HS-analyysi: Maailman parhaina pidetyt elokuvat eivät voittaneet tärkeintä Oscaria – Nyt odotettavissa voi olla historiallinen palkinto, ja se kertoo gaalan vinoumista - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

HS-analyysi: Maailman parhaina pidetyt elokuvat eivät voittaneet tärkeintä Oscaria – Nyt odotettavissa voi olla historiallinen palkinto, ja se kertoo gaalan vinoumista

Parhaan elokuvan Oscar-palkinto voi ensi yönä mennä elokuvalle, jossa puhutaan koreaa. Voitto olisi historiallinen. HS:n elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen ennakoi Oscarien tärkeimmät voittajat ja todennköiset häviäjät.

Leonardo Di Caprio ja Brad Pitt ovat ehdolla Oscar-voittajiksi elokuvasta Once Upon A Time in Hollywood. Kuva: Sony pictures entertainment

Julkaistu: 9.2. 2:00, Päivitetty 9.2. 17:27

Yksi vankka muuri on murtumassa ja murros on edessä ehkä jo ensi yönä. On murtumassa raja Hollywoodin ja muun maailman välillä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jaetaan Oscar-palkinnot ja gaalayönä parhaan elokuvan voittajaksi voi kirjekuoresta paljastua elokuva, jota ei ole tehty englanniksi.

Voitto olisi historiallinen.

Suuri suosikki voittajaksi on nimittäin eteläkorealainen Parasite, yhdistelmä komediaa, tragediaa ja satiiria. Elokuva on voittanut aiemmin Cannesin ja kerännyt kehuja ympäri maailmaa, Helsingin Sanomissakin.

Eteläkorealainen Parasite on vahva suosikki Oscareissa. Kuvassa näyttelijä Cho Yeo-jeong. Kuva: ENM Corporation

Ranskalainen The Artist toki palkittiin jo vuonna 2012. Se oli kuitenkin mykkä kuten elokuvat, joita varten Oscarit luotiin 1920-luvun lopulla.

Ohjaaja Bong Joon-hon ja hänen työryhmänsä Parasiten voitto ei kuitenkaan ole varma. Sama muuri oli murtua jo viime vuonna mutta miten kävi: monien yllätykseksi amerikkalainen Green Book päihitti äänestyksessä meksikolaistuotanto Roman.

Oscarit ovat edelleen monta asiaa: muotihappening, iso tv-tapahtuma ja yleistä hurlumheita, mutta ytimessä palkinto on edelleen yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden itsepromootiota.

Ja sellaisena sen moni haluaisi pitää: Aivan gaalan alla esimerkiksi sanomalehti San Francisco Chronicle julkaisi kiistakirjoituksen, jonka idea oli, että Oscar kuuluu vain amerikkalaisille!

Ja niin se on ollutkin.

Oscarit luotiin tuottajien ideas­ta vahvistamaan Hollywoodin asemaa ja ennen kaikkea yhteenkuuluvuutta. Eniten ehdokkuuksia on nelikolla Joker (11 ehdokkuutta), The Irishman (10), Marriage Story (10) sekä Once Upon A Time in Hollywood (10).

Kaikki taidepalkinnot ovat valitsijoidensa näköisiä. Oscareistakin saa hyvän kuvan laskimella.

Palkinnoista päättävän, alan ammattilaisista koostuvan niin sanotun akate­mian nykyinen tarkka jäsenluku ei ole tiedossa, mutta heitä on vajaa 10 000. Kaksi kolmasosaa on miehiä. Jäsenkunta on viime vuosina monipuolistunut ja ulkomaalaisten osuus on sekä kasvanut että alkanut näkyä. Samalla palkinto on tuntunut politisoituvan.

Kaksi Oscar-ehdokasta elokuvasta Marriage Story: Laura Dern (vas.) sivuosasta ja Scarlett Johansson pääosasta. Kuva: WILSON WEBB / Netflix

Oscareihin liittyy joukko vinoumia. Huomiossa ja palkinnon saamisessa on väliä ihonvärillä, kansallisuudella ja sukupuolella. On myös väliä sillä minkä tyyppistä elokuvaa teet.

Animaatioille luotiin vuosi­tuhannen vaihteessa oma Oscar, jotta ”perhe-elokuville ei tarvitse antaa sitä tärkeintä palkintoa (animaatioiden voiton vienee nyt tunnetuin eli Toy Story 4 – valitsijat tuskin ovat jaksaneet katsoa kaikkia ehdokkaita).

Tehostepalkinnoilla on sama taipumus: ne ovat lohdutuslusikoita genre-elokuville, joille ei ole löytynyt sijaa arvovaltaisemmista sarjoista. Jos Etelä-Korean elokuva voittaisi parhaan elokuvan palkinnon tänä vuonna, tekeekö se tarpeettomaksi ”kansainvälisen elokuvan” palkinnon, johon Suomikin joka vuosi lähettää toiveikkaasti oman ehdokkaansa? Tuskin sentään.

The Irishmanilla on 10 Oscar-ehdokkuutta. Robert De Niro (vas.) ja Joe Pesci ovat molemmat ehdolla. Kuva: Tribeca Productions

On tunnettu fakta, että Oscareissa voi näyttelijä menestyä roolissa, joka vaatii suuria eleitä tai fyysistä muuntumista. Kannattaa myös olla valkoihoinen.

Tänä vuonna ehdolla on 19 näyttelijää, joista yhden voi laskea ei-valkoiseksi. Yksikään Parasiten korealaisista näyttelijöistä ei kelvannut ehdolle. Muutaman vuoden takaista OscarsSoWhite-tasa-arvokampanjaa olisi siis syytä jatkaa.

Lavastajien ja puvustajien ammattikunta tuntee nahoissaan oman vinouman: työ huomataan, jos elokuva sijoittuu menneeseen aikaan tai musikaalin mielikuvitusmaailmaan.

Vahvoilla Oscareissa ovat aina olleet kirjafilmatisointien kaltaiset sovinnaiset elokuvat, joiden tekeminen maksaa, jolloin myös lavastajan työ näkyy kauas. Jos taas elokuva tapahtuu nykyajassa, palkintoraadit tuppaavat sokeutua lavastajien ja puvustajien työn edessä. On siis tässäkin mielessä tapahtumassa pieni ihme, jos nykyaikaan sijoittuvan Parasiten lavastus voittaa.

Auttaako myös muualta tuttu naama? Dokumenteissa on ehdolla Amerikkalainen tehdas, joka kertoo kiinalais­omistukseen siirtyneestä autotehtaasta. Jos Barack Obama jakaisi Oscarit, sarjan voittaja olisi tässä. Dokumentti on nimittäin hänen ja Michelle Obaman hiljattain perustaman elokuvayhtiön ensimmäinen tuotos.

Otetaan laskin vielä esiin.

Mitä ehdokasnäyttelijöiden ikä kertoo Oscareista?

Pikku naiset ryhmäkuvassa. Vasemmalta Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan ja Eliza Scanlen. Kuva: Wilson Webb / CTMG

Viisi näyttelijää on ehdolla miessivuosasta: Tom Hanks, Anthony Hopkins, Al Pacino, Joe Pesci ja Brad Pitt. Pitt on heistä nuorin, 56 vuotta, ja keski-ikä on peräti 71 vuotta. Johtopäätös? Oscar-elokuvat kertovat menneisyyden miehistä ja setätarinat innostavat valitsijoita. Naissivuosissa keski-ikä on aivan toinen: 42 vuotta. Nuorin heistä on Florence Pugh, 24.

Yllättyikö elokuvien suur­kuluttaja?

Ehdokkuudet osoittavat myös, millaisia hyvät tarinat ovat Oscar-eliitin mielestä. Vastaus löytyy ammateista, joita pääosaehdokasnäyttelijät esittävät. Antonio Banderas esittää näyttelijää ja Leonardo Di Caprio esittää näyttelijää, samoin Renée Zellweger kuten myös Scarlett Johansson. Lisäksi Adam Driver näyttelee ohjaajaa ja Joaquin Phoenix standup-koomikkoa.

Hollywood siis kertoo elokuvissaan itsestään!

Se ei toki ole uutta. Filmitähtien kautta Hollywood on aina käsitellyt kuuluisuutta ja menestystä. Itsekeskeisyys elää uutta renessanssia Instagram-aikana. Hollywoodin eliitti on myös kapeakatseinen.

Sen laskin myös paljastaa.

Parhaan elokuvan katego­riaan nousseet elokuvat ovat rohmunneet myös muista ehdokkuuksista leijonanosan. Siis yhdeksän elokuvaa päihitti ylivoimaisesti muut. Vai oliko syynä sittenkin lobbaamisen onnistuminen? Olivatko A Hidden Life, Dolemite is My Name tai Jäähyväiset niin heikkoja että eivät ansainneet ehdokkuutta?

Eikö paras silti aina voita?

Ei.

Sekä Orson Wellesin Citizen Kanea että Alfred Hitchcockin Vertigo – punaista kyyneltä on pidetty maailman kaikkien aikojen ykköselokuvina. Voittivatko ne aikoinaan parhaan elokuvan Oscarin? Arvasitte oikein.

HS:n elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen ennakoi Oscarien tärkeimmät voittajat ja todennäköiset häviäjät:

Paras elokuva: Taistelu­lähetit – 1917. Taiten tehty ja dramaattinen, muuten hyvin sovinnainen sotasankaritarina istuu Oscareihin. Pitäisi voittaa: Parasite. Amerikka ei ole valmis korealaiselle voittajalle.

Ohjaaja: Bong Joon-ho. Etelä-Korean oma­­ääninen ohjaajanero voittaa Parasitella. Vahvoilla myös: Once Upon A Time in Hollywood on Quentin Tarantinon uran huippu, kuin testamentti. Helpoin valinta: uppoaako Sam Mendesin ja Taistelulähettien hiottu teknisyys sittenkin äänestäjiin?

Renée Zellweger Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Naispääosa: Renée Zellweger. Yön varmimpia voittajia roolistaan Judyssa. Yllättäjä: Cynthia Erivo saanee iloita ehdokkuudesta Harrietissa. Kannattaa huomata: Pikku naisien Saoirse Ronanille ehdokkuus on neljäs, vaikka näyttelijä vasta 25-vuotias.

Cynthia Erivo Kuva: Chris Delmas / AFP

Miespääosa: Joaquin Phoenix. Karismaattisen taiturin vankka rooli leimaa koko Joker-elokuvaa. Jää kakkoseksi: Adam Driver on syystä rakastettu esiintyjä, mutta Marriage Story ei elokuvana nyt riitä.

Joaquin Phoenix Kuva: MONICA ALMEIDA / Reuters

Naissivuosa: Laura Dern on varma arpa Marriage Storyn juristina. Oli ehdolla myös 1992 Renny Harlinin tuottamasta Rambling Rosesta. Jää ilman: Scarlett Johansson. Varma ja osaava näyttelijä, mutta äidin rooli Jojo Rabbitissa ei ole järin ihmeellinen.

Miessivuosa: Brad Pitt voittaa Tarantinon Hollywood-tarinan stuntmiehenä, klassisena nyrkkisankarina. Jää kakkoseksi: eläkkeeltä töihin pyydetty Joe Pesci mafiaroolistaan The Irishmanissa.

Kuvaus: Roger Deakins pitää kiitospuheen luotuaan yhden oton illuusion Taistelulähetteihin. Pitäisi voittaa: Ilman Robert Richardsonia Tarantinon ylistys Hollywoodille ja 1960-luvulle olisi plääh.

Hildur Guðnadóttir

Musiikki: Sellistinä aloittanut Hildur Guðnadóttir vie voiton Jokerin jousilla. Tehnyt aiemmin yhteistyötä muun muassa suomalaisen Pan Sonic -duon kanssa. Jää ilman: Star Warsiin säveltänyt John Williams, 87 vuotta, on ehdolla 52. kertaa.

Pitkä dokumentti: Meneekö voitto Michelle ja Barack Obaman elokuvayhtiön tuottamalle Amerikkalaiselle tehtaalle? Todennäköisesti. Musta hevonen: Jos nyky-Syyriaa kuvaava The Cave voittaa, osa kunniaa tulee Suomeen äänitehostenikkari Heikki Kossille.

Ei-englanninkielinen: Parasite voittaa tässä sarjassa varmasti. Pedro Almodóvar ei siis saa uransa toista Oscaria elokuvasta Kärsimys ja kunnia.

Käsikirjoitus: Parasiten tiimille voitto tästäkin.

Greta Gerwig Kuva: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Käsikirjoitus­sovitus: Greta Gerwig jäi ilman ohjaus­ehdokkuutta Pikku naisista. Jäävät ilman: Anthony McCartenin Kaksi paavia ja Steve Zaillianin The Irishman puhuttelevat katolisuuden tuntijoita.

Leikkaus: Kilpa-ajoelokuva Le Mans 66 – täydellä teholla vetoaa vauhdillaan. Jää ilman: Suomessakin leikkausta opettanut Thelma Schoonmaker työstään The Irishmanissa.

Thelma Schoonmaker Kuva: Tolga Akmen / AFP

Oikaisu 9.2. kello 10.43: Jutun kuvatekstissä Saoirse Ronanin ja Eliza Scanlenin nimet olivat väärinpäin. Oikaisu 10.2. klo 8.45. Amerikkalainen tehdas -elokuvaa kutsuttiin jutussa alun perin virheellisesti myös nimellä Amerikkalainen unelma.

Suora lähetys tv:ssä

Yle lähettää Oscar-gaalan Los Angelesista sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen-aikaa. Lähetys alkaa Teemalla ja Areenassa maanantaina klo 1.30.

Varsinainen palkintojuhla alkaa noin klo 3 aamuyöstä. Uusinta ma-iltana suomeksi tekstitettynä klo 20.

Palkintojenjakoa seurataan livenä myös hs.fi:ssä.