Kulttuuri

Brittiläinen punkyhtye New Model Army nousi 40 vuotta sitten esiin äkäisellä poliittisuudellaan, ja nyt sen kappaleet ovat taas ajankohtaisia: ”Se mitä nyt tapahtuu, on tulosta 80-luvusta”

Justin Sullivanin mielestä brexit on seurausta 1980-luvun Britannian konservatiivisesta politiikasta. Yhtye esiintyy tällä viikolla Suomessa kolmella paikkakunnalla.

Vuonna 1987 brittiläisen New Model Armyn laulajakitaristi Justin Sullivan riehui Tavastialla niin hurjasti, että unohti välillä käyttää mikrofonia. Lavan etualalle karjunta kantoi silti kohtalaisen hyvin.

”Ehken pompi enää ihan niin paljon”, Sullivan (s. 1956) nauraa puhelimessa. ”Mutta en ole varma. En vieläkään mieti esiintymistäni kovin paljon. Jos juoksentelee liikaa, hengästyy eikä voi laulaa kunnolla – paitsi Mick Jagger.”

Sullivan perusti New Model Armyn vuonna 1980. Elettiin pääministeri Margaret Thatcherin aikaa, ja bändi nousi esiin äkäisen poliittisilla biiseillä. Nimen Sullivan nappasi 1600-luvun parlamentaristeilta, jotka halusivat rajoittaa kuninkaan ehdotonta valtaa.

”Olin nuori ja täynnä raivoa. Halusin iskeä merkkini maailmaan, ja sanoitukseni olivat täynnä julistusta. Mitä vanhemmaksi elää, sitä paremmin tajuaa, ettei tiedä maailmasta mitään. Eikä politiikka ollut silloinkaan tärkein syy perustaa bändi – vaan musiikki”, Sullivan pohtii nyt tyynesti.

”Esimerkiksi Clashille ja Billy Braggille politiikka oli paljon olennaisempi juttu kuin minulle. Kirjoitan sanoituksia maailmasta, ja politiikka on osa sitä. Olen kirjoittanut biisejä erilaisten hahmojen näkökulmasta eivätkä ne kaikki edusta omia uskomuksiani.”

Mutta juuri poliittisilla biiseillä – ja ahkeralla keikkailulla – New Model Army sai hiljalleen huomiota ja lopulta levytyssopimuksen isolle EMI-yhtiölle 1985. Sanoitusten takia bändillä oli toisinaan vaikeuksia päästä televisioon Britanniassa ja saada viisumi Yhdysvaltoihin.

New Model Army ei noussut listoilla kovin korkealle, mutta sen seuraajat olivat uskollisia. He kutsuivat itseään militiaksi eli miliisiksi.

Sosialistisessa Euroopassa termi tarkoitti usein poliisia, mutta lännessä puolisotilaallisia joukkoja. Nimitys napattiin New Model Armyn biisistä Christian Militia, joka arvosteli uskonnollista fanatismia.

Sullivan on kotoisin Länsi-Yorkshiresta, Bradfordin tekstiiliteollisuuskaupungista, jossa perustettiin työväenpuolue vuonna 1893. Alkujaan Sullivan aloitti bändin vain paria keikkaa varten. Siitä tulee lokakuussa kuluneeksi 40 vuotta.

Dramaattisesti esitetty musiikki ei ole juurikaan muuttunut alkuajoista. New Model Armyn punk kallistui jo alussa postpunkin ja goottirockin suuntaan. Sullivanin mieltymys britti-souliin toi mukaan rytmistä vaihtelua.

Bändin muusikot ovat vaihtuneet aikojen mittaan, mutta biisit ovat syntyneet yleensä yhdessä. Sanoitukset Sullivan on kirjoittanut aina itse. Klassikkobiiseistä esimerkiksi 51st State (1986) irvaili Britanniasta Yhdysvaltain osavaltiona.

”Emme ole soittaneet sitä kai kymmeneen vuoteen, mutta nythän se on taas ajankohtainen. Ties vaikka Britanniasta tosiaan vielä tulisi Yhdysvaltain osavaltio, vaikkei se näytä todennäköiseltä. Mutta taloudellisesti liitymme Amerikkaan varmasti yhä tiiviimmin, kun etäännymme Euroopasta.”

Brexit ja kansallismielisyys ovat lietsoneet toisiaan Britanniassa. Sullivan näkee Thatcherin ja brexitin aikojen välillä selvän yhteyden, vaikka korostaa, että ne ­eivät ole samanlaisia.

”Se mitä nyt tapahtuu, on tulosta 80-luvusta. Thatcher vapautti rikkaat ahnehtimaan rajattomasti. Nyt eletään seurausten aikaa, kuten kirjoitin Winter-levyn nimikappaleessa. Mutta ei tämä samaa ole. Ihmisten kiukku on valjastettu huijaamalla kapinan sijasta lipunheilutukseen.”

New Model Armyn Winter ilmestyi vuonna 2016 juuri ennen Britannian EU-kansanäänestystä ja Trumpin presidentinvaalivoittoa Yhdysvalloissa.

”Aavistin mitä oli tulossa, ja levy on täynnä viitteitä siitä”, Sullivan sanoo, mutta ei kuulosta yhtään omahyväiseltä vaan vain harmistuneelta.

Viime vuonna New Model Army julkaisi 15. studioalbuminsa From Here. Sitä Sullivan luonnehtii vaihteeksi pikemmin henkilökohtaiseksi kuin poliittiseksi. Siitä tuli bändin menestynein pitkiin aikoihin. Levy nousi Britannian listalla sijalle 13. ja Saksassa jopa kuudenneksi.

Sullivan ei muista ensimmäistä Tavastian-vierailua. Eipä ihme. Vuosi 1987 oli New Model Armylle vilkas, ja mukaan mahtui tärkeämpiäkin keikkoja, muun muassa isolla Readingin festivaalilla ja David Bowien kanssa Berliinin valtiopäivätalon edustalla.

Tässä välissä New Model Army on käynyt Suomessa pari kertaa, ensimmäisen kerran jo 1985 Lepakossa, mutta edellisestä kerrasta on kymmenen vuotta. Nyt se aloittaa kiertueensa Suomesta ja esiintyy kolmessa kaupungissa.

Ainakin Tavastialle Sullivan lupaa runsasta konserttia.

”Soitamme kaksi settiä, ensin akustisen ja sitten sähköisen. Musiikkia tulee ainakin kaksi tuntia. Siihen voisi mahtua vanhojakin biisejä. Ehkä soitamme 51st Statenkin pitkästä aikaa.”

New Model Army esiintyy 31.1. Jyväskylän Lutakossa, 1.2. Oulun Teatriassa ja 2.2. Helsingin Tavastialla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle ja kokonainen kortteli ei ollut saada unta

  3. 3

   Lidl tekemässä täyskäännöstä: Valmistelee omaa etuohjelmaa vastaukseksi S-etukortille ja Plussa-kortille

  4. 4

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  5. 5

   Pitäisikö Helsingin paraatipaikalle perustaa huumeiden käyttöhuoneita? Poliitikot pitävät Oodin tapahtumia osana laajempaa ilmiötä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  5. 5

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää