Kulttuuri

Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

Oikeudenkäynnin ensimmäisellä viikolla puolustus marssitti esiin muun muassa yksityisetsivän, jonka mukaan Weinstein merkitsi punaisella lipulla vaarallisimpana pitävänsä naiset.

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin oikeudenkäyntiä alkaa olla viikko takana. Ensimmäisen viikon aikana todistelu keskittyi näyttelijä Annabella Sciorran kertomukseen noin 25 vuotta vanhoista tapahtumista.

Sciorra tunnetaan parhaiten tv-sarja Sopranosista, jossa hän esitti Tony Sopranosin rakastajatarta.

Sciorran mukaan Weinstein raiskasi hänet 1990-luvun puolivälissä näyttelijän kodissa. Hänen kertomansa mukaan elokuvatuottaja oli tuonut hänet kotiin lounaalta autollaan. Tämän jälkeen Weinstein oli koputtanut yllättäen ovelle, pakottanut Sciorran sänkyyn ja raiskannut hänet.

Sciorran mukaan hän oli ensin yrittänyt taistella vastaan, mutta joutunut luovuttamaan.


Näyttelijä kertoi valamiehistölle Weinsteinin myös lähettäneen hänelle peniksenmuotoisia suklaita sekä ilmestyneen Cannesin elokuvafestivaaleilla hänen huoneensa ovelle. Sciorran mukaan Weinsteinilla oli tuolloin toisessa kädessään pullollinen öljyä ja toisessa videonauha.

Syyttäjä kutsui todistamaan myös Sciorran ystävän näyttelijä Rosie Perezin, joka kertoi kuulleena raiskauksesta tuoreeltaan. Hän oli soittanut ystävälleen tapahtumaan seuranneena päivänä ja ehdottanut ravintolailtaa.

Sciorra oli Perezin mukaan kuitenkin ollut vaitonainen.

”Luulen, että jotain pahaa on tapahtunut”, Sciorra oli kuiskannut puhelimeen. ”Luulen, että minut on raiskattu.”

Sciorra oli ystävänsä pyynnöistä huolimatta kieltäytynyt ilmoittamasta asiaa poliisille tai edes paljastamasta miehen nimeä. Myöhemmin Perez oli kuullut huhuja Weinsteinin käytöksestä ja saanut epäilylleen vahvistuksen Sciorralta itseltään.

Syyttäjä toi todistajanaitioon myös yksityisetsivä Sam Ansonin, joka kertoi Weinsteinin olleen häneen yhteydessä vuonna 2017, eli samoihin aikoihin kuin The New York Times oli julkaisemassa ensimmäistä juttuaan Weinsteinin toiminnasta.

Anson sanoi elokuvatuottajan olleen huolissaan naisista, jotka saattaisivat kertoa toimittajille hänen seksuaalisesta toiminnastaan. Weinsteinilla oli etsivän mukaan jopa lista häntä huolestuttavista naisista, ja hän oli merkinnyt näistä vaarallisimmat punaisella lipulla.

Sciorra oli yksi lipulla merkityistä.

Aiemmin muun muassa Bill Cosbyn oikeudenkäynnissä todistanut psykiatri Barbara Ziv puolestaan purki oikeudessa myyttiä raiskatun toiminnasta tapahtuneen jälkeen.

Raiskaustapauksiin erikoistuneen Zivin mukaan uhri kertoo tapahtuneesta usein ystävälle, mutta harva puhuu esimerkiksi lääkärille ja erittäin harva turvautuu poliisiin.

”Uhrit yrittävät unohtaa asian, koska eivät halua sen pilaavan heidän elämäänsä tai vaarantavan heidän työpaikkaansa”, hän sanoi valamiehistölle. ”He yrittävät elää kuin sitä ei olisi tapahtunut, vaikka eivät siihen pystykään.”

Weinsteinin asianajaja kysyi omalla vuorollaan psykiatrilta, tunteeko tämä consensual unwanted sex -termin, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa ”yhteiseen sopimukseen perustuvaa ei-haluttua seksiä”.

Ziv vastasi tietävänsä. Hän kuitenkin jatkoi, että hänen mielestään se on yksi ”naurettavimmista”, ja ettei sitä hänen tietääkseen ole hyväksytty missään yhteydessä.

Weinsteinin puolustus pyrki luonnollisestikin horjuttamaan Sciorran uskottavuutta, ja oikeudessa nähtiin jo ensimmäisellä viikolla pieni yllätysveto. Weinsteinin asianajaja Donna Rotunno näytti Sciorran ristikuulustelun lopussa tallenteen David Lettermanin tv-showsta vuodelta 1997.

Showssa Sciorra toteaa Lettermanille leikkisästi sepittävänsä joskus tarinoita elävöittääkseen kohtaamisia lehdistön kanssa.

Nauhan katsomisen jälkeen Sciorra vakuutti, ettei koskaan valehtelisi jostain sellaisesta kuin raiskauksesta.

Nauha tuli Weinsteinin edustajien käsiin poikkeuksellisella tavalla, sillä eräs shown ihailija nimeltä Don Giller oli nauhoittanut jokaisen jakson Lettermanin kolmekymmenvuotisen uran aikana.

Blogissaan Giller kertoi yksityisetsivän ilmestyneen hänen ovelleen eräänä yönä ja vaatinut nauhaa.

”Jostain syystä olen nyt osa Harvey Weinsteinin oikeudenkäyntiä”, hän kirjoitti.

Giller kertoi, että hänestä tuntui ”kauhealta” auttaa Weinsteinin puolustusta, mutta ei ollut nähnyt muutakaan mahdollisuutta kuin luovuttaa tallenteet.

”Tämä tulee silti piinaamaan minua pitkään”, hän kirjoitti. ”Toivon, että Sciorran lausunto pitää”.

New Yorkin lain mukaan Sciorran tapaus vanhentunut, mutta kuulustelulla syyttäjä kuitenkin pyrki osoittamaan Weinsteinin seksuaalirikolliseksi.

Weinstein itse on kiistänyt syytteet moneen kertaan. Jos hänet todetaan syylliseksi, hän saattaa saada elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää