Kulttuuri

Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti – Myös Joaquin Phoenixille ja Renée Zellwegerille palkinnot

Oscar-yöhön lähdettiin asetelmassa, jossa Joker-elokuvalla oli kaikkiaan 11 ehdokkuutta. Suurimmalta ennakkosuosikilta jäi moni palkinto kuitenkin saamatta. Sivuosista palkittiin Brad Pitt ja Laura Dern.

Los Angelesissa järjestetyssä Oscar-gaalassa on valittu parhaaksi elokuvaksi eteläkorealainen Parasite. Palkintojenjako järjestettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen-aikaa.

Illan suurin odotus liittyi juuri parhaan elokuvan valintaan. Suosikkeina pidettiin loppuvaiheessa Once Upon A Time in Hollywoodia, Parasitea sekä Taistelulähetit – 1917 -elokuvia.

Parasiten voitto on historiallinen. Aiemmat parhaan elokuvan palkinnon voittajat ovat olleet joko englanninkielisiä tai mykkiä. Ensimmäistä kertaa palkinnon vei siis elokuva, jossa puhutaan muuta kuin englantia.


Lue myös: Elokuva-arvostelu: Onko Parasite maailmanluokan viihdettä vai viiltävää kapitalismikritiikkiä? Viiden tähden elokuva on molempia

Parasite voitti myös useita muita Oscareita. Se oli illan suuri voittaja.

Parhaana ohjaajana palkittiin Parasiten ohjannut eteläkorealainen Bong Joon-ho. Palkinto oli odotettu mutta samalla ensimmäinen ohjaaja-Oscar koskaan Etelä-Koreaan. Eteläkorealaisen tekijän huomioiminen oli myös merkki siitä miten Oscarit ovat viime vuosina kansainvälistyneet aiempaa enemmän.

Oscareissa jaetaan kaksi käsikirjoituspalkintoa ja alkuperäiskäsikirjoituksen palkinnon sai myös Parasite. Eteläkorealaisen satiirin ja tragikomedian yhdistelmän ovat käsikirjoittaneet yhdessä Han Jin Won sekä ohjaaja Bong. Aasialainen elokuva palkittiin tässä kategoriassa nyt ensimmäistä kertaa.

Parasite voitti myös odotetusti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Korealainen elokuva ei ole aiemmin voittanut tätäkään palkintoa, jota amerikkalaiset nykyään kutsuvat ”kansainvälisen elokuvan” kategoriaksi.


Oscar-yöhön lähdettiin asetelmassa, jossa Joker-elokuvalla oli kaikkiaan 11 ehdokkuutta. Suurimmalta ennakkosuosikilta jäi moni palkinto kuitenkin saamatta. Voitto tuli miespääosasta sekä musiikista. Näyttelijä Joaquin Phoenix voitti Oscarin roolistaan Jokerina. Oscar oli näyttelijän ensimmäinen.

Palkintopuheessaan Phoenix nosti esiin ihmisoikeudet ja eläinten oikeudet, ihmisen toiminnan ja ympäristökysymykset. Puheensa päätteeksi näyttelijä toi myös esiin nuorena kuolleen River-veljensä muiston ja liikuttui.


­


Oscarin Jokerista kuittasi myös islantilainen Hildur Guðnadóttir joka on aiemmin säveltänyt musiikin Chernobyl-sarjaan ja tehnyt yhteistyötä myös suomalaisen Pan Sonic -duon kanssa. Oscarien sävellyskategoriaa ovat viime vuosina hallinneet miehet. Guðnadóttirin voitto oli poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran nainen voitti tässä palkintoluokassa vuonna 1997.

Näyttelijä Renée Zellweger sai Oscarin roolistaan Judy Garlandina elokuvassa Judy. Zellwegerin voitto pääroolista oli illan odotetuimpia. Kiitospuheessaan näyttelijä kiitteli vuolaasti Judy Garlandia, kutsui tätä sankariksi ja halusi jakaa palkinnon esikuvansa kanssa.


Ensimmäisenä gaalassa jaettiin palkinto miesnäyttelijälle sivuosasta. Palkinnon voitti odotetusti Brad Pitt. Pitt näyttelee stuntmiestä elokuvassa Once Upon A Time in Hollywoodissa.

Samasta Quentin Tarantinon ohjaamasta ja käsikirjoittamasta elokuvasta palkittiin Oscarilla myös lavastesuunnittelu. Patsaan saivat Barbara Ling ja Nancy Haigh.

 


Naisnäyttelijöistä Laura Dern palkittiin parhaasta sivuroolista. Myös Derniä pidettiin ennakkosuosikkina. Hän näyttelee tiukkaa lakimiestä Noah Baumbachin ohjaamassa avioerodraamassa Marriage Storyssa. Dern sai nyt ensimmäisen Oscarin. Hän ehti olla aiemmin ehdolla kahdesti, muun muassa vuonna 1992 elokuvasta Rambling Rose, jossa tuottajana toimi Renny Harlin.

Jos palkinto oli ensimmäinen Dernille, se oli sitä myös elokuvaa esittävälle Netflixille. Aiemmin näyttelijät eivät ole voittaneet Oscareita suoratoistopalveluiden ensisijaisesti levittämistä elokuvista. Kommentoidessaan Oscareita palkinnonjaon jälkeen Dern ihmetteli, mihin olivat naiset unohtuneet ohjaajaehdokkaiden joukosta.

Kuten todettua, Oscareissa jaetaan käsikirjoituksille kaksi Oscaria ja alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar meni eteläkorealaiselle Parasitelle.

Toinen käsikirjoituspalkinto jaetaan sovituksesta, kun elokuvan pohjana on esimerkiksi näytelmä tai kirja. Parhaan käsikirjoitussovituksen voitti hieman yllättäen Taika Waititi elokuvasta Jojo Rabbit. Elokuva perustuu kirjaan.

Palkintogaalan ennakkosuosikkeihin kuulunut Taistelulähetit – 1917 palkittiin kolmella Oscarilla. Voitot elokuva nappasi kuvauksesta, äänimiksauksesta sekä tehosteista. Sam Mendesin ohjaama ja Roger Deakinsin kuvaama elokuva kertoo muutamista tunneista ensimmäisessä maailmansodassa. Elokuvan luoma vaikutelma perustuu reaaliaikaisuuden ja yhden oton illuusioon.

Myös kilpa-ajoelokuva Le Mans 66 – täydellä teholla voitti enemmän kuin yhden Oscarin: sekä äänen että kuvan leikkauksesta. James Mangoldin ohjaaman elokuvan alkuperäinen nimi on Ford v Ferrari.

Parhaana pitkänä dokumenttielokuvana palkittiin Amerikkalainen tehdas. Siinä seurataan ohiolaisen autotehtaan arkea kiinalaisomistuksessa. Elokuva oli sarjan selvä voittajasuosikki ja merkittävää elokuvassa on, että sen taustalla on Michelle ja Barack Obaman perustama elokuvayhtiö. Elokuvan ovat ohjanneet Julia Reichert ja Steven Bognar.

Juhlassa ei tänä vuonna ollut varsinaista juontajaa. Koomikot Steve Martin ja Chris Rock toimivat gaalan alussa kuin juontajat ja tekivät pilaa muun muassa Twitterin vanhojen postausten vaarallisuudesta Oscar-juontajille, Jeff Bezosin varallisuudesta avioeronkin jälkeen sekä ei-valkoihoisten näyttelijöiden vähäisestä näkyvyydestä.

Yksi gaalayön vaikuttavimmista esityksistä liittyi animaatioelokuva Frozenin jatko-osaan. Gaalan alkupuolella Idina Menzel ja Frozenin Elsan ääninäyttelijöitä eri puolilta maailmaa nousi lavalle laulamaan kappaleen Into the Unknown. Frozen 2 ei kylläkään ollut edes ehdolla parhaaksi animaatioelokuvaksi. Sellaisena palkittiin Toy Story 4.

Juhlassa kerrottiin palkintoa jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian oma museo avautuu monien viivästysten jälkeen joulukuussa.

Voittajat vuoden 2020 Oscar-gaalassa:

Paras elokuva: Parasite, ohjaaja Bong Joon-ho

Paras naispääosa: Renée Zellweger elokuvasta Judy

Paras miespääosa: Joaquin Phoenix elokuvasta Joker

Paras ohjaaja: Bong Joon-ho elokuvasta Parasite

Paras naissivuosa: Laura Dern elokuvassa Marriage Story

Paras miessivuosa: Brad Pitt elokuvassa on Once Upon A Time in Hollywood

Paras käsikirjoitus: Bong Joon-Holle ja Han Jin Wonille elokuvasta Parasite

Paras käsikirjoitussovitus: Taika Waititi elokuvasta Jojo Rabbit

Paras ei-englanninkielinen elokuva: Parasite, Etelä-Korea

Paras animaatioelokuva: Toy Story 4

Paras dokumenttielokuva: Amerikkalainen tehdas

Paras leikkaus: Le Mans 66 – täydellä teholla

Paras puvustus: Pikku naisia

Paras kuvaus: Taistelulähetit – 1917

Paras lavastussuunnittelu: Once Upon A Time in Hollywood

Paras musiikki: Joker

Paras laulu: I’m Gonna Love Me Again elokuvasta Rocketman

Paras äänileikkaus: Le Mans 66 – täydellä teholla

Paras äänimiksaus: Taistelulähetit – 1917

Paras makeup ja kampaus: Bombshell – hiljaisuuden rikkojat

Parhaat visuaaliset tehosteet: Taistelulähetit – 1917

Paras lyhyt dokumenttielokuva: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

Paras lyhytelokuva: The Neighbors' Window

Paras lyhyt animaatio: Hair Love
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää