Agentti muuttuu puluksi animaatiossa, joka kyseenalaistaa turpaanvedolla mässäilevät toimintakomediat - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuva-arvostelu

Agentti muuttuu puluksi animaatiossa, joka kyseenalaistaa turpaanvedolla mässäilevät toimintakomediat

Nuoren neron ihmejuoma muuttaa agentin puluksi, mutta muutos ihmiseksi ei käy yhtä sutjakkaasti.

Supervakooja Lance Sterlingille mikään ei ole mahdotonta. Kuva: Blue Sky Studios

Julkaistu: 30.1. 12:49

Animaatio

Vakoojat valepuvuissa (USA 2019). Äänirooleissa Will Smith, Tom Holland, Ben Mendehlson, Karen Gillian. Suomeksi Mikko Penttilä, Henri Piispanen, Alina Tomnikov. 108 min. K7. ★★★

Supervakooja Lance Sterling on kuin turboahdettu James Bond, jolle mikään ei ole mahdotonta. Hän raivaa tiensä kiperistä paikoista kerta toisensa jälkeen, laukoo viime hetkellä nasevan vitsin ja on vielä kaiken päälle sulavakäytöksinen joskin itseriittoinen herrasmies.

Mutta kun kansainvälinen terroristi sieppaa vaarallisen tappovempaimen ja lavastaa Lancen syylliseksi, koppava sankari joutuu pakomatkalle.

Apua hän saa epätodennäköiseltä taholta. Walter Becket on nuori nero, jolla riittää ideoita, mutta jonka keksinnöt eivät aina ota onnistuakseen. Sitä paitsi agenttien erikoisvempaimia suunnittelevassa laboratoriossa työskentelevä Walter ei usko väkivaltaan, vaan pehmeämpiin keinoihin.

Niinpä Lancen pyytäessä jelppia Walterilla on tarjota poikkeuksellinen ratkaisu: ihmejuoma muuttaa agentin puluksi. Ainoa ongelma on, ettei muutos takaisin ihmiseksi käy yhtä sutjakkaasti. Siksi eriparisen kaksikon ei auta kuin ryhtyä terroristijahtiin. Siinä höyhenet pöllyävät.

Vaikka vauhtia, pauketta ja papatusta on välillä jo vähän liiaksi, luottavat animaation ohjaajat Nick Bruno ja Troy Quack pohjimmiltaan ehtaan agenttiparodiaan. Kaiken alla on siis nauru. Tosin vitsien maalitaulut ovat välillä melko ilmeisiä, mutta aihekin on kieltämättä melko kaluttu.

Väkivaltaa vastustava Walter on kuitenkin näpsäkkä oivallus kyseenalaistamaan turpaan­vedolla mässäilevät toiminta­komediat.

Animaation on tuottanut nykyään Disneyn omistama Blue Sky Studios, jonka aiempia hittejä ovat muun muassa animaatiot Ice Age ja Rio.

Seuraa uutisia tästä aiheesta