Pyhimyksen Jättiläisestä.

UMK:hon hän päätyi, kun kisan A&R Jukka Immonen lähetti hänelle viestin ja kertoi, että hänelle olisi valmiina jo biisikin. Kyseessä oli Looking Back, jota on ollut tekemässä Joonas Angeria kansainvälisen tiimin kanssa.

”Miksei! Se oli kiva yllätys”, Kankaanranta ajatteli, vaikkei hän itse ole seurannut viisuja tai UMK:ta ainakaan kymmeneen vuoteen. ”Minulla ei ole vielä uraa, joten ajattelin, ettei tästä voi seurata mitään negatiivista.”

Kankaanranta uskoo, että hänellä on puolellaan ainakin kaksi valttia.

”Joku saattaa yllättyä, kun lavalle tulee kaksimetrinen heppu ja silti sillä on niin heleä ääni. Toinen on se, että minä saan biisiin tunnetta.”

Viv ja Baby O eli Viivi Sopanen ja Hanna Ollikainen ovat mukana energisessä F3M-yhtyeessä. Edustuskappaleen nimi on Bananas. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kisan tuorein tapaus on kolmikko F3M, joka tituleeraa itseään 2020-luvun Spice Girlsiksi. Sitä kuvastaa heidän tyylinsäkin: ehtaa vuosituhannen vaihdetta. Sillä on huonotkin puolensa: Viv hikoilee rankasti mustassa kiiltävässä pvc-asussaan.

Laulajat Miara, Baby O ja Viv tapasivat toisensa ensi kertaa vasta studiossa.

”Biisin demo tehtiin jo puolitoista vuotta sitten, olin itse tekemässä sitä. Biisi tarvitsi esittäjän, ja yhteisten musiikkituttujen kautta löytyi tämä kombo. Meillä klikkasi heti”, kertoo Baby O, oikealta nimeltään Hanna Ollikainen.

Kolmikko sanoo olevansa ennemminkin musiikin harrastajia kuin ammattilaisia, mutta silti kokemusta lavalta löytyy yllin kyllin. Esimerkiksi Ollikainen on opiskellut näyttelijäksi Tukholman taideyliopistossa, ja on hänellä kokemusta eri bändeistäkin.

Sansa on UMK:n kokenein artisti. Hän on tehnyt myös kansainvälistä uraa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Joidenkin kokeneempien artistien mielestä Euroviisut ja UMK pilaavat vain maineen. Sansa, oikealta nimeltään Sannaliisa Ilkka, on jyrkästi eri mieltä. Siksi hän lähti mukaankin.

”Ymmärrän, että viisuilla on ollut huono maine. Mutta itse haluan nähdä sen positiivisena mahdollisuutena tuoda esiin omaa hyvää musiikkia. Haluaisin olla osaltani vaikuttamassa siihen, että sen brändi voisi olla positiivisempi myös kokeneemmille artisteille. Tämä on oikeasti hieno juttu, ei mitään kertakäyttökulttuuria!”

Sansa on näiden kuuden joukosta kaikkein kokenein. Hänellä on taustallaan jo useampia soololevyjä, runsaasti keikkoja, laulunkirjoitusta ja yhteistyötä amerikkalaisen dj-tähti Kaskaden kanssa. Kerran hänet hälytettiin pikavauhtia Bryan Adamsin lämmittelijän rooliin Hartwall-areenalle.

Sansa asui kolmisen vuotta Lontoossa, jonka hän sanoo olleen opettavainen kokemus ”niin hyvässä kuin pahassakin”.

”Olen nyt oppinut, että musiikin tekemisellä ei ole helppoa saada elantoaan. Mutta haave se on.”

Catharina Zühlke kertoo kasvaneensa voimakasäänisiä naisartisteja, esimerkiksi Aretha Franklinia ja Whitney Houstonia, kuunnellen. ”Sillä on ollut vaikutus omaankin laulutyyliini.” Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Catharina Zühlkelle UMK on jo tuttu juttu. Vuonna 2017 hän sijoittui kisassa toiseksi.

Tällä kertaa hän lähtee kisaan perhetuttunsa Henrik Talan ja kansainvälisen tiimin tekemällä laululla, jota laulaja luonnehtii tanssittavaksi balladiksi. ”Siinä on käytetty paljon myös akustisia soittimia, selloa ja viulua.”

Jos Zühlke on kisan konkari, niin samaa voi sanoa kappaleen tekijästäkin. Tala oli mukana tekemässä Norjan viime vuoden edustuskappaletta, KEiiNO-yhtyeen esittämää Spirit in the Skyta. Se oli viisufinaalin todellinen musta hevonen: kappale sai eniten yleisöääniä ja kipusi lopussa sijalle kuusi.

Ei nyt luoda vielä suurempia paineita, mutta ainakin Zühlken kappale istuu viisuihin kuin nakutettu:

”Se kertoo rakkaudesta, joka ylittää elämän ja kuoleman.”