Monty Python -tähti Terry Jones on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Monty Python -tähti Terry Jones on kuollut

Asiasta kertoo Sky Newsin mukaan Jonesin agentti. Jones oli kuollessaan 77-vuotias.

Terry Jones kuvattuna Lontoossa marraskuussa 2012. Kuva: Suzanne Plunkett / Reuters

Julkaistu: 22.1. 14:50, Päivitetty 22.1. 15:30

Brittiläisestä Monty Python -komediaryhmästä tunnetuksi tullut Terry Jones on kuollut 77-vuotiaana. Asiasta kertoo Sky Newsin mukaan Jonesin agentti.

Jonesin kuolemasta kertovat myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä uutistoimisto Reuters.

”Terry menehtyi tammikuun 21. päivän iltana pitkän ja äärimmäisen rohkean taistelun jälkeen”, Jonesin läheiset sanoivat keskiviikkona julkaisemassaan lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Jones oli syntynyt 1. helmikuuta vuonna 1942 Colwyn Bayssa, Walesissa. Hän oli valmistunut Oxfordin yliopistosta pääaineenaan historia.

Vuoden 2016 joulukuussa kerrottiin, että Jonesilla oli diagnosoitu vaikea dementian muunnos, otsalohkodementia. Jones kärsi etenevästä afasiasta, joka vaikutti hänen kykyynsä kommunikoida.

Vuonna 1969–1974 BBC:lle tehty Monty Pythonin Lentävä sirkus -sarja teki ryhmästä kuuluisan. Ryhmän varsinaisia jäseniä olivat Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ja Michael Palin. Sarja oli yksi BBC:n historian vaikuttavaimmista teoksista: se muokkasi komediaformaatteja, inspiroi lukuisia koomikkoja ja jätti jälkeensä liudan hokemia.

Terry Jones oli näyttelemistä enemmän kiinnostunut ohjaamisesta. Hän on ohjannut muun muassa Monty Python -elokuvat Brianin elämä (1979) ja Monty Python – Elämän tarkoitus (1983). Terry Gilliamin kanssa hän ohjasi elokuvan Monty Pythonin hullu maailma (1975).

Monialainen Jones on myös kirjoittanut useita kirjoja, näytelmiä ja runoja sekä tehnyt televisiodokumentteja. Erityisesti Jonesia kiinnosti keskiaika.

Vuonna 2008 hänen kirjoittamansa ooppera esitettiin Lissabonissa.

Jonesin viimeiseksi ohjaustyöksi jäi komedia Absolutely Anything (2015), jossa olivat mukana myös neljä muuta Monty Pythonin jäsentä. Vielä vuonna 2014 Monty Python -ryhmä teki Lontoossa kymmenen shown comebackin.

Terry Jones oli kaksi kertaa naimisissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli biokemisti Alison Telfer, jonka kanssa Jonesilla on kaksi lasta. Kun 42-vuoden avioliitto päättyi, Jones meni vuonna 2012 naimisiin ruotsalaisen Anna Söderströmin kanssa. Parilla on yksi lapsi.

Monty Python -ryhmän elossaolevat jäsenet kokoontuivat yhteiskuvaan vuonna 2014: Eric Idle (vas.), John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin ja Terry Jones. Kuva: Paul Hackett / Reuters

Monty Python vuonna 1969. Takarivissä Graham Chapman (vas.), Eric Idle ja Terry Gilliam. Edessä Terry Jones, John Cleese ja Michael Palin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta