Tietokirja Helsingin Sanomien vaiheista palkittiin vuoden 2019 historiateoksena - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Tietokirja Helsingin Sanomien vaiheista palkittiin vuoden 2019 historiateoksena

Suomalaisilla historiapäivillä annettiin tunnustusta myös Koivisto-televisiosarjalle.

Helsingin Sanomien vaiheita käsittelevän Suomen suurin -teoksen ovat kirjoittaneet Niklas Jensen-Eriksen, Aleksi Mainio ja Reetta Hänninen. Tutkijakolmikko kuvattiin Ludviginkadulla Helsingin Sanomien entisen toimitustalon edustalla lokakuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 7.2. 14:12

Helsingin Sanomien vaiheita 1889–2019 käsittelevä tietokirja Suomen suurin (Siltala) on palkittu vuoden 2019 historiateoksena. Palkitseminen tapahtui perjantaina Suomalaisten historiapäivien avajaisissa Lahdessa.

Suomen suurin -teoksen ovat kirjoittaneet Niklas Jensen-Eriksen, Aleksi Mainio ja Reetta Hänninen. He ovat tutkijoita Helsingin yliopistossa.

Palkintolautakunta valitsi voittajan kahdentoista viime vuonna ilmestyneen historiateoksen joukosta. Lautakuntaan kuuluivat professori Aura Korppi-Tommola, opetusneuvos Ville Marjomäki ja lehtori Vuokko Aromaa.

Historian ystäväin liitto on jakanut Vuoden historiateos -tunnustusta vuodesta 1973 alkaen.

Lautakunta kiitti Suomen suurinta sekä ”tietokirjana että historian ystävän lukukokemuksena”.

”Teos onnistuu tuomaan esiin jotain oleellista toiminnallisen julkisivun takaa. Siihen kuuluu niiden näkemysten ja toimintaperiaatteiden kuvaus, jotka ovat muovanneet lehden suomalaisen sanomalehdistön lippulaivaksi ja Suomi-kuvan rakentajaksi maailmalla. Uutta ja lukijoita varmasti kiinnostavaa on Aatos Erkon myyttisen persoonan avaaminen. Hänen aikakaudellaan Helsingin Sanomista tuli liberaali ja avarakatseinen lehti.”

Siitäkin palkitsemisperusteissa huomautetaan, ettei teos lakaise toimituksen sisäisiä ristiriitoja maton alle: ”Tuloksena on uskottava ja sensuroimattomalta vaikuttava teos.”

Historiapäivien avajaisissa jaettiin myös kolme kunniamainintaa.

Yhden sai Intervisio Oy:n tuottama, Marjo Vilkon käsikirjoittama ja Jari Tervon toimittama tv-sarja Koivisto, jonka arvioitiin luoneen yhteisöllisyyden tunnetta ja herättäneen keskustelua ja kiinnostusta lähihistoriaan.

Ylellä esitetty Koivisto-historiasarja sai kunniamaininnan. Kuva: Intervisio / Yle

Muut kunniamaininnat saivat Aapo Roseliuksen ja Oula Silvennoisen Villi itä. Suomen heimosodat ja Itä-Euroopan murros 1918–1921 (Tammi) sekä Anna Perälän Tilanomistaja kirja-alalla. Christian Ludvig Hjelt kirjanpainajana, kustantajana ja kirjakauppiaana 1823–1849 (Suomen Tiedeseura).

Suomalaiset historiapäivät -tapahtuma on vuosittainen Suomen ja lähialueiden historiaa eri teemojen kautta valottava seminaari, jonka tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia. Viime vuosina tapahtumaan on osallistunut toistatuhatta kuulijaa.

Tämänvuotinen tapahtuma pidetään 7.–8. helmikuuta Lahden Sibeliustalossa. Se aiheita ovat muun muassa Tarton rauha, J. K. Paasikiven toiminta, naisten arki, historianopetus ja suomalaisten ravitsemus.

Oikaisu 7.2. klo 15.00. Jari Tervo ei ole Koivisto-sarjan juontaja vaan toimittaja.

Seuraa uutisia tästä aiheesta