Rannekkeella pääsee pian myös klassisen musiikin festivaalille: Juhlaviikot tuo Wonderfeel-festivaalin Lapinlahden sairaala-alueelle - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Rannekkeella pääsee pian myös klassisen musiikin festivaalille: Juhlaviikot tuo Wonderfeel-festivaalin Lapinlahden sairaala-alueelle

Juhlaviikot tuo Hollannin Wonderfeel-ulkoilmafestivaalin Lapinlahden puistoalueelle elokuun lopussa.

Hollantilaisen Wonderfeel-festivaalin teltat siirretään Helsinkiin. Kuva: FOPPE SCHUT

Julkaistu: 10.2. 2:00, Päivitetty 10.2. 10:13

Helsingin juhlaviikot aloittaa yhteistyön hollantilaisen Wonderfeel-festivaalin kanssa. Konsepti on klassisvoittoinen ulkoilmafestivaali, jonka alueelle pääsee rannekkeella.

”Wonderfeel aloitti vuonna 2015 Hilversumin lähellä luonnon helmassa. Vierailin siellä viime vuoden kesänä ja päätin, että tämä on hyvä tapa lisätä yhteistyötä vapaan kentän kanssa”, Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari sanoo.

Sijainti on Lapinlahden sairaalan puistoalue ja ajankohta Juhlaviikkojen ensimmäisenä viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin 21.–23. elokuuta.

Aidatulle 4,6 hehtaarin alueelle pystytetään neljä Wonderfeel-festivaaleilta tuttua telttarakennelmilla päällystettyä lavaa. Mukana on myös lastenteltta. Ainoa sisätiloissa oleva esitystila on auditorio videoita sisältäville kokeellisemmille teoksille.

Viikonlopun aikana lavoille luvataan 43 tuntia ohjelmaa ja 130 esiintyjää. Kuraattoreiksi Ahtisaari kutsui Eriikka Maalismaan, Minna Pensolan, Antti Tikkasen ja Heta Ahon.

Eriikka Maalismaa, Minna Pensola, Heta Aho, Marko Ahtisaari ja Antti Tikkanen tuovat Wonderfeel-festivaalin Lapinlahden sairaalan alueelle. Kuva: Kari Pullinen

Esiintyjistä paljastetaan nyt esimerkiksi Helsingin kamarikuoro, Suomalainen barokkiorkesteri, lastenorkesteri Flip Flop, defunensemble, Tölölab & Elifantree, Castalian-jousikvartetti, Aki Rissanen Trio, äänitaiteilija Tytti Arola, kapellimestari Taavi Oramo, viulisti-kapellimestari Sergei Malov, viulistit Elina Vähälä ja Tami Pohjola, sopraano Anu Komsi, saksofonisti Jukka Perko ja sellisti Senja Rummukainen. Hollannin Wonderfeel-festivaalin kanssa tehdään myös artistivaihtoa.

Mukana on kamarimusiikkia Ravelista Amy Beachiin, mutta myös nykymusiikkia Outi Tarkiaisesta improvisaatioihin sekä jazzia ja lastenmusiikkia.

Lavoille tulee sähköinen vahvistus, joka yritetään pitää akustisessa musiikissa huomaamattomana.

Kolmen päivän ranneke maksaa ennakkomyynnissä 110 euroa ja alle 16-vuotiaat pääsevät vanhempien seurassa ilmaiseksi. Päiväkohtaiset rannekkeet ja niiden hinta paljastetaan, kun koko ohjelma julkaistaan.

Monilavafestivaali tarjoaa järjestäjien mukaan mahdollisuuden makustella eri musiikkityylejä ja ruoka- ja juomatarjontaa piknik-hengessä. Ruoista vastaa Antto Melasniemi.

Konsepti ei ole telttoineen ja ruoka- sekä juomatarjoiluineen kaukana Tokoinrannan Huvilateltasta, jonne klassinen musiikki ei kuitenkaan juuri kotiutunut. Monilavaisuus tuo kuitenkin Huvilaa enemmän mahdollisuuksia ohjelmasuunnitteluun.

”Nykykuvataide on suosittua myös siksi, että sitä voi maistella sitoutumatta siihen tunniksi tai kahdeksi. Jos jokin ei toimi itselle, voi kävellä eteenpäin ja etsiä teoksen, jonka äärelle haluaa jäädä”, Heta Aho vertaa.

”Samoin jos jollakin lavalla ei ole itseä kiinnostavaa musiikkia, jotain kiinnostavaa löytyy aivan varmasti joltakin neljästä muusta esiintymispisteestä.”

Eriikka Maalismaa sanoo, että kokonaisuudesta tulee sellainen, että sitä ”kehtaa esitellä kollegoille”.

Mutta löytääkö yleisökin Wonderfeelin? Mikä yleisömäärä saa budjetin pitämään?

”Olemme budjetoineet tapahtuman 2 000–3 000 hengelle päivässä, mutta alueelle mahtuu toki enemmänkin rannekkeen ostajia”, Ahtisaari sanoo.

Jos tapahtuma löytää riittävässä määrin yleisönsä, Wonderfeel jatkaa Juhlaviikkojen osana myös kesällä 2021.