Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Naisvangit tanssivat Zodiakin esityksessä esiin turvan ja vapauden kaipuuta

Tanssiteos muistuttaa voimaannuttavia valokuvia, jotka on tarkoitettu yhtä paljon sekä kuvattaville että kuvien katsojille.

Maan päällä paikka.

Kantaesitys Zodiakin studiossa. Koreografia ja ohjaus Ninu Lindfors, ohjauksellinen ja dramaturginen dialogi Hannele Martikainen, puvustus Tommi Haapaniemi, tila Salla Salin, valot Pekka Pitkänen, ääni ja musiikki Janne Masalin. Esiintyjinä Vanajan vankilan naiset.

Zodiakin kevään avaa yhteistyö Vanajan vankilan naisten kanssa. Maan päällä paikka on Ninu Lindforsin ohjaama ja koreografioima ja Hannele Martikaisen dramaturgisella avulla valmistunut esitys. Taittuu ry on toiminut Martikaisen johdolla jo yli vuosikymmenen. Yhdistyksen lähtökohtana on toimia vankilateatterin keinoin syrjäytymistä vastaan. Maan päällä paikka syntyi yhteistyössä kuuden Vanajan vankilan naisen kanssa.

Vanajan naisvankien pitkästä perinteestä esittävien taiteiden parissa kertoo paljonkin se, miten tavattoman kiteytyneenä ja käsinkosketeltavan intensiivisenä Maan päällä paikka -esitys hehkuu. Kuuden tanssijan liikekielessä korostuvat vuorotellen rakentamisen ja tuhoamisen eleet, joihin ujuttautuu mukaan herkkää oman vartalon, ehkä oman nautinnon ja ylipäätään ääriviivojen tunnustelua.

Salla Salinin tilasuunnittelussa ja Pekka Pitkäsen valosuunnittelussa pienetkin liikkeet tulevat osaksi tilaa. Visuaalisuus ja myös Janne Masalinin musiikki kehystävät tanssijoiden eleet siten, että lopulta teos on täynnä siihen jätettyjä jälkiä. Kaikki kerrostuu: mennyt ja nyt-hetki ovat yhtä aikaa läsnä.

Esityksessä rakennetaan kotia, tai ehkä pikemminkin paikkaa – pysyvää huonetta – joka kuitenkin kestää muutokset. Sokeripalat toimivat rakennuspalikoina ja tekevät tanssijoista oman elämänsä hallitsijoita. Esiintyjät saavat rauhallisista valoista sekä suojaavan varjon että lämpöä, mutta myös kauniita hetkiä lattialla liikuteltavista tuikuista.

Yhtenä ongelmana vankien tekemässä teatterissa voi olla se, että esitykset ikään kuin pakottavat esiintyjät selittämään asioitaan ja omia ratkaisujaan. Maan päällä paikka välttää sellaisen positioinnin. Tanssi kiinnittyy johonkin aivan muuhun kuin siihen, että se selittäisi tanssijoiden tilannetta muille.

Eteeriset, omanarvontuntoiset esiintyjät saavat sohia, rakentaa, rikkoa ja etsiä ilman selkeitä ratkaisuja. He ovat kokonaisia ihmisiä, eivät jonkin sanoman julistajia.

Viime vuosina olen nähnyt vankien eri tavoin käsikirjoittamia tai heidän tarinoistaan koostuvia esityksiä muun muassa Le­gioonateatterissa Tampereella, Teatteri Telakalla ja Ruotsissa Riksteaternissa. Niiden lähtökohtana on ollut konkreettinen yhteiskuntakritiikki. Esiin on tuotu vankien ihmisarvo ja heitä syrjivät rakenteet, mikä onkin tärkeää. Tarvitaan kuitenkin myös toisenlaisia ääniä.

Juuri ilmestyneen Taidetutka-lehden pääkirjoituksessa Satu-Mari Jansson kirjoittaa siitä, miten taiteentekemisessä etiikka liittyy tekijän omaan kykyyn lukea ”huonetta” eli tilannetta, kokonaisuutta ja mahdollisia riskejä. Nämä tulisi pystyä tunnistamaan aina teoskohtaisesti, uudestaan ja uudestaan.

Kaikkialla toimivaa säännöstöä ei ole. Maan päällä paikka asettuu ainakin omassa kokemushorisontissani teokseksi, jossa huonetta on tulkittu erityisen herkällä korvalla. Esiintyjien nuoruus tuo oman pohjavireensä. Tanssiteos muistuttaa voimaannuttavia valokuvia, jotka on tarkoitettu yhtä paljon sekä kuvattaville että kuvien katsojille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää