Kulttuuri

Yksi maailman tärkeimmistä museoista hankki Akseli Gallen-Kallelan Palokärki-teoksen

Palokärki on ensimmäinen Gallen-Kallela pariisilaisen Orsayn taidemuseon kokoelmissa.

Ranskalainen Orsayn taidemuseo on hankkinut Akseli Gallen-Kallelan Palokärki-teoksen kokoelmiinsa. Museo kertoo tuoreesta hankinnasta verkkosivuillaan. Pariisissa toimiva museo on yksi maailman tärkeimmistä taidemuseoista.

Maalaus nousi otsi­koihin ja taide­maailman puheen­aiheeksi viime vuoden lopulla kun yksityis­kokoelmassa pitkään ollut teos tuli myyntiin Sothebyn huuto­kauppahuoneen listoille. Pian myyntiaikeen julkistamisen jälkeen teos kuitenkin vedettiin pois myynnistä myyjän päätöksestä. Syy poisvedolle selvisi siis nyt.

Maalauksen hinta-arvioksi asetettiin etukäteen 1,6–2,3 miljoonaa euroa. Jos se olisi toteutunut, kyseessä olisi ollut Gallen-Kallelan kallein myyty maalaus.

Pariisilaismuseo on ollut Gallen-Kallelasta kiinnostunut pitkään. Perinteikäs museo järjesti suomalaisten kanssa yhteistyössä Gallen-Kallelan uraa ja teoksia esittelevän näyttelyn jo vuonna 2012 ja sen jälkeen museon johto teki suomalaisellekin taideväelle tiettäväksi halunsa hankkia Gallen-Kallelan töitä myös omiin kokoelmiinsa.

Suomessa kontaktina toimi Ateneumin museon­johtaja Marja Sakari.

”Tiesin että he ovat kiinnostuneita hankkimaan Gallen-Kallelaa. He kysyivät meiltä meidän Palo­kärki-­teok­ses­ta ja halusivat tietää, miksi teoksesta on eri versioita”, Sakari kertoo Helsingin Sanomille.

”He olivat toivo­neet, että kerromme, kun tiedäm­me myyntiin tulevista, museaali­sesti kiinnostavista Gallen-Kallelan töistä. Ja kun Palokärki tuli myyntiin Sothebyllä, kirjoitin heti museon johtajalle Laurence des Carsille. Varmasti he olivat siitä kyllä muutenkin tietoisia.”

Museonjohtaja Sakarin mukaan Palokärkeä ei oltu kiinnostuneita hankkimaan Ateneumiin, sillä Suomen kansallisgallerian kokoelmissa on Palokärjestä jo guassiversio.

Palokärki on nyt ensimmäinen Gallen-Kallela Orsayn kokoelmissa, ja museon mukaan missään muussakaan ranskalaisessa julkisessa museossa ei ole aiemmin ollut Gallen-Kallelan töitä kokoelmissa. Sen sijaan Orsayn kokoelmissa on Albert Edelfeltin maalaama muotokuva Louis Pasteurista.

Pariisilaismuseo ei ole julkistanut Palokärjestä eli Grand Pic noirista maksettua hintaa. Kun teos tuli marraskuussa huutokauppaan, Sothebyllä hinnaksi arvioitiin jopa yli kaksi miljoonan euroa.

Marja Sakarin mukaan Palokärjelle ei oikeastaan olisi voinut löytyä paljon parempaa kotia kuin museo Pariisissa. Orsayn museo toimii Seine-joen rannalla entisellä rautatieasemalla, ja se houkuttelee vuosittain reilusti yli kaksi miljoonaa kävijää teostensa ääreen. Museo on profiloitunut esittelemään 1800-luvun ja 1900-luvun alun taidetta.

”Musee d’Orsay on yksi maailman tärkeimpiä museoita. Gallen-Kallelan päätyminen sinne on kerta kaikkiaan hieno asia. Maalaus löysi hienon kodin”, Marja Sakari sanoo.

Onko se jopa paras paikka taidemaailmassa?

”Lontoon National Galleryssä on Keitelejärvi. Se on tietenkin myös hieno paikka. En halua kylläkään osoittaa museoille minkäänlaista hierarkkista järjestystä”, Sakari sanoo.

Suomalaisten taiteenystävien kannalta Palokärjen päätyminen ranskalaiseen julkiseen museoon on hyvä asia ennen kaikkea siksi, että museoista teosten saaminen lainalle näyttelyihin on paljon helpompaa kuin yksityisomistuksesta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Mies kuoli pelattuaan venäläistä rulettia Ranskassa

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää