Toimittaja Marja Sannikka hämmästyi siitä, kuinka huonosti yhteisiä asioita hoidetaan, ja päätti paljastaa totuuksia: ”Olemme menossa pahempaan päin” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Toimittaja Marja Sannikka hämmästyi siitä, kuinka huonosti yhteisiä asioita hoidetaan, ja päätti paljastaa totuuksia: ”Olemme menossa pahempaan päin”

Jos emme tiedä, miten asiat ovat, emme voi korjata niitä, sanoo Ylen uuden ajankohtaisohjelman vetäjä Marja Sannikka.

Marja Sannikan juontamaa keskusteluohjelmaa esitetään TV1:ssä perjantai-iltaisin. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Julkaistu: 7.2. 2:00, Päivitetty 7.2. 7:59

Tavoitan toimittaja-juontaja Marja Sannikan juuri kun hän on ollut seuraamassa valtiopäivien avajaisia eduskunnassa keskiviikkona.

Kuulitko Arkadianmäellä hyviä totuuksia?

”Kuulin jännittäviä totuuksia. Kiinnostavinta oli jutella entisen pääministerin Antti Rinteen kanssa. Hän oli rentoutuneen ja hyvinvoivan tuntuinen. Hän kertoili totuuksia hallituskuvioista, mutta en vielä tiedä, mitä asiasta voi julkistaa”, Sannikka kertoo.

Luurista kuuluu hänen tavaramerkkimäistä nauruaan. Sitä on paljon.

Uudessa tv-roolissaan Marja Sannikka on hillitympi. Hänen omaa nimeään kantava ajankohtaisohjelma alkoi viime viikon perjantaina. Sen slogan kuuluu haastavasti Totuus sattuu.

Yleisradion tiedotteen mukaan ”Sannikkaa hämmästyttää se, kuinka huonosti yhteisiä asioita hoidetaan: päättäjät lupailevat liikoja, päätökset ovat tehottomia ja moni asia on ymmärretty kertakaikkiaan väärin. Sannikka ottaa selvää, mistä oikeasti on kyse.”

Aika mahtipontinen manifesti!

”Jos ei pyri totuuteen, niin mihin sitten? Emmehän me halua välittää valeita. Tavoitteeni on, että asioista kerrottaisiin mahdollisimman tarkasti uusimpien tieteellisten tutkimustulosten valossa.”

Se ei vaikuta hirvittävän helpolta tehtävältä.

”Totta kai tässä vaiheessa urakka kauhistuttaa, mutta jos jotain olen urallani oppinut tähän mennessä niin sen, että tavoitteen pitää olla korkealla. Jos en tee sitä, on aivan turha tehdä myöskään ohjelmaa.”

Perjantai-iltaisin TV1:ssä esitettävä Marja Sannikka on yhteiskunnallinen ajankohtaisohjelma, joka ei ole sidottu uutisviikkoon. Aiheet ovat kuitenkin sen verran isoja ja ajattomia, että ne sipaisevat väistämättä jotain päivänpolttavaa.

Esimerkiksi ensimmäisessä lähetyksessä aiheena oli valehtelu, erityisesti politiikkojen valehtelu. Vieraina olivat sinisten ex-ministeri Jari Lindström, puheviestinnän professori Pekka Isotalus ja psykologian tohtori Tapani Riekki.

Viime vuosina totuus on ollut julkisessa keskustelussa kortilla.

Etenkin sosiaalisessa mediassa viestit tulkitaan lähtökohtaisesti väärin. Ilma on sakeana puolitotuuksista, vaihtoehtoisista faktoista, totuuden jälkeisestä ajasta ja muusta ryönästä, jota ennen sanottiin valehteluksi.

Elämmekö lopun aikoja?

”Pahoin pelkään, että olemme menossa pahempaan päin vielä, mikä on tietysti kurjaa ääneen sanoa”, Sannikka toteaa.

”Nykyinen viestintämaailma on nopea ja äärisanomisia korostava. Tiedämme tutkimuksista, että esimerkiksi Twitterissä leviävät nopeiten voimakkaat ja arvolatautuneet viestit, jotka eivät ole aina tosia.”

Sannikka ei näe mitään erityistä syytä esimerkiksi siihen, että spinnaus eli tarkoitushakuinen tulkitseminen jonkun tietyn asian edistämiseksi, olisi vähentymässä. Sotku on valmis, kun samalla koetetaan pitää yllä sananvapauden ihanteita.

Marja Sannikka (s. 1977) on pitkän linjan ruutukasvo. Ennen televisiouraansa hän oli Kansanterveyslaitoksen Kansanterveys-lehden toimitussihteeri. Media-alaa hän on opiskellut Sussexin yliopistossa Britanniassa ja Helsingin yliopistossa, jonka viestinnän laitokselle hän tekee parhaillaan gradutyötään.

Televisiossa hän työskenteli freelancerina MTV3-kanavalla ja Nelosen uutisissa. Vuosina 2011–2014 hän juonsi TV1:n Aamu-TV:tä. Vuorokausirytmi pysyi vuosia poikkeuksellisena, mutta Sannikka myöntää tavallaan nauttineensa aamukolmen ”brutaaleista herätyksistä”.

Koko kansan julkkikseksi hän nousi syksyllä 2018 aloittaneesta Sannikka & Ukkola -keskusteluohjelmasta, joka korvasi mediakriittisen Pressiklubin. Ärhäkästä Sannikka & Ukkolasta tuli puheenaihe provokatiivisten aihevalintojen ja vierailijoiden vuoksi.

Ohjelma lopetettiin puolentoista vuoden jälkeen. Ylen ajankohtaistoimituksen päällikön Riitta Pihlajamäen mukaan ohjelmalla oli ”haasteita oman konseptinsa löytämisessä.”

Sannikka kiittää erikseen tuottaja Anu Vilkmania, joka laittoi uuden ohjelman ideointivaiheessa tekijät kunnon prässiin.

”Itse olisin mennyt jopa vähän helpommalla, mutta Vilkman pakotti pysähtymään ja miettimään, mitä ohjelmalta haluan. Ideoitiin viisi erilaista konseptia ja eräänä aamuyönä keksin ohjelman johtoajatuksen totuuden sattumisesta.”

Sannikka sanoo oppineensa jo kotoaan, että totuus on asia, josta ei saa suuttua vaikeallakaan hetkellä.

”Yhteiskunnassa on paljon asioita, joita ei ole kiva katsoa, kuten nuorten eläköityminen mielenterveysongelmien vuoksi. Jos emme tiedä, miten asiat ovat, emme voi korjata niitä. Täytyy löytää totuuksia, jotka ovat joillekin epäedullisia ja epämiellyttäviä.”

Kun ohjelma kantaa tekijän omaa nimeä, se antaa vapauksia sisällön luomiseen. Sannikka raottaa hieman tulevien ohjelmien antia.

”Tämän perjantain aiheena on ilmastonmuutos. Se on ikuinen teema, mutta ajankohtainen tälläkin viikolla hallituksen Vuosaaressa järjestetyn ilmastokokouksen vuoksi.” Keväällä on myös odotettavissa tenttausta vanhustenhuollosta.

”Ohjelmani punainen lanka on katsoa, mitä poliitikot sanovat ja mitä he tekevät. Tästä riittää materiaalia.”

Marja Sannikka, TV1 klo 20.00 ja Yle Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta