Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Armenialaisesta Naghash Ensemblestä voisi tulla ilmiö – runoutta, eksoottisia perinnesoittimia, oopperaa ja nykymusiikkia yhdistävä yhtye on poikkeuksellinen

Taidokas laulu kruunasi viehättävän konsertin.

Maailmanmusiikki

Naghash Ensemble Savoy-teatterissa.

”Tämä maailma on talo täynnä aarteita, loistoa ja rikkauksia, mutta mielettömät sokaisee epäpyhä ahneus”, runoili armenialainen pappi Mkrtich Naghash 1400-luvulla. Keskiaikaisen Maanpaon laulujen alku tuntuu ajankohtaiselta.

Kristityn Naghashin suosio huoletti muslimien hallitseman Diyarbakirin valtiaita ja hän sai lähteä runoilemaan maan­pakoon. Lopulta Naghashista ei jäänyt jälkimaailmalle muuta kuin 15 runoa, joissa hän pohdiskeli ihmisen suhdetta jumalaan.

Sittemmin monet muutkin armenialaiset ovat lähteneet kotimaastaan, jossa heitä on nykyisin kolme miljoonaa. Turkkilaisten toimeenpanema kansanmurha ajoi armenialaisia pitkin maailmaa. Heidän jälkeläisiään arvioidaan elävän kotimaan ulkopuolella seitsemän miljoonaa.

Myös John Hodian syntyi ­diasporassa. Hän muutti Armeniaan Yhdysvalloista vuonna 2008 ja on tehnyt siellä musiikkia Naghashin runoihin. Sitä hän kävi esittämässä Naghash Ensemblensä kanssa Savoy-teatterin Armenia Fest -tapahtumassa.

Ensemblen muut kuusi jäsentä ovat syntyneet Armeniassa. Siihen kuuluu kolme muusikkoa, jotka soittavat perinnesoitimia: Tigran Hovhannisyan (dhol-rumpu), Aram Nokoghosyan (ud-luuttu) ja Emmanuel Hovhannisyan (duduk-puhallin).

Koko esitystä hallitsi kolmen naisen oopperamainen laulu. Hasmik Baghdasaryan, Tatevik Movsesyan ja Arpine Ter-Petrosyan lauloivat taidokkaasti ja kruunasivat konsertin.

Hodian soitti pianoa. Hän kasvoi Philadelphiassa perheessä, jonka kotona soi vain armenialainen musiikki. Sittemmin hän on opiskellut säveltämistä ja orkesterinjohtamista, pianonsoittoa ja improvisaatiota ja tehnyt monenlaista musiikkia.

Hodian on säveltänyt muun muassa 250 dokumenttielokuvaan, muihin elokuviin, televisioon ja teatteriin. Elokuvatausta saattaa näkyä Maanpaon laulujen sävellyksissä, jotka etenivät soljuvasti, melkein popmaisen yksinkertaisina.

Naghash Ensemblen musiikissa perinnesoittimet edustavat armenialaisuutta selkeimmin. Konsertissa ne jäivät hieman laulajien ja pianon varjoon, mikä oli sääli. Niistä olisi voinut saada tarpeellista rosoa vähän siloiseen esitykseen.

Armenialaiselle musiikille usein tunnusomaisen kaihomielen kuitenkin erotti, mutta muuten Naghash Ensemble kuuluu jonnekin laajaan ja vaikeasti rajattavaan nykymusiikin luokkaan.

Maailmanmusiikissa tyylit eri puolilta maailmaa kohtaavat. Yleensä etniset musiikit fuusioituvat länsimaisen popin kanssa. Siihen nähden Naghash Ensemblen yhdistelmä keski­aikaista runoutta, eksoottisia perinnesoittimia, oopperaa ja nykymusiikkia on poikkeuksellinen ja omaperäinen.

Suurin osa yleisöstä tosin ymmärsi muinaisarmeniaksi kirjoitetuista runoista vain käsiohjelmaan käännetyt näytteet. Mutta kokonaisuus kyllä viehätti. Muusikot, varsinkin dudukin soittaja ja laulajatrio, olivat erittäin taitavia.

Jos sävellyksiin saisi lisää vaihtelua ja perinnesoittimet paremmin esiin, Naghash Ensemblestä voisi tulla ilmiö. Nyt tasapaksuus teki miellyttävästä konsertista vähän yksitoikkoisen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää