Kulttuuri

Jazzin vastentahtoinen legenda suostuu soittamaan vihdoin ihan yksin – Iisalmesta alkanut minikiertue on sensaatiomainen

Kitaristi John Scofield on saavuttanut epävarmalla alalla melkein kaiken mahdollisen, mutta ei ole joutunut luopumaan itsemääräämisoikeudesta.

Yksin matkustava kitaristi John Scofield on juuri saapunut New Yorkista Frankfurtin kautta Helsinki-Vantaalle – ja vielä olisi edessä kuuden tunnin myöhäinen automatka määränpäähän, Ylä-Savon Iisalmeen.

Kannattaako kaikki tämä vaiva yhden Iisalmi Jazzin konsertin takia, ja varsinkaan hänen kaltaiseltaan kansainväliseltä kuuluisuudelta? Matka-aikaa kertyy New Yorkin omakotitalon ovelta Iisalmen hotellin aulaan kaksikymmentäneljä tuntia.

”No ei, ei todella kannata. Mutta en osaa oikein mitään muutakaan”, sanoo kahden tuplaespresson piristämä Scofield lentoaseman ykkösterminaalissa, kärry täynnä pakaaseja. Matkasta väsyneitä kasvoja valaiseva leveä hymy paljastaa pian, että hän ei ole täysin tosissaan.

”Onnistunut keikka korvaa yleensä edelleen pitkän odottelun, eikä palkkiotakaan pidä vähätellä. Teen tätä työkseni, mutta yhtä lailla itsekkäästä mieli­hyvästä, toteuttaakseni ominta itseäni.”

Yläsavolaiset voivat olla hänen innostumisestaan ilahtuneita – ja maanantaina myös pääkaupunkiseutulaiset Koko Jazz Clubilla. Jouluna 68 vuotta täyttänyt Scofield on kuitenkin kaikilla mittareilla yksi maailman keskeisimmistä jazzista ammentavista nykykitaristeista, se kolmas Iso Nimi Bill Frisellin ja Pat Methenyn rinnalla.

Ikätovereittensa tavoin hän soittanut ja levyttänyt tasaisen varmasti pitkälti yli neljäkymmentä vuotta ja saavuttanut epävarmalla alalla melkein kaiken mahdollisen luopumatta silti itsemääräämisoikeudestaan. Ja käytännössä ilman menestyksellisiä tai musiikillisia notkahduksia – aina kärkijoukossa mieltymysten heilahteluista huolimatta.

Näin pitkä pelkkään tekemiseen perustuva ura on poikkeuksellinen missä tahansa rytmi­musiikin lajissa. Vähän se ihmetyttää nyt myös menneisyyteensä vilkaisevaa Scofieldia, joka on tehnyt 45 omaa albumia eli keskimäärin yhden vuodesta 1977.

”Luulen, että kaikki kumpuaa halun ja uteliaisuuden yhdistelmästä eli soittamisen mielekkyyden säilyttämisestä. Tai ainakin säilyttämisen yrityksestä.”

”Koetan löytää musiikkiin usein jonkin innostavan ja mahdollisesti jopa uuden jännittävän kulman – etten vain toistaisi itseäni liikaa.”

Scofieldin ura ei olekaan suora tai suunnitelmallisen johdonmukainen. Satunnaiset syttymiset – ne uudet kulmat – ovat näyttäneet heittelevän häntä alalajista toiseen, jazzikkaasta funkrockista moderniin bebopiin ja postmoderniin souljazziin.

Kaikkien omien yritysten ytimessä on ollut kuitenkin aina oma yhtye, sillä ne Scofieldia ennen kaikkea kiinnostavat. Hän sanoo olevansa viimeiseen saakka tiimimuusikko.

”Kuvittelen, että todella hyvät samanmieliset kannustavat minut soittamaan vielä paremmin, antamaan vielä enemmän.”

Siksi Iisalmesta lauantai-iltana alkanut yhdentoista konsertin minikiertue on niin poikkeuksellinen, suorastaan sensaatiomainen.

Kohtapuoliin viisikymmentä vuotta ammatikseen soittanut Scofield esiintyy nyt tyystin yksin, siis ilman kannustajaa ja kirittäjää.

”Ehkä tämä on se uusi kulma, mikä pitää minut varuillaan, vaikka yhtyesoittokaan ei ole yleensä kuvioiden kelailua”, sanoo Scofield, joka aloitti soolokonsertit toden teolla vasta vuosi sitten.

Tyhjästä hän ei kuitenkaan niitä nyhjäise, sillä vapaassakin soitossa pitää olla kuuntelijalle tietty määrä muotoa, melko helposti hahmotettavaa rakennetta.

Ja nyt näin aluksi Scofield tekee sen todella helpoksi, vaikka säveltäjä onkin. Hän soittaa soolokeikoilla toistaiseksi vain toisten kappaleita, jotka olettavasti ainakin ikääntyneet tunnistavat: vanhoja kantrihittejä, rockhittejä, folkhittejä ja musikaalihittejä sekä jazzstandardeja.

”Niissä on minulle musiikillisen lisäksi emotionaalista tartuntapintaa, ja uskoakseni myös kuuntelijoille.”

Soolokonsertit eivät ole hänelle silti mitään läpisoittoja. Päinvastoin, paljaudessaan ne jännittävät ja jopa pelottavat. Sitä paitsi hän kuuluu niihin kriittisiin menneisyytensä hylkijöihin, joka on omasta mielestään vain niin hyvä kuin edellisessä konsertissa.

Ja mistä sen tietää? Yleisöstä? Suosionosoituksista?

”Niistä voi lukea paljon, mutta nekään eivät takaa, että olet oikeasti hyvä”, sanoo Scofield.

Halusipa tai ei, hän kuuluu kovan tasonsa säilyttäneenä veteraanina siihen kansainvälisten legendojen sarjaan, johon vastaanottajat kiinnittävät omia elämänkerrallisia kokemuksia ja muistoja.

Scofield sai tähän tuntumaa jo 1980-luvun alkupuolella, jolloin ei ollut itse lähelläkään kuuluisaa. Hän soitti tuolloin neljättä vuotta trumpetisti Miles Davisin yhtyeessä ja oli mukana kolmella Davisin viimeisellä oikeasti omalla albumilla.

”Tuollaisella supertähtimäisellä tasolla on se suuri ongelma, että ei voi luottaa keneenkään”, sanoo Scofield ja havahtuu siihen, että hän on nyt 68-vuotiaana kolme vuotta vanhempi kuin 1991 kuollut Miles Davis. Ja matkalla soolokeikalle Iisalmeen.

”Ehkä parasta vain yrittää parastaan. Eihän tässä paljon muutakaan voi.”

John Scofieldin soolokonsertti Koko Jazz Clubissa (Hämeentie 3) 27. tammikuuta klo 19.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

John Scofield


 Yhdysvaltalainen kitaristi, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja.

  Syntyi Ohiossa 1951, varttui Connecticutissa. Asuu New Yorkin osavaltion Katonahissa.

 Sukupolvensa tunnetuimpia ja työteliäimpiä jazzkitaristeja.

 Opiskeli 1970-luvun alussa kolme vuotta Bostonin Berklee School of Musicissa.

 Ensimmäinen merkittävä kiinnitys rumpali Billy Cobhamin yhtyeessä 1974–76, toinen trumpetisti Miles Davisin yhtyeessä 1982–85.

 Ensimmäiset omat albumit 1977, nyt niitä on noin 45. Soittaa lisäksi noin 300:lla sadalla albumilla.

 Kolme Grammy-palkintoa.

 Käynyt Suomessa vuodesta 1984 eri kokoonpanoilla ainakin neljätoista kertaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osakemarkkinoilla taas kylmää kyytiä: Pörssien lasku lyö jo ennätyksiä

  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

  5. 5

   Keskeiselle väylälle ajettiin yllättäen kuormakaupalla soraa Espoossa: ”Siitä pääsee autolla yli”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää