Kulttuuri    |   Kolumni

Janne Katajan iso masu ja suomalaisten halu ryypätä eivät riitä hauskaksi sarjaksi – Miksi M/S Romantic onnistui siinä missä Keihäsmatkat epäonnistuu?

Kalevi Keihäsestä ja suomalaisesta seuramatkailusta voisi kyllä saada loistavaa viihdettä, mutta käsikirjoituksen pitäisi tarjota jotain kekseliästä, jotain uutta, jotain syvempää, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Mari Koppinen.

Nelonen (tai oikeammin maksullinen Ruutu+) aloitti sarjansa Keihäsmatkat. Katsoin ykkösosan ja järkytyin. Mille tässä nyt piti nauraa? Entisaikojen suomalaisten ainutlaatuiselle halulle vetää pää täyteen missä ja koska vain? Janne Katajan isolle masulle?

60- ja 70-lukujen vaihteen suomalaismatkailuun keskittyvä sarja vaikutti siinä määrin mahalaskulta, että päätin katsoa kaiken tietävästä internetistä, olenko mielipiteineni yksin. En ollut. Kyyti oli kylmempää kuin sarjan helteessä hikoilevat ”cervezat”. Yksi nettikommentti kiteytti minusta kaiken: ”Boomer.”

Kyllä. Tuolle sarjan ykkösjaksolle voivat haaleasti hymyillä ainoas­taan Keihäsmatkoille itse osallistuneet tai edes niiden aikaan itse eläneet suurten ikäluokkien edustajat. Loppuosa kansasta voi ansaitusti kysyä: miksi käytin taas tähänkin aikaani?

Tottahan Kalevi Keihäsestä, tuosta seuramatkojen suuresta innovaattorista, tai suomalaisesta seuramatkailusta ylipäätään voisi saada loistavaa viihdettä, vaikka se kaikki tapahtuikin vuosikymmeniä sitten. Chinchilla-turkissa patsastellut hyrskynmyrsky tai suomalaiset maatiaiset ensi kertaa ulkomailla – kyllä, aineksia on. Oikein sellaiseen satuttavaan mustaan huumoriin.

Mutta siinä tapauksessa käsikirjoituksen pitäisi tarjota jotain kek­seliästä, jotain uutta, jotain syvempää – edes hauskempaa.

Nyt on yritetty repiä komediaa siitä, kuinka suomalaiset sekoavat Kihniön kipakka -viinasta tai vievät omat makkaraleipänsä etelään. Kuinka virkeää! Ja hipit, niillehän saa ja pitää nauraa aina.

Mutta eipä naurata, sillä kaikki on kovin heppoista. Sarjan harvat onelineritkin ovat tätä luokkaa: ”Joron jäljillä? Lausutaanko joro espanjalaisittain horo?”


Onneksi sarjassa on jaksosta toiseen vierivä laajempi juoni, ja päähahmotkin alkavat hiljalleen saada hieman syvyyttä. Visuaalisesti sarja on jopa herkkua, puvustus ja lavastus aitoa silmiä särkevää 70-lukua.

Mutta onhan tämä silti aika onnetonta. Tönkkösuolattua, hidasta ja kliseistä. Jos käsikirjoitus muistuttaa enemmän huonoimpia Kummeli-elokuvia kuin 2020-luvun suoratoistosarjan säkenöivää ja innovatiivista toteutusta, ei oikein mikään auta. Eivät edes komediakyvykkäät ammattinäyttelijät Hannele Laurista Aku Hirviniemeen, Martti Suosalosta Ylermi Rajamaahan.

Keihäsmatkoja katsoessa tulee väkisinkin mieleen viime vuoden paras televisiosarja M/S Romantic. Se oli toki mustan huumorin draamasarja ja sijoittui ruotsinlaivalle, mutta antoi oivan esimerkin siitä, kuinka hyvin voikaan toimia matkailuympäristöön sijoittuva sarja, kun sen jokainen henkilöhahmo on viety tarpeeksi syvälle.

Viinaanmenevästä ihmisestä ei näytetä vain perusörvellystä vaan vaikutukset läheisiin. Matkanjohtaja ei ole vain erikoisesti pukeutunut outolintu vaan ihminen, jonka poikkeavaa käyttäytymistä kuvataan paljon monisyisemmin ja pienin, nerokkain yksityiskohdin. Vaikkapa kaapinoven 16-kertaisella hakkaamisella.

Äh, suomalaiset etelänlomilla on liian herkullinen aihe hukattavaksi. Kiltit tv-pomot: lähettäkää Tommi Korpela ja Jani Volanen asialle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää