Kotimaisessa uutuussarjassa oululaispoliisi tutkii rikoksia Fuengirolan suomalaisyhteisössä – Riitta Havukainen näyttelee hienon vähäeleisesti pääosassa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Kotimaisessa uutuussarjassa oululaispoliisi tutkii rikoksia Fuengirolan suomalaisyhteisössä – Riitta Havukainen näyttelee hienon vähäeleisesti pääosassa

Paratiisi on kokeneiden tekijöiden tuotos. Sen rikosjuoni kasvaa vakuuttavasti, mutta Espanjaa olisi voinut käyttää kerronnassa hyväksi rohkeammin.

Espanjan Fuengirolassa Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen) saa työparikseen Andrés Villanuevan (Fran Perea). Kuva: Ana Belen Fernandez / Yle

Julkaistu: 9.2. 2:00, Päivitetty 9.2. 10:51

Suomalaiset jännärit kehittyvät nyt vauhdilla. Niitä katsoessa viihtyy ja jopa jännittää – muutenkin kuin juonen aukkojen puolesta.

Uusin kotimainen tuotos on kahdeksanosainen Paratiisi. Sen kantava voima on eläkeikää lähenevä oululaispoliisi Hilkka Mäntymäki, jonka vähän vanhempi lääkärimies sairastaa Alzheimeria, ja Hilkan yksi tulevaisuuden vaihtoehto on jäädä miehensä omaishoitajaksi. Pariskunnalla on tytär Anni, jolla on oma perhe.

Lähtökohta on kiinnostava ja omaperäinenkin, ja paras idea on ollut valita Riitta Havukainen päärooliin. Hän on ikään kuin Suomen Vera Stanhope, pohjoismaisen eleetön, vähän liiankin, mutta silti tunteellinen. Risto Tuorila on riipaiseva ailahtelevana aviomiehenä, joka ei hyväksy sairauttaan. Armi Toivasen näyttelemä tytärkin on hyvin kirjoitettu hahmo.

Hilkka on täydessä vedossa, ja hän tuntee edelleen vetoa poliisin työhön varsinkin sitten, kun hänet määrätään Espanjan Aurinkorannikolle etsimään kadonnutta oululaisperhettä.

Sen jälkeen rikosjuoni kasvaa aika vakuuttavasti, ja tietenkin Hilkka on koko ajan palaamassa takaisin Suomeen. Kunnes sitten ei enää ihan heti palaakaan, kun käy ilmi, että suomalaisten suosimassa kohteessa kuolee eläkeläisnaisia epäilyttävissä olosuhteissa. Häntä oikeasti tarvitaan.

Fuengirolan päässä poliisina toimii nelikymppinen Andrés (Fran Perea), joka osaa pari sanaa suomea. Syy siihen selviää vähitellen. Hilkalla ja Andrésilla synkkaa alusta asti.

Fuengirola on tosiaan monille suomalaisille tuttu paikka, mutta silti paikan ja suomalaisyhteisön kuvaus jää sarjassa pahasti keskeneräiseksi. Hilkka vain tupsahtaa kaiken keskelle ikään kuin tuntisi paikan, vaikka ei ilmeisesti tunnekaan.

Paratiisilla on kokeneet tekijät. Käsikirjoittaja Matti Laine on kirjoittanut Sorjosta ja Bullets-sarjaa, ja Paratiisissa hän on ensimmäistä kertaa pääkirjoittajana. Ohjaaja Marja Pyykkö hallitsi sujuvan kerronnan Koukussa-sarjassa.

Siihen nähden Paratiisi on kuitenkin varovainen, ja se jättää käyttämättä monia mahdollisuuksia erityisesti Espanjassa. Sarjaa on tehty varman päälle tutuilla rikossarjojen aineksilla, eikä sen vahvuuksia ole korostettu. Koko draama on jännitetty vastakohtien, kylmän Oulun ja aurinkoisen etelän väliin, mutta aika vähän kontrasti lopulta näkyy kuvassa.

Ehkä kysymys on viime kädessä budjetista, kuten yleensä.

Paratiisi, TV1 klo 21.05 ja Yle Areena. (K12)

Risto Tuorila näyttelee koskettavasti Alzheimeria sairastavaa Hilkka Mäntymäen Aarne-puolisoa. Armi Toivanen on heidän tyttärensä Anni. Kuva: Yle