Kulttuuri

Maailmankuulu kitaristi Marc Ribot ärhäköityi Trumpin valtaannoususta, ja nyt hän aktivoi myös suomalaisyhtyeen: ”Oman yksityiselämän tilitykset tuntuvat toisarvoisilta”

Ribot poikkesi soittamassa Tuomo & Markus -yhtyeen tulevalle albumille.

Lentokentältä suoraan studioon myöhään tiistai-iltana saapuneella Marc Ribot’lla ei ole paljoa ylimääräistä aikaa. Kone oli myöhässä ja kitarakin kateissa, ja pikaisen iltapalan jälkeen hänen pitäisi soittaa suunnitellut kitaraosuudet suomalaiselle rock-levylle. Parissa tunnissa.

Ja lähteä sitten aamupäivällä pakaaseineen Helsingistä Poriin, jossa hänellä on keskiviikkoiltana pienen akustisen soolokiertueen ensimmäinen esitys.

Tämä satunnainen Kalasataman studiokeikka kiinnostaa silti kovasti sadoilla levyillä soittanutta Marc Ribot’ta – ja myös yleisemmällä, yhteiskunnallisemmalla tasolla.

Erityisesti häntä ilahduttaa, että toista albumiaan valmistelevat Tuomo Prättälä ja Markus Nordenstreng eli Tuomo & Markus ovat päättäneet ottaa teksteissään avoimemmin ja tiukemmin kantaa maailman menoon. Heidän uudet englanninkieliset laulunsa leikkaavat ainakin ilmastonmuutosta ja maahanmuuttoa.

”En tietysti vaadi, että kaikkien muusikkojen pitäisi ottaa kantaa tai väitä, että siihen olisi yksi musiikillinen malli”, sanoo persoonallisesta tyylistään tunnettu, pääosin New Yorkissa asuva Marc Ribot, 65.

”Mutta on parasta nousta puolustamaan demokraattista hallintoa viimeistään silloin, kun se on oikeasti uhattuna.”

Omia levyjä nyt tasan kolmekymmentä vuotta tehnyt Ribot on ollut muusikkona aina jossain määrin yhteiskunnallinen. Tosin ehkä enemmän johdattelevassa ja esteettisessä mielessä – laaja-alaisuudellaan, korostamalla muun muassa musiikkien samanarvoista moninaisuutta.

Ribot on soittanut sekä soulia, rockia, bluesia että jazzia ja väläyttänyt myös kykyjään määrittelemättömillä reuna-alueilla – Laurie Andersonista Tom Waitsiin ja John Zorniin.

Mutta kolme vuotta sitten hän päätti korottaa ääntään, tai ei itse asiassa nähnyt mitään muutakaan mahdollisuutta. Donald Trumpin vaalivoitto sysäsi syrjään kaikki pitkälle edistyneet levyhankkeet.

”Omaan yksityiselämääni liittyvät tilitykset tuntuivat siinä hetkessä todella toisarvoisilta”, hymähtää Ribot, joka vastasi ajan huutoon kahdella keskenään melko erilaisella albumilla.

Nimensä mukaan Songs of Resistance 1942–2018 oli kokoelma vanhoja ja uusia vastarintaisia taistelulauluja, yhtenä huippunaan toveri Tom Waitsin dramaattisesti raakkuma, fasismia vastustaneiden partisaanien 1940-luvulla elvyttämä Bella ­ciao.

Tosin vielä astetta tainnuttavampi albumi oli samana vuonna julkaistu YRU Still Here?, jolla Ribot päästää trionsa kanssa irti monet musiikilliset, paikoin satiiriset sivupersoonansa.

Silti ei ole syytä epäillä albumin garage-rockaavan avauksen pidäkkeetöntä, raivoisaa viestiä. Ribot’n toistama ”I got a right to say Fuck You!” oli ja on täysin vilpitön.

Ribot sanookin, että joskus voi ollakin parempi antaa vain palaa, ”rock the house”.

Sitä paitsi, kantaaottavalla musiikilla on aina vähintään kaksi puolta: tekijä ja vastaanottaja sekä kolmantena vielä konteksti. Huonoja levyjä voi tehdä hyvistä syistä ja hyviä levyjä huonoista syistä, vaikka elämään jäävät todennäköisimmin ne, jotka jollain tavalla päihittävät paikkansa ja aikansa.

Ribot’n protestilevyjen pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tietoa. Mutta saattaa olla, että ilman niitä Prättälä ja Norden­streng eivät olisi keksineet pyytää häntä tekeillä olevalle toiselle albumilleen.

”Minun kirjoissani Songs Of Resistance oli vuotensa hienoimpia. Ribot’n ennakkoluulottomuus, rohkeus ja raja-aidattomuus ovat niitä hyveitä, joihin mekin tällä pyritään”, sanoo Nordensteng, Tuomo & Markusin toinen kitaristi, toinen laulaja ja toinen lauluntekijä.

Tai oikeastaan yhtyeen. Hämäävästä nimestään huolimatta monityyliseen americana-tyyliin erikoistunut Tuomo & Markus on kuuden muusikon yhtye – yhtenä solistinaan trumpetisti Verneri Pohjola.

Yhtyeen tuorein julkaisu on pelkistetymmällä ryhmällä taltioitu ja viime marraskuussa valmistunut Predator-single. Se kertoo ”modernista automatisoiduista sodankäynnistä, mutta kuulostaa päällisin puolin häiriintyneltä rakkauslaululta”, kuten Tuomo Prättälä kappaleensa määrittelee.

Kalasataman Sonic Pump Studiosin tarkkaamossa Ribot saa kuunneltavakseen toisen Tuomo & Markus -yhtyeen vielä tuoreemman kappaleen, joka saattaisi mennä ensin myös rakkauslauluna. Mutta Hecho en Mexico – ”Valmistettu Meksikossa” – ei anna siihen aihetta, paitsi ehkä käänteisesti. Miten joku voi olla niin rakkaudeton ja perusihmisoikeuksista piittaamaton.

Kitaran päälle tyypilliseen tapaansa käpertynyt Ribot soittaa sen läpi kertaalleen ja väläyttää vienon hymyn, kun Nordenstreng kertoo saaneensa lauluun sytykkeen juuri hänen konsertistaan.

”Ihan totta”, sanoo Ribot ja ehdottaa parin ”nolon mokan jälkeen”, että soittaa soolonsa loppuosan vielä muutaman kertaan.

”Nythän tuntuu, että melkein osaan tämän kappaleen.”

Marc Ribot’n soolokonsertti Espoon Sellosalissa (Soittoniekanaukio 1 A) torstaina 30.1. klo 19.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Marc Ribot


 Yhdysvaltalainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä, syntyi New Jerseyn Newarkissa 1954.

  Opiskeli teini-ikäisenä klassista kitaraa Haitissa syntyneen Franz Casseuksen johdolla.

 Muutti 1978 New Yorkiin, aloitti ammattiuran rivikitaristina yhtyeissä, jotka säestivät soullaulajia.

 Uraa vauhditti lauluntekijä Tom Waits, joka kiinnitti Ribotin yhtyeeseensä 1985. Soittaa seitsemällä Waitsin albumilla, joista uusin Bad As Me (2011).

 Mukana noin eri 400 albumilla, tyylilajeina muun muassa soul, rock, blues, folk ja jazz sekä niiden yhdistelmät.

 Keskeisimpiä yhteistyökumppaneita lauluntekijä Tom Waits ja saksofonisti John Zorn.

 Tehnyt vuodesta 1990 noin 30 omaa albumia sekä yksin että erilaisilla kokoonpanoilla.

 Omia yhtyeitä muun muassa Rootless Cosmopolitans, Young Philadelphians, Spiritual Unity, Los Cubanos Postizos ja Ceramic Dog.

 Säveltänyt musiikkia myös elokuviin ja tanssiryhmille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  3. 3

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää