Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Aikuisten nukketeatteriesityksessä yleisö sananmukaisesti upotetaan veteen – Teos on ekologinen kannanotto ilman että ympäristöongelmia mainitaan

Nukketeatteri

Vedenalainen. Ensi-ilta Nukketeatteri Sammossa. Käsikirjoitus, ohjaus ja nukenrakennus Maria-Elina Koivula, projisoinnit ja visuaalinen maailma Jenni Rutanen, valosuunnittelu Luca Sirviö, äänisuunnittelu Tuuli Kyttälä. Näyttämöllä Perrine Ferrafiat, Johanna Kultala, Linda Lemmetty ja Mila Nirhamo. ★★★★

Aikuisille suunnattu nukke­teatteri on harvinaista herkkua ja Helsingissä tarjonta on pitkälti vierailuesitysten varassa.

Nukketeatteri Sampon kevätkauden avannut Vedenalainen on kuitenkin Sampon, Maria-Elina Koivulan ja hänen produktiota varten kokoamansa työryhmän yhteistuotanto. Vedenalaisen valmistelussa on ollut mukana turkulainen nukketeatteriyhteisö Aura of Puppets, jonka jäsenet ovat merkittävällä tavalla laajentaneet suomalaisten käsitystä ikiaikaisen ilmaisumuodon mahdollisuuksista.

Ikiaikaisten asioiden ytimeen paneudutaan myös tässä Koivulan kirjoittamassa ja ohjaamassa esityksessä, jossa yleisö sananmukaisesti upotetaan kaiken elämän maapallolla mahdollistavaan aineeseen, eli veteen.

Teatterissa kenenkään ei silti tarvitse pelätä kastumista, kuin korkeintaan omista kyynelistään.

Täysin pimennetyssä salissa vallitsee taianomainen tunnelma, jossa etäisyydet ja mittakaavat menettävät merkityksensä. Esitys tuntuu toteutuvan painottomassa tilassa eikä katsoja pysty suuremmin aistimaan pimeydessä ahertavan neljän nukettajan alituista läsnäoloa.

Esityksen kaksi kiintopistettä ovat lapsiveden suojaama sikiö ja nesteytykseen joutunut vanhus.

Kahden hauraan hahmon väliin mahtuu suunnattoman paljon kaikkiin suuntiin avautuvaa ja yhteen sulautuvaa kuvastoa sekä teatteritilassa että ennen muuta katsojan mielessä.

Koivulan rakentamissa nukeissa on ihmishahmojen lisäksi monenlaisia mereneläviä, jotka kaikki liikkuvat tasavertaisina näyttämön todellisuudessa.

Jenni Rutasen projisoinnit ja Luca Sirviön valosuunnittelu tekevät hahmoista hetkittäin aivan loisteliaita, mutta kaikki toteutetaan harkitun pienieleisesti.

Aina ei tarvitse silmiä nähdäkseen. Tuuli Kyttälän toteuttama tehokas äänimaailma jatkaa sykettä asioiden painuessa pimeyteen.

Vedenalaisesta voi löytää tarinallisia aineksia, ihmishahmojen kautta jopa juonta, mutta ennen muuta se kertoo elämän ehdollisuudesta ja aineen kiertokulusta.

Esitys toimii näin ollen vahvana ekologisena kannanottona, ilman että se suoranaisesti nostaa esille ilmastonmuutosta ja ympäristöongelmia.

Täsmennys 24.1. klo 15.14: Täsmennetty jutun alkuun Vedenalaisen työryhmää ja Nukketeatteri Sampon roolia esityksen tuottamisessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  5. 5

   Osa ihmisistä kävelee tietämättään ”istumakävelyä”, joka laiskistaa pakarat – Fysioterapeutti neuvoo, miten kävelystä saa ryhdikästä ja selvästi tehokkaampaa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää