Viikon kirjasuosituksissa Saara Turusen varhaisia näytelmiä ja ruotsalainen sarjakuva rakkaudesta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Toimittaja suosittelee

Viikon kirjasuosituksissa Saara Turusen varhaisia näytelmiä ja ruotsalainen sarjakuva rakkaudesta

Ruth Waren trilleri Lukitut ovet ja Eero Huovisen muistelmateos Äitiä ikävä olivat Helmet-kirjastojen varatuimmat.

Julkaistu: 1.2. 16:07

Rakastin käsikirjoittaja ja ohjaaja Saara Turusen näytelmiä Tavallisuuden aave ja Medusan huone, ja olen harmitellut, että hänen varhaisempien näytelmiensä esitykset ovat menneet ohi. Into-kustannus onkin tehnyt suuren palveluksen julkaistessaan yksissä kansissa Turusen neljä näytelmää. Edellä mainittujen lisäksi mukana ovat Puputyttö ja Broken Heart Story.

En ole tottunut näytelmien lukija, mutta Turusen maailmoihin solahtaa helposti. Hän on uransa alusta lähtien käsitellyt muun muassa sukupuolirooleja ja häpeää niin omaperäisesti, oivaltavasti ja ironisesti, että välillä nauran ääneen. Maria Säkön jälkisanat ja Turusen kirjoittamat näytelmien esipuheet tuntuvat fanille todellisilta aarteilta!

Kesäidylli kateissa

Maria Sveland on Ruotsissa tunnettu kirjailija, keskustelija ja feministi, jonka tuotantoa on käännetty suomeksi harmittavan vähän. Yhdessä Katarina Wennstamin kanssa koottu tekstikokoelma Onneksi erosimme (suom. 2013) herätti Ruotsissa kohun väittäessään, ettei avioero aina merkitse epäonnistumista.

Nyt Sveland näyttäisi siirtyneen käsittelemään osittain samoja teemoja fiktion pariin. Kylmää leikkiä -romaani (suom. Varja Arola, HarperCollins) kuvaa nuoren parin yritystä paikata parisuhdettaan, joka tuntuu ajautuneen pahasti karille vauvan syntymän jälkeen. Vahvatunnelmainen tarina lainaa elementtejä kauhukirjallisuudesta ja pohtii kiinnostavasti myös luokkaeroja.

Räväkästi rakkaudesta

Tätä odotan: Terävästä yhteiskunta­kritiikistään tunnettu Liv Strömquist tarkastelee viidennessä sarjakuva-albumissaan Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (suom. Helena Kulmala, Sammakko) rakkautta ja rakastumista. Se on tuttu teema hänen aiemmista albumeistaan, mutta ennakkotietojen mukaan nyt on luvassa toisenlainen näkökulma. Onko syy kapitalistisessa järjestelmässä, kun Leonardo DiCaprio ei ole rakastunut yhteenkään uimapukumalliin, jonka kanssa on seurustellut, Strömquist kysyy.

Eniten uusia varauksia Helmet-kirjastoissa saaneet kirjat 22.-29.1.

Kaunokirjallisuus

1) Ruth Ware: Lukitut ovet

2) Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

3) Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

4) Anna Ekberg: Kadotettu nainen

5) Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Tietokirjallisuus

1) Eero Huovinen: Äitiä ikävä

2) Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz

3) Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

4) Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita

5) Sakari Huovinen: Isän kädestä

Seuraa uutisia tästä aiheesta