Kulttuuri

Jouni Tikkasen tietokirja 1800-luvun susisurmista sai Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon

Lauma-teos selvittää, miksi susilauma tappoi 1880-luvulla Varsinais-Suomessa 22 lasta.

Biologi-toimittaja Jouni Tikkanen on saanut tämän vuoden Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon kirjastaan Lauma. 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa (Otava). Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Lisäksi Seppo Kimanen, Antti Kujala sekä Taina Tervonen ja Anna Autio saavat Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnot viime vuonna ilmestyneistä kirjoistaan.

Seppo Kimasen Kamarimusiikin kauneus (Teos) käy läpi erityisesti jousisoittimille luodun kamarimusiikin historiaa. Antti Kujalan Kivenmurskaajat (Atena on ensimmäinen kokonaisvaltainen historiateos kolonialismista. Taina Tervosen ja Anna Aution teos Hukkuneet (Kustantamo S&S) pakottaa lukijansa katsomaan Välimeren pakolaiskriisiä läheltä.

Lauma-teosta kiitetään palkintoperusteissa siitä, miten se tempaa mukaan seuraamaan 1880-luvun vuosia, jolloin susilauma tappoi Varsinais-Suomessa 22 lasta.

Samalla Tikkanen kuin vaivihkaa lisää lukijan ymmärrystä luonnon monimuotoi suudesta ja riippuvuus suhteista, jotka koskettavat myös ihmisyhteisöjä.

1880-luvulla metsästys oli niin yleistä, ettei pedoille riittänyt ruokaa samalla tavalla kuin esimerkiksi nyt, ja siksi sudet oppivat hakeutumaan ihmisten lähelle.

Lauma on jännittävä, monitieteinen ja kiehtovasti kerrottu teos, joka pyörii mielessä kauan lukemisen jälkeen. Tikkanen ei ota suoraan kantaa susikysymykseen, mutta hän auttaa lukijaa muodostamaan oman kantansa”, toteaa Lauri Jäntin säätiön puheenjohtaja Claes von Heiroth.

Hän kiitti viime vuotta tietokirjojen laadusta ja monipuolisuudesta:

”Monien kirjojen ajankohtaisuus ilahduttaa aikana, jolloin tiedonvälitys yhä nopeutuu. Samalla se kertoo sitä, että tietokirja ansaitsee edelleen asemansa tiedon ja ymmärryksen lähteenä”, von Heiroth totesi.

Lauri Jäntin säätiö on edistänyt suomenkielistä tietokirjallisuutta vuodesta 1985 lähtien palkitsemalla ansiokkaita tietokirjojen tekijöitä.

Palkintoraatina toimii säätiön hallitus, jonka muodostavat professori Tuomas Heikkilä, toimitusjohtaja Claes von Heiroth, arkkitehti Ilona von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  2. 2

   Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnaan, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

  3. 3

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  4. 4

   Teneriffalla hotelliin eristetty Peter Furu kertoo kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

  5. 5

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää