Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Miesselittämistä käsittelevä Rebecca Solnitin essee on nyt luettavissa suomeksi – taidokas teos auttaa katsomaan maailmaa hieman toisin

Rebecca Solnit kirjoittaa sukupuolten välistä epätasa-arvosta, taidekritiikistä ja tasa-arvoisesta avioliitosta.

Esseet

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita (Men Explain Things to Me). Suom. Pauliina Vanhatalo. S&S. 191 s.

Yhdys­valtalainen kirjailija, esseisti ja aktivisti Rebecca Solnit (s. 1961) tunnetaan parhaiten alkujaan vuonna 2008 ilmestyneestä esseestään Men Explain Things to Me. Nyt sen voi lukea suomeksi Pauliina Vanhatalon taidokkaana käännöksenä Miehet selittävät minulle asioita. Nimiesseen lisäksi teos sisältää kahdeksan muuta vuosien 2008 ja 2014 välillä kirjoitettua tekstiä.

Kuuluisimman esseensä aluksi Solnit kertoo keskustelusta eräiden juhlien isännän kanssa. Solnit ei tuntenut miestä entuudestaan. Juhlien järjestäjä oli kuullut, että tuolloin nelikymppinen Solnit oli kirjoittanut ”pari kirjaa” ja halusi keskustella aiheesta.

Kun Solnit alkoi kertoa tuoreimmasta teoksestaan, mies keskeytti hänet ja mainitsi, että samasta aiheesta oli juuri ilmestynyt erittäin ansiokas kirja. Solnit ystävineen ei saanut miehen vuolaan esitelmöinnin lomassa tilaisuutta kertoa että kirja, josta mies niin innoissaan luennoi, oli juuri Solnitin kirjoittama.

Mies sisäisti asian vasta sitten, kun se mainittiin hänelle neljännen kerran.

Solnit kirjoittaa: ”Miehet selittävät asioita minulle ja muille naisille riippumatta siitä, tietävätkö he mistä puhuvat. Jotkut miehet.”

Ongelmallista miesselittämisestä tulee Solnitin mukaan siinä vaiheessa, kun mies kokee itsevarman kommentointinsa tarpeelliseksi siinäkin tapauksessa, että nainen on aihealueen asiantuntija, eikä mies todellisuudessa tiedä asiasta mitään.

Solnitille on usein annettu kunnia käsitteen miesselittäminen (mansplaining) keksimisestä. Esseen myöhemmin kirjoitetuissa jälkisanoissa hän kuitenkin kertoo, että hän ei keksinyt termiä.

Hän ilmoittaa suhtautuvansa käsitteeseen varauksella, sillä se yksinkertaistaa liiaksi sen, mitä hän esseessään halusi sanoa.

Esseessään Solnit etenee miesten tarpeesta selittää naisille asioita aina lähisuhdeväkivaltaan, seksuaaliseen väkivaltaan ja murhaan asti. Solnitille nämä ovat sukupuolisen epätasa-arvon samalla jatkumolla, mutta vastakkaisissa ääripäissä.

Näin ollen miesselittäminen ei ole mitenkään harmitonta tai vähäteltävää. Se on naisten vaientamista ja vallan ottamista itselle. Solnit puhuu hiljentämisen kaltevasta pinnasta.

Läpi kokoelman Solnitin tyyli on sarkastinen ja hauska – siitä huolimatta, että osa esseistä käsittelee lähisuhdeväkivaltaa, murhia ja törkeitä raiskauksia. Kevyttä luettavaa se ei ole, nautinnollista kyllä.

Solnitin esseet herättävät ajatuksia ja avaavat uusia näkökulmia. Ennen kaikkea ne rikkovat totunnaiset ajattelupolut ja luovat uusia.

Kokoelman heikoin essee Uhan ylistys käsittelee tasa-arvoista avioliittoa. Solnit puhuu samaa sukupuolta olevien liitosta ”avioliittona vertaisten kesken”.

Lähtökohdaksi hän ottaa 1700-luvun lain, johon perinteinen (hetero)avioliitto alun perin pohjautuu, ja joka määrittelee miehen omistajaksi ja naisen miehen omaisuudeksi. Jäänteitä siitä on Solnitin mukaan nähtävissä myös nykyisissä perinteisessä avioliitossa etenkin jähmeiden sukupuoliroolien vuoksi.

Todettuaan, että kumppaneilla voi samaa sukupuolta olevien ihmisten liitoissakin olla suhteessa erilaisia valta-asetelmia Solnit jatkaa: ”enimmäkseen on kyse liitoista, joiden osapuolet ovat samassa asemassa ja voivat päättää rooleistaan yhdessä.” Aivan kuin valta-asetelmiin liittyvät roolit olisivat ylipäänsä ”valittavissa”.

Vuonna 2013 kirjoitettu essee ei ota huomioon queer-parien tai parisuhdemallien moninaisuutta. Siksi sen ajattelu tuntuu jo vanhentuneelta.

Esseessä Woolfin pimeys Solnit ottaa lähtökohdaksi kirjailija Virginia Woolfin (1882–1941) esseet, ja kuvaa niiden luomien ajatusten pohjalta näkemystään luovuudesta ja ajattelusta. Solnit kirjoittaa, kuinka ajattelulle ja totunnaisten käsitysten murtamiselle on olennaista eksymien, edessä häämöttävä tuntematon ja epävarmuuden sietäminen sekä minuuden jatkuva liike, ja sen moninaisuus.

Solnit kirjoittaa myös taidekritiikistä, joka ei pyri määrittelemään taideteosta tyhjentävästi, vaan antautuu sen kanssa keskusteluun:

”Heikkolaatuinen kritiikki haluaa sanoa viimeisen sanan ja vaientaa muut; paras taas käynnistää ajatustenvaihdon, jonka ei tarvitse päättyä koskaan.”

Juuri siihen yltävät hänen omat tekstinsä. Ne pakenevat määrittelyä ja tarkkoja rajoja. Niiden lukeminen auttaa ajatuksia ensin eksymään, ja siten löytämään uusia tapoja nähdä.

Konkreettisin esimerkein Solnit osoittaa, kuinka paljon feminismiä edelleen tarvitaan. Esseessä Kassandran syndrooma hän kirjoittaa:

”Naisen puheoikeutta ja -kykyä vastaan hyökätään erityisesti silloin, kun hän kertoo seksuaalisista rajanylityksistä.”

Usein naista ei uskota.

Maailma tarvitsee Rebecca Solnitin kaltaisia kirjoittajia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää