Dokumenttisarja tarjoaa peruskurssin punkrockista mutta sen painotukset nyrjähtävät vähän poskelleen - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Dokumenttisarja tarjoaa peruskurssin punkrockista mutta sen painotukset nyrjähtävät vähän poskelleen

Teema-kanavan punklauantaita hallitsee itseoikeutetusti Iggy Pop.

Iggy Pop konsertoi Flow-festivaaleilla elokuussa 2016. Kuva: Juha Metso

Julkaistu: 1.2. 2:00

Tuoreen dokkarisarjan Punk eilen tänään aloittaa itseoikeutetusti Iggy Pop – siksi, että hän on yksi sen tuottajista, mutta tietysti ennen kaikkea siksi, että hän on ansainnut maineensa punkin kummisetänä.

Iggy Pop muistelee lapsuuttaan Detroitissa, kuinka paukutti rumpuja asuntoautossa, jossa perhe asui. Hän jakaa kunnian punkin keksimisestä MC5-bändin kanssa, ja pian sen kitaristi Wayne Kramer jatkaa muisteloita.

Jakso etenee eräänlaisena keskeisten henkilöiden ketjuna, joka hahmottaa amerikkalaisen punkin tarinaa värikkäästi, elävästi ja konstailematta. Muusikoiden ohella ääneen pääsee muita osallisia, kuten elokuvantekijä Penelope Spheeris, manageri Danny Fields ja valokuvaaja Bob Gruen, joka kävi muutama vuosi sitten Suomessakin.

Lisäksi näytetään rupisia näytteitä keikoista. Kovin kummoisia tallenteita ei aikoinaan syntynyt, sillä punk ei alku­aikoina menestynyt. Kuten dokumentissa todetaan, se oli pienen piirin juttu New Yorkissa.

Ensimmäinen jakso päättyy, kun Ramones lähtee viemään punkia Britanniaan. Toinen jakso jatkaa Lontoosta. Siitä huomaa vähän turhankin selkeästi, että sarja on amerikkalaista tuotantoa. Ohjaaja Jesse James Miller on kanadalainen, mutta Pohjois-Amerikkaa on sekin.

Tuntiin ei kaikkea mahdu, ja aloituksesta jää huomiotta muun muassa New Yorkin punkpiireille olennainen Talking Heads. Toisessa osassa painotukset nyrjähtävät vielä enemmän poskelleen.

Johnny Rottenista ei oikein ole Iggy Popin vastineeksi. Clash on mukana, mutta ei saa painoarvoaan vastaavaa huo­miota. Jenkit pannaan vähän turhaan todistelemaan brittien erinomaisuutta.

On hienoa, että naisten nousu huomioidaan, mutta Slitsin ohella olisi voinut tuoda esiin vaikka Siouxie and the Bansheesin laulajan Siouxie Siouxin.

Hyvää on myös se, että esiin tuodaan Sex Pistolsin Amerikan-kiertueen merkitys rapakon toisella puolella.

Kolmannessa osassa sarja kuvaa hardcorepunkin nousua Amerikassa 1980-luvun alkupuoliskolla. Neljäs kuulostaa harhautuvan punkin ytimestä grungeen ynnä muualle.

Sarjan alkuperäinen nimi on pelkkä Punk. Suomennoksessa ”eilen tänään” viittaa nokkelasti 1970-luvun radio-ohjelmaan Pop eilen tänään, jota juonsivat HeikkiHectorHarma, Jake Nyman ja Heimo Holopainen, sittemmin alan isot tekijät.

Teemalauantaissa dokumentin jatkoksi tulee Allan Arkushin ohjaama höpsö mutta kulttiklassikoksi noussut Ramones-leffa Rock’n’Roll High School (1979) ja Jim Jarmuschin kelpo Iggy-dokkari Gimme Danger (2016).

Punk eilen tänään, Teema klo 20.01 ja Areena. (K12)