Kulttuuri

Muovisen imagon luoneesta kantrilaulaja Dolly Partonista on tullut feministi-ikoni, ay-liikkeen tähti ja USA:n kansakunnan yhdistäjä – Miten ihmeessä se onnistui?

Kiinnostava podcast Dolly Parton’s America hakee ja löytää vastauksia.

Dolly Parton on loistava laulun­tekijä, jonka lahjak­kuus tuntuu välillä jäävän tähden yhä överimmäksi käyvän habituksen varjoon. Mutta unohdetaan tällä kertaa ulkonäkö, josta Parton itse vitsailee monin tavoin, ja keskitytään muihin puoliin. Niitä on enemmän kuin kaksi.

Dolly Parton (s. 1946) tuntuu taas yhtäkkiä olevan kaikkialla. Hän palasi suurieleisesti konserttilavoille kiertueellaan vuonna 2016. Kiertueen nimi oli Pure & Simple, ja se osui keskelle Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjoita. Kiertue oli Partonin suurin Yhdysvalloissa.

Sen jälkeen alettiin tehdä dokumenttia Dolly Parton: Here I am (2019, Netflix). Dokumentti on hyvä kertaus kantrilaulajana aloittaneen, vaatimattomista lähtökohdista supertähteyteen ponnistaneen muusikon uraan. Netflixissä pyörii myös kahdeksanosainen Dolly Parton’s Heartstrings -sarja, jossa hänen laulujensa ympärille on laadittu fiktiiviset kertomukset. Se on aika siirappinen.

Dokumentti innosti kuitenkin niin, että ajauduin kuuntelemaan myös vaikuttavasti tehtyä yhdeksänosaista podcastia Dolly Parton’s America.

Kun Dolly Parton vuonna 2016 palasi pitkältä keikkatauolta kiertueelle Yhdysvalloissa, hänet ottivat vastaan haltioituneet massat. Toimittaja Jad Abumrad osui kiertueen konserttiin Flushingissa, Queensissa, ja näki todella kirjavan, kaikista kansanryhmistä koostuvan yleisön. Hän koki eräänlaisen valaistumisen: ”Juuri tällä hajaantuneella hetkellä Dolly tuntuu kenties olevan eräänlainen yhdistäjä, unifier”, Abumrad sanoo podcastinsa ensimmäisessä osassa.

Meneillään oli yhä likaisemmaksi käyvä presidentinvaalikampanjointi. Parton sai podcastin mukaan liikkeelle kaikki: kirkkoleidit ja lesbot, lapsiperheet ja drag-väen, kaikki värit. Tunnelma konsertissa oli kohtelias ja hyväntuulinen. Abumrad kiinnostui Partonista tosissaan.

Abumradilla oli poikkeukselliset lähtökohdat podcastinsa tekemiseen. Hänen lääkäri-isänsä on nimittäin Partonin ystävä, sattuman kautta; hän osui olemaan töissä, kun Parton ajoi kolarin. Isä ei ole tähtien lääkäri, vaan tavallinen libanonilainen Tennesseessä, Abumrad tähdentää.

Isä esitteli toimittajapoikansa Partonille ja heidän välilleen syntyi hyvä yhteys. Loppu on kuultavissa podcastista, joka löytyy kaikkien isoimpien nettipalvelujen kautta.

Abumrad antaa fanien luonnehtia Partonia. Monen mielestä laulajan ääni on enkelin ääni. Partonista puhutaan myös pyhimyksenä ja jumalattarena. Parton itse haluaa pysytellä erossa uskonnosta. Aihetta käsitellään podcastissa, ja siinä Parton puhuu kyllä jumalasta, mutta määrittelee itsensä spirituaaliseksi.

Parton kertoo varhaisesta avainkokemuksestaan 12-vuotiaan hylätyssä kirkossa, jonne hän mielellään meni laulamaan. Kirkon seinille oli piirrelty rivoja kuvia, kaiku oli hieno ja siellä oli rämä piano, jonka sointi muistutti jostain itäisestä instrumentista. Erään kerran Dolly Parton alkoi rukoilla kirkossa ja sai vahvan kokemuksen. Spirituaalisuus ja seksuaalisuus ja musiikki kohtasivat oudon puhuttelevalla tavalla. ”Tunsin, että tiedän kuka olen. Löysin itseni.-- Löysin Jumalan ja Dolly Partonin ja pidin heistä molemmista.”

Dolly Parton puhuu podcastissa henkilökohtaisista tunnoistaan, kuten synkästä vaiheesta jolloin hän jopa hautoi itsemurhaa ja kävi keskusteluja jumalansa kanssa.

Sekä dokumentissa että podcastissa nostetaan esiin elokuva 9 to 5 vuodelta 1980, jossa Parton teki ensimmäisen elokuvaroolinsa Jane Fondan ja Lily Tomlinin rinnalla, Fondan aloitteesta. Partonin säveltämästä ja sanoittamasta nimimelo­diasta tuli paitsi megahitti, myös ay-liikkeen tunnusmelodia ja konttoreissa puurtavien naisten voimalaulu. Sekä Hillary Clinton että Elizabeth Warren ovat käyttäneet sitä presidentinvaalikampanjoissaan.

Tämä kaikki on hiukan ällis­tyttävää, sillä Parton on aina sanonut haluavansa pysytellä erossa politiikasta. Warrenin kampanjan alussa Parton esikun­tineen tulikin julkisuuteen ja halusi sanoutua irti kampanjasta, verukkeena juuri se, että Parton ei ota kantaa politiikkaan – ja se, ettei asiasta kysytty etukäteen.

Parton nähdään nykyään myös feministien ikonina, niin sanotun kolmannen aallon feminismin varhaisena edustajana. Ohi on aika, jolloin naisen oli hyvä näyttää sukupuolettomalta ollakseen feministinä uskottava. Parton ei todellakaan näytä sukupuolettomalta eikä halua leimautua feministiksikään.

Partonin laulutuotanto puhuu kuitenkin toista kieltä. Hän on alusta lähtien käsitellyt vakavia aiheita, kuten naisten kokemaa väkivaltaa, ahdistelua ja syrjimistä. Podcastiin haastatellut lukemattomat asiantuntijat analysoivat hienosti sitä, miten taitavasti Parton on esimerkiksi niin sanotuissa murhaballadeissa kääntänyt näkökulman mieslaulajien käyttämästä tekijänäkökulmasta uhrin asemaan ja näkökulmaan. Hän ei ole tässä ainoa, mutta hän on ehdottomasti paras, toteaa eräs haastateltava.

Ja 9 to 5 -elokuvan nimimelodian tekstissä Parton pystyi niin ikään mestarilliseen tiivistykseen. Erittäin nerokas on myös biisin riffi. Sen ensimmäinen versio syntyi, kun Dolly Parton hinkkasi pitkiä akryylikynsiään toisiaan vasten. Soundi muistutti kirjoituskoneen ääntä.

Partonin laulujen kaari kuvastaa myös pohjoisamerikkalaisen naisen tietä kohti tasa-arvoa, toteaa tutkija. Anelu on vaihtunut kiukun kautta taisteluun – ja self-help -vaiheeseen, jossa miehet eivät enää merkitse niin paljon. Vaikka toki Dolly Parton rakastaa miehiä.

Mitä feminismiin tulee, Partonista paljastuu kuin paljastuukin haastattelussa feministi, kun jakoa aletaan tehdä niin, että on teoretisoijia ja niitä, jotka toimivat. Parton voi hyvin identifioitua feministiksi tekojen kautta.

Jättäytyminen ryhmittymien ulkopuolelle on lähtökohtaisesti tietenkin hyvää bisnestä, sillä se maksimoi yleisön. Pelkällä liikemiesvainulla ei kuitenkaan voiteta kuulijoiden sydämiä. Siihen tarvitaan jotakin muuta: aitoa läsnäoloa, intohimoa, kutsumusta.

Näitä kaikkia Dolly Partonilla tuntuu olevan roppakaupalla.

Usein naislaulajat ovat niitä, joiden äänestä ja sanomasta tulee kansallisella tasolla elämää suurempi: Edith Piaf on Ranskan ääni, Um Kulthum Egyptin suuruus, Fairouz Libanonin, Mercedes Sosa Argentiinan, Amália Rodrigues Portugalin...

Muovisen imagon itselleen rakentanut, bisnesnaisena selvästikin hyvin terävä ja puheiltaan mukavana naapurintyttönä ikuisesti pysyvä Dolly Parton jos kuka on Yhdysvaltojen ääni, se laulaja, jonka onnistuu kokoamaan ympärilleen kansakunnan jopa suuren kahtiajakautumisen keskellä.

 
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää