Kulttuuri

Lulu Wangin elokuva kulttuurien kohtaamisesta ja suuresta valheesta nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi – Ohjaajan yksi esikuva on Aki Kaurismäki

Amerikankiinalainen Lulu Wang, 36, halusi tehdä elokuvan, jossa kuuluu hänen oma äänensä. Se oli ainoa tapa selvittää, onko hänestä elokuvantekijäksi alkuunkaan.

Pian puhelimessa on ohjaaja kansainvälisen elokuvan ytimestä: Lulu Wang.

Mutta haastattelu on viime hetkillä kaatua yhteen ehtoon. On kysymys, jota ei saa kysyä.

Ainakaan Wangin asioita hoitavan pr-väen mielestä.

Isoäidistä ei saa kysyä.

Se on ehto haastattelulle.

Kielto tuntuu oudolta, koska Lulu Wangin elokuva Jäähyväiset on hänen, hänen sukunsa ja myös isoäidin tarina. Tarina alkaa, kun Kiinassa asuva isoäiti sairastuu: diagnoosi tosin salataan häneltä itseltään.

Kielto tuntuu oudolta myös siksi, että juuri tämä elokuva on nostanut Wangin kansainvälisen elokuvan puheenaiheeksi. Wang käsittelee elokuvassa muodikkaasti kulttuurien kohtaamista ja tulokkaalle on povattu suurta tulevaisuutta. Hän yhdistää taitavasti draamaa ja komediaa.

Oscar-ehdokkuus meni häneltä ohi suun, mutta viihdetoimittajien Golden Globe -hurlumheijuhlassa hän hiljattain poseerasi ehdokkaana Pedro Almodóvarin kaltaisten titaanien rinnalla.

Torstaina Kalifornian suuntanumero vilkkuu lopulta kännykässä. Lulu Wang on herännyt aurinkoiseen aamuun Los Angelesissa. Puhelimessa Wang korostaa että Jäähyväiset on hänelle hyvin henkilökohtainen juttu.

”Olisi ollut helppoa muokata tarina sopivaksi jommallekummalle, valkoiselle amerikkalaiselle yleisölle tai yleisölle Kiinassa, muuttaa sävyjä ja näkökulmaa. Halusin pitää tämän kiinalaisamerikkalaisena, kertomuksena ihmisestä, joka on kahden kulttuurin välissä”, Wang sanoo.

Jäähyväisten käsikirjoitus perustuu Wangin kokemuksiin kiinaa ja englantia puhuvana, Yhdysvalloissa kasvaneena mutta Pekingissä syntyneenä taiteilijana. Kiinaa ja englantia puhutaan sekaisin myös itse elokuvassa.


Elokuvan valmistumisesta on vuosi, ja Wang on jo hieman kyllästynyt kertomaan samoja asioita uudestaan ja uudestaan. Kuten muistelemaan, että aluksi moni sanoi tarinalle ei, ei ja ei.

”Vaikeinta oli pitää päänsä, kun kukaan ei halunnut tehdä tätä elokuvaa. Moni sanoi, että muutetaan sitä ja tätä ja tehdään sitten elokuva”, Wang kertoo.

Wang ei halunnut muuttaa mitään. Hän halusi kertoa tarinansa niin, että lopputulos näyttää häneltä itseltään. Paine kasvoi.

”On erilaista olla kirjoittaja tai maalari. Et voi olla elokuvantekijä, jos et tee elokuvaa. Piti valita, teenkö elokuvan vai teenkö elokuvan, jossa kuuluu ääneni.”

Oma ääni. Sitä Wang korostaa.

Elokuvantekijä on muiden armoilla, ja Yhdysvalloissa on vaikeampaa saada äänensä kuuluviin. ”Euroopassa jaetaan julkista rahaa, mutta Hollywood on bisnestä. Ideana on lähinnä tuottaa voittoa, ja elokuvalle syntyy paine tehdä rahaa”, Wang sanoo.

Hänellä oli takanaan jo yksi elokuva, romanttinen komedia Posthumous. ”Olen siitä ylpeä, mutta minua ei välttämättä näe siitä”, Wang sanoo.

Viisastuneena Wang päätti, että Jäähyväiset tulee olemaan eri juttu. Hän pelasi riskillä.

”Halusin tehdä omaäänisen elokuvan. Halusin nähdä, olenko hyvä vai pitääkö ryhtyä etsimään muita töitä. Halusin tietää, millainen elokuvantekijä olen.”

Jos Jäähyväiset eli The Farewell ei alkuun miellyttänyt rahoittajia, tuuli kääntyi, kun elokuva valmistui. Kävi ilmi, että Wangilla oli käsissään pieni hitti. Noin kolme miljoonaa dollaria maksaneen pikkuelokuvan oikeuksista maksettiin moninkertaisesti.

Nyt elokuva on teattereissa Suomessakin.

Elokuvantekijät voi jakaa kahteen: työläisiin ja taiteilijoihin. Wang samaistuu jälkimmäisiin.

”Suurin osa ihailemistani ohjaajista on Euroopasta”, Wang sanoo ja käyttää termiä auteur. Innostus elokuviin syttyi collegessa, jossa pääsi kuvaamaan ­kaitafilmikameralla ja tutustumaan muiden maiden elokuviin.

Yksi Wangin ihailemista esikuvista tulee Suomesta. ”En nyt tähän hätään heti muista nimeä”, Wang sanoo aluksi.

”Pidän skandinaavisesta tyylistä, mustasta huumorista. Hetkinen, Kaurismäkihän on suomalainen? Hän on mestari, jota arvostan tavattomasti. En nyt kyllä muista, katsoinko mitään häneltä tätä elokuvaa varten.”

Ruben Östlundin Turisti vaikutti Jäähyväisiin selvemmin, ruotsalaisohjaajan tapa tehdä pienestä suurta. Erityisesti Wangille jäi mieleen Östlundin elokuvan lumivyöry, joka toi uhan tunnun perhetarinaan.

”Tyyli, ohjaus ja kuvaus saivat tarina tuntumaan suurelta. Jäähyväisistäkin voi ajatella, että tämä on söpö mummuelokuva, mutta tässäkin sisällä on uhka.”

Uhka, Wang sanoo, mutta päällisin puolin Jäähyväisten ytimessä on valhe, iso sellainen.

Alkutekstit lupaavat, että elokuva perustuu tosielämän valheeseen. Isoäiti sairastuu, mutta syövästä ei kerrota hänelle.

Wang sanoo, että hänetkin on kasvatettu uskomaan että totuus on aina parempi. Mutta onko se niin? Wangin mielestä valheillekin on paikkansa.

”Pitää oikeastaan kysyä, mitä hyötyä on totuudesta? Jos se aiheuttaa stressiä ja harmia?”

Haastatteluaika on päättymässä. Onko sittenkin sopivaa ottaa puheeksi kielletty aihe? Wangille se käy. Isoäiti voi kuulemma hyvin. Hän on yli 80-vuotias ja asuu yhä Changchunissa, missä elokuva myös kuvattiin.

”Terveyden kanssa hänellä on kyllä ongelmia”, Wang sanoo.

Senhän me tosin jo tiesimme.

Ja nyt sen tietää isoäiti itsekin.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  2. 2

   Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää