Viikon kirjasuosituksissa 75 vuotta sitten alkanut muumien aika ja vinkki lastenkirjailijoille - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Toimittaja suosittelee

Viikon kirjasuosituksissa 75 vuotta sitten alkanut muumien aika ja vinkki lastenkirjailijoille

Julkaistu: 9.2. 2:00

”Oli varmaan jo iltapäivä eräänä elokuun lopun päivänä, kun Muumipeikko ja hänen äitinsä saapuivat suuren metsän sisimpiin sopukoihin.”

Näin alkaa vuonna 1945 ilmestynyt Muumit ja suuri tuhotulva – ja näin alkoi muumien aika.

Nyt WSOY on muumien synnyn 75-vuotispäivän kunniaksi julkaissut teoksesta uuden, kauniin laitoksen. Suomennos on sama kuin alunperin eli vuonna 1991, Jaakko Anhavan.

Teoksessa ovat mukana edelleen myös Tove Janssonin alkusanat, jotka antavat kirjalle erityisen intiimin sävyn. Muutenkin on kovin sydämeenkäypää kulkea Muumimamman ja Muumipeikon mukana ja törmätä ensi kertaa Nipsuun, joka on jo aivan oma itsensä.

Sven Nordqvist osaa

Huomio kaikki kuvakirjojen tekijät! Nyt on ruotsalainen Sven Nordqvist onnistunut siinä, missä niin usein epäonnistutaan.

Uusin Viiru-kirja, nimeltään Viiru osaa, on teksteiltään sopivan mittainen. On nimittäin niin, että vaikka kuvakirjan konseptissa sanatkin ovat tärkeitä, on niitä usein liikaa. Väsyneet vanhemmat oikovat, jotta piltit pääsisivät ajoissa petiin.

Joten kirjailijat, olkaa varoitetut. Jos haluatte, että kirjoittamanne sanat myös luetaan, säännöstelkää niitä. Kuten tekee Nordqvist nyt, Tittamari Marttisen suomentamana: ”Sinä osaat keksiä kaikkea hauskaa, ukkeli!” Viiru kehui. ”Niin osaankin!” Pesonen myhäili.

Sanatonta sanoitettuna

Kirjailija Riina Katajavuorella on kyky kirjoittaa niin, että tekstissä on paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Tunteita, oloja, isoja asioita. Lastenkirjoissa tuo taito tulee esiin vielä ilmeisemmällä tavalla kuin pidemmissä teoksissa. Juuri ilmestynyt, kuvittaja Jenny Lucanderin kanssa tehty Kaksi kotia on hyvä esimerkki. Kirjan aihe on: miltä lapsista tuntuu, kun vanhemmat eroavat ja koteja on yhtäkkiä kaksi?

Avaratunnelmainen kirja ei yritä puristaa esiin jotain ”vastauksia”, vaan kertoo nimenomaan tunteista, oloista, isoista asioista. Ihan suoraan, mutta melkein kuin ilman sanoja.

Viikolla 5 eniten uusia varauksia saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa

Kaunokirjallisuus

1) Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis

2) Ruth Ware: Lukitut ovet

3) Jan Guillou: Tapetut unelmat

4) Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

5) Heather Morris: Cilkan tarina

6) Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Tietokirjat

1) Eero Huovinen: Äitiä ikävä

2) Sakari Huovinen: Isän kädestä

3) Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz

4) Sanna Leino: Stressitohtori

5) Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

6) Tara Koivukoski: Rikottu enkeli

Seuraa uutisia tästä aiheesta