Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto Petteri Tikkaselle - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto Petteri Tikkaselle

Aiemmin muun muassa Sarjakuva-Finlandialla palkittu Tikkanen tunnetaan Kanervan ja Eeron tarinoista sekä showpainija Black Peiderin hahmosta.

Petteri Tikkanen Black Peiderin hahmossa vuonna 2012. Kuva: Kari Pullinen

Julkaistu: 23.1. 12:00

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähattu-palkinnon elämäntyöstä iisalmelaiselle Petteri Tikkaselle. Vuonna 1975 syntynyt Tikkanen on sarjakuva- ja äänitaiteilija sekä kuvittaja. Palkinto jaettiin torstaina Kansalliskirjastossa, jossa voittajan töitä esittelevä näyttely on esillä 31. toukokuuta asti.

”Tikkasen töissä korkea ja matala ovat samalla viivalla. Hänen kasvuvuosinaan lukemansa kaikentasoiset sarjakuvat ovat suodattuneet omaperäiseksi ilmaisuksi. Tikkasen aiheissa kauhu, erotiikka, huumori ja pohdiskelu vuorottelevat sopusuhtaisesti. Piirrosjälki on hyvin voimakasta, hän ei piirrä kuvia täyteen vaan suosii ilmavampia ratkaisuja. Viivankäyttö on harkiten työstettyä, sulavaa ja lennokasta”, palkinnon perusteluissa todetaan.

Tikkanen on julkaissut neljätoista sarjakuvateosta, joita on myös käännetty muun muassa saksaksi ja ranskaksi. Lisäksi hänen sarjakuviaan ja kuvituksiaan on ilmestynyt useissa eri lehdissä ja Tikkasen töitä on ollut esillä kymmenissä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Eero nähtiin viimeksi neljä vuotta sitten ilmestyneessä Eka kerta -albumissa. Kuva: Petteri Tikkanen / Like

Tikkanen tunnetaan erityisesti Kanervan ja Eeron kasvutarinoista, joista viimeisin, Eeron aikuistumisesta kertova Eka kerta (Like) ilmestyi 2017. HS:n kriitikko Harri Römpötti kirjoitti teoksen arviossa: ”Hiljaisuus rakentaa rauhallista tunnelmaa, vaikka käsitellään tärkeitä teemoja ja syviä tunteita. Tikkasen levollinen, jykevä ja selkeä siveltimen jälki sopii siihen täydellisesti. Koruton runollisuus ehkäisee melodramaattisuutta.”

Toisaalta Petteri Tikkanen tunnetaan myös Black Peiderinä, trikoissa ja naamarissa rockia soittavana showpainijana, joka piirtää myös sarjakuvia. Lyhyitä Black Peider -sarjakuvia on julkaistu myös musiikkilehti Rumbassa, ja ne ovat eräänlaista omaelämäkerrallista rockjournalismia.

Black Peider -hahmo esiintyy muun muassa Petteri Tikkasen Se-albumissa. Kuva: Petteri Tikkanen / Zum Teufel

Aiemmin Tikkanen on voittanut Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun kahdesti vuosina 1997 ja 1998. Vuonna 2006 Helsingin Sanomat myönsi Tikkaselle Taideteollisen korkeakoulun Parhaan graafikon palkinnon, ja 2010 hän sai Sarjakuva-Finlandian Eero-albumista.

Suomen sarjakuvaseura ry on jakanut Puupäähattu-palkinnon vuodesta 1972. Suomalaisen sarjakuva-alan arvostetuin palkinto myönnetään suomalaiselle sarjakuvantekijälle elämäntyöstä, ja nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään hatun mukaan.

Viime vuonna palkinnon voittivat Maisa ja Kaarina -sarjakuvan tekijät Sari Luhtanen ja Tiina Paju.

Sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja muusikko Petteri Tikkanen palkittiin Suomen sarjakuvaseuran vuoden 2020 Puupäähattu-palkinnolla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kanerva ja yks juttu -albumissa seikkailevat parhaat ystävät Kanerva ja Eero. Kuva: Petteri Tikkanen / Like

Sarjakuva-arvostelu|Petteri Tikkasen kymmenen vuoden sarjakuvaprojekti päättyy: Eka kerta -albumista Eerosta tulee aikuinen

Kirja-arvostelu|Sarjakuvakirja vie psykedeeliselle meta-tasolle, jossa piirtäjä Petteri Tikkasen alter ego Black Peider kohtaa luojansa ja itsensä

Maisa ja Kaarina -sarjakuvan tekijät saivat arvostetun Puupäähattu-palkinnon – Naisten ystävyydestä kertovaa sarjaa tehtiin yli 25 vuotta

Seuraa uutisia tästä aiheesta