Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan osuva Niskavuoren Heta sai yleisön nyyhkimään Tampereella

Eeva Hakulinen on kiinnostava valinta rusthollin petetyn mamsellin vahvaan rooliin.

Draama

Niskavuoren Heta. Tampereen Teatteri, Frenckell-näyttämö. Hella Wuolijoen näytelmän ohjaus Liisa Mustonen, lavastus Mikko Saastamoinen, puvut Mari Pajula, valot Tiiti Hynninen, ääni Maura Korhonen, koreografia Nina Mamia. Rooleissa Eeva Hakulinen, Ritva Jalonen, Cécile Orblin, Aliisa Pulkkinen, Teijo Eloranta, Tom Lindholm, Ville Majamaa, Antti Tiensuu. ★★★★

Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmät ovat todellisia kansallisia klassikoita, joista uudet sukupolvet näyttävät jatkuvasti kiinnostuvan ja teatterintekijät löytävät aina uutta ammennettavaa.

Ella Mettänen ja Eero Ojala kiertävät parhaillaan eri puolilla maata esittämässä Teatteri Jurkassa viime talvena nähtyä kahdelle näyttelijälle sovitettua Niskavuoren Hetaa, Mikkelissä viime viikonloppuna järjestetyillä perinteisillä Työväen näyttämöpäivillä valittiin yleisön suosikiksi Janne Puustisen ohjaama Tikkurilan teatterin tulkinta Niskavuoren naisista ja kahden viikon kuluttua Turun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle astuu Susanna Airaksisen ohjaama Niskavuoren nuori emäntä.

Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä torstaina ensi-iltansa saanut ohjaaja Liisa Mustosen juureva tulkinta Niskavuoren Hetasta näyttää osuvan syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan ja nostavan yleisön tunteet vahvasti pintaan.

Katsomossa kuului nyyhkytystä pitkin iltaa, ja lopussa ihmiset vääntäytyivät ylös tuoleistaan antamaan esitykselle raikuvat suosionosoitukset.

Muoti-ilmiöksi muodostunut ”standing ovation” ei tällä kertaa synnyttänyt kiusallista vaikutelmaa, etenkin kun ensimmäinen nousija oli teostensa vahvoista naiskuvista tunnettu kirjailija ja elokuvaohjaaja Heidi Köngäs.

Mustosen tulkinnassa kansallisiin perushahmoihimme kuuluva Heta, naapurin isännän pettämäksi tullut ja rengin kanssa ­avioitunut rusthollin mamselli, kuvataan sananmukaisesti omaan vahvuuteensa koteloituneeksi henkilöksi.

Omalta häpeältään Heta ei kykene havaitsemaan muita ihmisiä, ei edes omia lapsiaan, ja hänen vahvuutensa on käytännössä lähinnä aviomiehen mahdollistamaa itsepäisyyttä.

Entiseen torppaan emännäksi päätynyt Heta saavuttaa periksiantamattomuutensa avulla suurimman tavoitteensa, kun pitäjän suurimpien maatilojen joukkoon kohonnut Muumäki saa seitsemäntoista vuoden odotuksen jälkeen uuden päärakennuksen, jolla on pituutta pari metriä enemmän kuin Niskavuoren päärakennuksella.

Eeva Hakulinen on nappivalinta Hetan rooliin ennen kaikkea sen takia, ettei hän näyttelijänlaatunsa puolesta ole mitenkään ilmeinen Heta.

Maailma voi kovettaa kiveksi kaikkein suloisimman ja sympaattisimman hahmon, mikä tekee Wuolijoen näytelmästä entistä koskettavamman.

Koska Heta ei kykene selkeästi näkemään ja tulkitsemaan ympärillään olevia ihmisiä, Mustonen näyttää heidät yleisölle kahtena kärjistettynä joukkona.

Pitäjäläiset ovat Hetan silmissä tunkeilevaa ja tuomitsevaa laumaa, jota voi hallita vain asettumalla sen yläpuolelle.

Perheenjäseniään Heta ei puolestaan tunnu näkevän lainkaan. Mustonen kuvaakin heidät Hetan ohi suorastaan liioitellun avoimena ja välittävänä yhtei­sönä. Cécile Orblinin tulkitseman tyttären viimeinen katse tosin jättää jälkeensä hyytävän tunteen kaiken jatkuvuudesta.

Esityksestä löytyy toki huumoriakin, mikä syventää ennen muuta Hetan ja hänen aviomiehensä Akustin suhdetta. Teijo Eloranta onnistuu ihailtavalla tavalla luomaan tasapainoisen hahmon eri suuntiin revittynä Akustina.

Näytelmän alkupuoli vaikuttaa vahvasti ylityöstetyltä, ja Hetan elämäntarinaa harpotaan eteenpäin hengästyttävän tiivistetysti.

Väliajan jälkeen käy selväksi, että Mustonen on asettanut painopisteen kansalaissodan ja sen jälkeisten tapahtumien kuvaukseen. Tavallisestihan näytelmässä on keskitytty Muumäen laajenemiseen ja uuden päärakennuksen valmistumiseen, niin että loppu on eräänlaista epilogia.

Sodan ilmapiiri tuo kuitenkin Hetan perusluonteen kärkevästi esille, niin että kumpikin selittää toista. Lopulta ne yhtyvät kaikkialle maailmaan leviäväksi ajattomaksi tuskanhuudoksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  3. 3

   Pörssipaniikki pyyhkinyt jo yli 4,5 biljoonaa euroa maailman osakkeiden arvosta: HS seuraa markkinoiden kylmää kyytiä hetki hetkeltä

  4. 4

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Uuni tekee kasviksille ihmeitä: taulukko näyttää, kauanko kasviksia kannattaa paahtaa, jotta niihin saa eniten makua

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää