Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Israelilaisnäytelmässä Jumala on terapian tarpeessa

Sanna-Kaisa Palon ja Martti Suosalon yhteistyötä on saatu odottaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Teatteri

Voi Luoja! Suomenkielinen kantaesitys Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa. Anat Govin näytelmän suomennos Raija Talvio, ohjaus Taru Mäkelä, lavastus ja valosuunnittelu Max Wikström, videot Max Wikström ja Teijo Pellinen, äänisuunnittelu Tommi Koskinen. Rooleissa Sanna-Kaisa Palo, Martti Suosalo ja Ari Kauppila. ★★★

Kuinka tuttuja Vanhan testamentin tarinat ovat luterilaisuuden läpitunkemille suomalaisille? Tätä pohtii varmasti moni mennessään katsomaan israelilaisen Anat Govin näytelmä Voi Luoja! Espoon kaupunginteatteriin.

Näytelmä nimittäin rakentuu kahdesta tunnin mittaisesta terapiaistunnosta, joiden ajaksi juutalainen psykologi saa yllättäen sohvalleen itsensä Jumalan.

Potilaan tausta jää istunnoissa täysin hämärän peittoon, mutta hänen teoissaan ja tuntemuksissaan riittää selvitettävää aina luomiskertomuksesta lähtien.

Katsojan ei kuitenkaan tarvitse olla suuremmin huolissaan, vaikka muutamat Ismaelit ja Abrahamit menisivät yli ymmärryksen.

Erityisesti varttuneemmille katsojille tulee esityksen äärellä varmasti kotoisa olo jo ennen kuin Sanna-Kaisa Palon näyttelemä psykologi ehtii lausua Martti Suosalon ensimmäistä kertaa terapiaan hakeutuvalle Jumalalle maagiset sanansa: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Taru Mäkelän ohjaamassa esityksessä on hyvin samanlaiset pohjat kuin Mainostelevision vuonna 1979 esittämässä legendaarisessa viihdeohjelmassa Parempi myöhään.

Suosalon ja Palon iskevä yhteistyö tuo vahvasti mieleen sen, miten ohjelman juontajat Pentti Siimes ja Ritva Valkama istuivat studion sohvilla terävästi keskenään sanaillen.

Näytelmän yksinkertaista perusasetelmaa kahdesta toisiaan sanallisesti haastavasta henkilöstä on tietysti helppo lähestyä muutenkin.

Terapiaistunnoista Voi Luoja! poikkeaa täysin siinä mielessä, että Palon kärkevä terapeutti on runsaasti äänessä ja käyttäytyy potilastaan kohtaan jopa hyökkäävästi.

Suosalon roolihahmo on vastaavasti varautunut ja puheissaan täsmällinen, mutta purskahtaa istuntojen aikana myös lohduttomaan itkuun.

Juutalaisen huumorin erityinen suhde uskontoon näkyy ennen muuta siinä, että Jumala on alkanut toivoa kuolemaa. Terapeutin mielestä Jumala ei voi kuolla ennen kuin on tappanut kaikki häneen uskovat ihmiset, sillä ihmisten kauttaan hän on ylipäänsä elävä.

Terapeuttia kiinnostaa myös suuresti se, minne Vanhan testamentin armoton Jumala katosi. Miksei hän ole Jobin tapauksen jälkeen puhunut kenellekään enää suoraan.

Terapeutin tulkinnan mukaan Jumala on luopunut voimastaan ja vallastaan, jotta ei voisi enää tehdä ihmiselle pahaa.

Ihmisen vain tulisi oppia tämä sama.

Kaiken vuolaan puheen rinnalle nousee esityksessä myös toisenlainen olemisen taso.

Näyttämön ja katsomon välissä oleilee koko esityksen ajan terapeutin vaikeasti autistinen poika sellonsa kanssa. Tanssija Ari Kauppilan esittämä puhumaton poika tuo vahvalla läsnäolollaan arvokasta ilmavuutta näytelmän maailmoja syleilevään – ja lopulta myös Jumalaa syleilevään – aiheeseen.

Max Wikströmin pelkistetty lavastus tuo tehokkaan valosuunnittelun myötä värikylläisyyttä koko esitykseen.

Tampereen Työväen Teatterin kanssa yhteistyössä tuotettu esitys tullaan ensi syksynä näkemään myös Tampereella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää