Markku Aron urasta ennustettiin puolen vuoden mittaista, mutta hän on esiintynyt yli 50 vuotta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Markku Aron urasta ennustettiin puolen vuoden mittaista, mutta hän on esiintynyt yli 50 vuotta

”Olen yrittänyt vähän vähentää keikkoja, mutta on tapahtunut päin vastoin”, sanoo 70 vuotta täyttävä iskelmälaulaja.

Nokialla kasvanut Markku Aro muutti pääkaupunkiseudulta takaisin kotikaupunkiinsa viisitoista vuotta sitten. Kuva: Sara Aaltio

Julkaistu: 2.2. 2:00

”Tuo mies ei laula puolta vuotta kauempaa”, Levyraati-ohjelman tuomari Mauno Maunola ennusti aikoinaan Markku Aron ensilevyn kuultuaan. Aro, 70, muistelee kommenttia nokialaisessa kahvilassa nauraen.

Maunolan arvostelema levy oli Käyn uudelleen eiliseen, jonka ilmestymisestä on kulunut yli 50 vuotta. Siitä lähtien Aro on laulanut Suomen tanssipaikoilla ilman suurempia taukoja.

”Olen yrittänyt vähän vähentää keikkoja, mutta on tapahtunut päin vastoin. Syksyllä oli konserttikiertue, nyt on tehty laivoja ja tanssilavoja”, Aro kertoo.

Esiintymisiä on tiedossa tämän vuoden loppuun asti. Kesä kuluu keikoilla, syksyllä Aro on tangokuninkaallisten seurana Sinitaivas-konserttikiertueella.

Ikänsä puolesta hän voisi jo jäädä eläkkeelle, mutta tällaisia suunnitelmia ei ole.

”Ei eläkelappu ole kuin sininen kortti rahapussissa. Ei sillä ole ollut minkäännäköistä vaikutusta, paitsi että junaan ja uimahalliin pääsee halvemmalla. Mutta kumpaakin käytän aika vähän.”

1960-luvulla uransa aloittaneita suomalaislaulajia ei keikkarintamalla ole enää paljon, mutta Aro kuuluu tähän joukkoon. Hän on laulanut ammatikseen 18-vuotiaasta lähtien.

Jo sitä ennen Aro oli niin kiinnostunut musiikista, että hän johti Nokialla omaa The Tigers -kitarabändiä ja vannoi kavereilleen tekevänsä joskus levyn.

Suunnitelmat alkoivat toteutua, kun hän voitti iskelmälaulukilpailut kotikaupungissaan. Siitä aukesi tie Kristina Hautalan kesäkiertueen kakkossolistiksi ja levyttämään.

”Kesällä 1968 oli aivan julmetusti keikkaa, koska arkipäivinäkin oli joka pitäjässä jotkut tanssit. Minulla oli jo levytyssopimus ja odottelin, minkälaisen kappaleen pääsisin laulamaan.”

Hänelle annettiin levytettäväksi Käyn uudelleen eiliseen, joka nousi listojen kärkeen.

1970-luvun alussa Aro teki lisää hittejä ja löysi Toivo Kärjen ohjauksessa linjansa. Hän sijoitti itsensä iskelmän ja popin välimaastoon. Euroviisuedustuskin tuli vähän yli parikymppisenä Dublinissa 1971.

”Ison bändin kanssa oli kyllä hieno vetää. Nuorena on niin hullu ja hölmö, ettei se hirveästi edes jännittänyt. Jos nyt joutuisin tuollaiseen tilanteeseen, jännittäisin paljon enemmän.”

1970-luvusta tuli menestyksen vuosikymmen ja Arosta Finnhitsien kultakauden keskeisiä laulajia. Hän levytti useita käännöshittejä, joiden melodiat hän löysi itse. Apuna oli uusimpia hittejä soittanut Radio Luxembourg. Keskieurooppalainen radioasema kuului Suomessa kunnolla vain öisin ja riittävän hyvällä vastaanottimella.

”Kaikki keikkamatkat yöllä oli Radio Luxembourg aina auki. Siihen aikaan autoihin piti ostaa radio erikseen, ja halusin aina kalliimmasta päästä radion, joka pystyi soittamaan sitä asemaa”, Aro muistelee.

”Se oli tärkeä aika, koska siinä on työmaani kivijalka. Silloin tehtiin niin hyviä kappaleita, että kansa pitää niistä vieläkin ja voin esittää niitä. Muuten en enää laulaisi tässä 70-vuotiaana.”

Aro on levyttänyt tasaisesti myöhemminkin. Suurimmat hitit ovat vuosien takaa, mutta keikkailua tämä ei ole haitannut.

Laulaja kokee olevansa parhaimmillaan lavalla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Lavakarisman lisäksi tärkeää on monipuolinen ohjelmisto.

”Jos esittäisin koko ajan omaa musiikkiani, jengi kyllästyisi tanssimaan sitä samaa rytmiä. Koko iltaa pitää rytmittää. Siellä on valssia, tangoa, hidasta valssia, jenkkaa, vähän rock’n’rollia ja lisäksi niitä omia kappaleita.”

Hän aikoo esiintyä niin kauan kuin työ maistuu. Ääni ja mies ovat kunnossa. Kuntoaan Aro hoitaa muun muassa golfaamalla. ”Vaikka olen iloinen, että nyt on voinut golfata tammikuussakin, olen myös erittäin surullinen, että ilmasto on mennyt tähän suuntaan. Ilmasto on ihan sekaisin, ja ilmastonmuutos on väistämätön asia.”

Pitkästä urastaan laulaja ei halua ottaa kunniaa yksin. Tärkeinä taustavoimina ovat olleet oma orkesteri, ohjelmatoimisto, lauluntekijät ja sovittajat.

”Koko tämä kokonaistiimi on saanut aikaan sen, että olen saanut tehdä näin paljon töitä. Enää en haaveile kuin terveydestä ja että kipinä keikkailuun säilyisi. Sitten, kun kipinä sammuu, en kyllä viitsi tehdä keikkaa enää.”

Markku Aro (oik. Puputti)

Syntynyt 1950 Mouhijärvellä. Kasvanut Nokialla, jossa asuu edelleen.

Iskelmälaulaja. Levyttänyt 22 albumia vuosina 1969–2013.

Tunnetuimpia kappaleita muiden muassa Keskiyön aikaan, Hyvännäköinen, Etsin kunnes löydän sun, Käyn uudelleen eiliseen, Jestas sentään, Kestän mitä vaan ja Ollaan lähekkäin.

Suomen euroviisuedustajana 1971 yhdessä Koivistolaisten kanssa esittämällään laululla Tie uuteen päivään. Sijoittui Dublinissa Irlannissa pidetyn finaalin kahdeksanneksi 84 pisteellä.

Palkittu Iskelmä-Finlandialla vuonna 2017.

Naimisissa. Neljä lasta, kaksi lastenlasta.

Täyttää 70 vuotta maanantaina 3. helmikuuta.