Kulttuuri

”Tämä mies ei ollut vain Hollywoodin jättiläinen, vaan myös raiskaaja” – Seksuaalirikoksista syytetty Harvey Weinstein astui valamiehistön eteen

Elokuvatuottaja voi saada elinkautisen tuomion.

Seksuaalirikosoikeudenkäynti entistä elokuvatuottajaa Harvey Weinsteinia vastaan alkoi keskiviikkona toden teolla. Newyorkilaisessa oikeussalissa kuultiin ensimmäiseksi syyttäjän avauspuheenvuoro.

”Todisteet tulevat tekemään selväksi, että tämä mies ei ollut vain Hollywoodin jättiläinen, vaan myös raiskaaja. Raiskaaja, joka otti uhreikseen naisia, jotka eivät suostuneet hänen vaatimuksiinsa, ja joka käytti vaikutusvaltaansa viihdealalla varmistaakseen uhriensa hiljaisuuden”, syyttäjä Meghan Hast sanoi.

Weinsteinia syytetään raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Vaikka kymmenet naiset ovat syyttäneet häntä seksuaalirikoksista, tammikuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä käsitellään vain kahden naisen tapauksia. Weinsteinin on kerrottu sopineen rahalla kymmeniä muita mahdollisia oikeusjuttuja.

67-vuotiasta elokuvatuottajaa uhkaa vuosikymmenten vankeus.

Tuotantoavustaja Mimi Haleyi syyttää Weinsteinia suuseksiin pakottamisesta vuonna 2006 ja anonyymi nainen raiskauksesta vuonna 2013.

Todistajina kuullaan myös neljää muuta naista. Yksi heistä on Sopranosissa näytellyt Annabella Sciorra. Näyttelijän mukaan Weinstein raiskasi hänet 1990-luvulla. Sciorra on vain todistaja, koska rikos on vanhentunut.

Syyttäjän taktiikka on Sciorran ja muiden todistajien avulla osoittaa, että Weinsteinin toiminta on ollut toistuvaa, pitkäaikaista ja suunnitelmallista.

Lisäksi syyttäjä kutsuu todistajaksi asiantuntijan, professorin, jonka on määrä kertoa valamiehistölle seksuaalirikosten aiheuttamista traumoista.

”Vastaaja tiesi saalistavansa naiiveja ja puolustuskyvyttömiä (uhreja). He luulivat, että tässä on heidän mahdollisuutensa läpimurtoon. Vastaaja oli kuin sadun vanha nainen, joka houkuttelee lapsia piparitalossa”, syyttäjä sanoi avauspuheenvuorossa.

Weinstein kiistää pakottaneensa naisia seksuaalisiin tekoihin. Hänen mukaansa seksiä harrastettiin yhteisymmärryksessä.

Puolustus aikoo todistaa tämän esittelemällä oikeudessa naisten Weinsteinille lähettämiä ”lämpimiä” viestejä. Puolustuksen mukaan naiset ovat olleet häneen yhteydessä myös väitettyjen rikosten jälkeen.

Weinsteinin asianajajat aikovat kutsua todistajiksi myös muistiin perehtyneen psykologin, mikä antaa ymmärtää, että puolustus yrittää saada valamiehistön kyseenalaistamaan asianosaisten muistot tapahtuneesta.

Puolustus aikoi myös vedota ilmiöön nimeltä ”vapaaehtoinen ei-toivottu seksi” (voluntary unwanted sex), mutta tuomari eväsi sen käytön puolustuksessa.

Tunnettu naisten oikeuksia puolustava asianajaja Gloria Allred arvioi, että todistajat saavat varautua ”brutaaliin ristikuulusteluun” oikeudenkäynnin kuluessa.

Myös Weinsteinin puolustusta johtaa nainen, chicagolainen juristi Donna Rotunno, joka on aiemmin puolustanut useita muita seksuaalirikoksista syytettyjä miehiä.

Weinsteinia itseään tuskin tullaan kuulemaan oikeussalissa.

Valamiehistö koostuu seitsemästä miehestä ja viidestä naisesta. AFP:n mukaan joukossa ei ole nuoria valkoihoisia naisia, jotka saattaisivat tuntea sympatiaa #metoo-liikettä kohtaan. Eräs valamiehistön jäsen kirjoittaa parhaillaan romaania vanhemmasta miehestä, joka vainoaa seksuaalisesti nuoria naisia. Weinsteinin asianajajat yrittivät kyseisen naispuolisen valamiehen vuoksi vedota tuomaristoon, jotta se määräisi oikeudenkäynnin rauenneeksi.

Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan maaliskuun alkuun asti.

Weinstein joutuu pian uudelleen oikeuden eteen toisessa syytekokonaisuudessa. Los Angelesin syyttäjä on nostanut oikeusjutun Weinsteinia vastaan kahdesta erillisestä seksuaalirikostapauksesta vuodelta 2013. Asianosaisina on kaksi naista.

Aiemmin viime vuoden puolella Weinstein ja hänen konkurssiin hakeutuneen elokuvayhtiönsä johtokunta pääsivät alustavaan 25 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron sopimukseen kymmenien Weinsteinia seksuaalirikoksista syyttävien naisten kanssa. Sopimukseen osallistui yli 30 näyttelijää ja Weinsteinin entistä työntekijää, jotka syyttivät häntä rikoksista seksuaalisesta häirinnästä raiskaukseen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää