Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti – Myös Joaquin Phoenixille ja Renée Zellwegerille palkinnot - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti – Myös Joaquin Phoenixille ja Renée Zellwegerille palkinnot

Oscar-yöhön lähdettiin asetelmassa, jossa Joker-elokuvalla oli kaikkiaan 11 ehdokkuutta. Suurimmalta ennakkosuosikilta jäi moni palkinto kuitenkin saamatta. Sivuosista palkittiin Brad Pitt ja Laura Dern.

Julkaistu: 9.2. 17:26, Päivitetty 10.2. 7:30

Los Angelesissa järjestetyssä Oscar-gaalassa on valittu parhaaksi elokuvaksi eteläkorealainen Parasite. Palkintojenjako järjestettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen-aikaa.

Illan suurin odotus liittyi juuri parhaan elokuvan valintaan. Suosikkeina pidettiin loppuvaiheessa Once Upon A Time in Hollywoodia, Parasitea sekä Taistelulähetit – 1917 -elokuvia.

Parasiten voitto on historiallinen. Aiemmat parhaan elokuvan palkinnon voittajat ovat olleet joko englanninkielisiä tai mykkiä. Ensimmäistä kertaa palkinnon vei siis elokuva, jossa puhutaan muuta kuin englantia.

Parasite-elokuvan ohjaaja Bong Joon-ho (kesk.) yhdessä elokuvan näyttelijöiden Park So-damin (vas.) ja Park Myung-hoonin kanssa saapumassa Oscar-gaalaan sunnuntaina. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Onko Parasite maailmanluokan viihdettä vai viiltävää kapitalismikritiikkiä? Viiden tähden elokuva on molempia

Parasite voitti myös useita muita Oscareita. Se oli illan suuri voittaja.

Parhaana ohjaajana palkittiin Parasiten ohjannut eteläkorealainen Bong Joon-ho. Palkinto oli odotettu mutta samalla ensimmäinen ohjaaja-Oscar koskaan Etelä-Koreaan. Eteläkorealaisen tekijän huomioiminen oli myös merkki siitä miten Oscarit ovat viime vuosina kansainvälistyneet aiempaa enemmän.

Oscareissa jaetaan kaksi käsikirjoituspalkintoa ja alkuperäiskäsikirjoituksen palkinnon sai myös Parasite. Eteläkorealaisen satiirin ja tragikomedian yhdistelmän ovat käsikirjoittaneet yhdessä Han Jin Won sekä ohjaaja Bong. Aasialainen elokuva palkittiin tässä kategoriassa nyt ensimmäistä kertaa.

Parasite voitti myös odotetusti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Korealainen elokuva ei ole aiemmin voittanut tätäkään palkintoa, jota amerikkalaiset nykyään kutsuvat ”kansainvälisen elokuvan” kategoriaksi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Bong Joon-ho nostaa ilmaan Oscaria. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Oscar-yöhön lähdettiin asetelmassa, jossa Joker-elokuvalla oli kaikkiaan 11 ehdokkuutta. Suurimmalta ennakkosuosikilta jäi moni palkinto kuitenkin saamatta. Voitto tuli miespääosasta sekä musiikista. Näyttelijä Joaquin Phoenix voitti Oscarin roolistaan Jokerina. Oscar oli näyttelijän ensimmäinen.

Palkintopuheessaan Phoenix nosti esiin ihmisoikeudet ja eläinten oikeudet, ihmisen toiminnan ja ympäristökysymykset. Puheensa päätteeksi näyttelijä toi myös esiin nuorena kuolleen River-veljensä muiston ja liikuttui.

Joaquin Phoenix voitti miespääosa-Oscarin. Kuva: MARIO ANZUONI / REUTERS

­

Renée Zellweger näytteli Judy Garlandia ja sai roolistaan Oscarin. Zellweger kuuluu nyt niihin harvoihin naisnäyttelijöihin, joilla on Oscar sekä pää- että sivuroolista. Kuva: MARIO ANZUONI

Oscarin Jokerista kuittasi myös islantilainen Hildur Guðnadóttir joka on aiemmin säveltänyt musiikin Chernobyl-sarjaan ja tehnyt yhteistyötä myös suomalaisen Pan Sonic -duon kanssa. Oscarien sävellyskategoriaa ovat viime vuosina hallinneet miehet. Guðnadóttirin voitto oli poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran nainen voitti tässä palkintoluokassa vuonna 1997.

Näyttelijä Renée Zellweger sai Oscarin roolistaan Judy Garlandina elokuvassa Judy. Zellwegerin voitto pääroolista oli illan odotetuimpia. Kiitospuheessaan näyttelijä kiitteli vuolaasti Judy Garlandia, kutsui tätä sankariksi ja halusi jakaa palkinnon esikuvansa kanssa.

Oscar-patsas näyttelijä Brad Pittin käsissä. Kuva: LUCAS JACKSON / / Reuters

Ensimmäisenä gaalassa jaettiin palkinto miesnäyttelijälle sivuosasta. Palkinnon voitti odotetusti Brad Pitt. Pitt näyttelee stuntmiestä elokuvassa Once Upon A Time in Hollywoodissa.

Samasta Quentin Tarantinon ohjaamasta ja käsikirjoittamasta elokuvasta palkittiin Oscarilla myös lavastesuunnittelu. Patsaan saivat Barbara Ling ja Nancy Haigh.

Naisnäyttelijöistä Laura Dern palkittiin parhaasta sivuroolista. Myös Derniä pidettiin ennakkosuosikkina. Hän näyttelee tiukkaa lakimiestä Noah Baumbachin ohjaamassa avioerodraamassa Marriage Storyssa. Dern sai nyt ensimmäisen Oscarin. Hän ehti olla aiemmin ehdolla kahdesti, muun muassa vuonna 1992 elokuvasta Rambling Rose, jossa tuottajana toimi Renny Harlin.

Jos palkinto oli ensimmäinen Dernille, se oli sitä myös elokuvaa esittävälle Netflixille. Aiemmin näyttelijät eivät ole voittaneet Oscareita suoratoistopalveluiden ensisijaisesti levittämistä elokuvista. Kommentoidessaan Oscareita palkinnonjaon jälkeen Dern ihmetteli, mihin olivat naiset unohtuneet ohjaajaehdokkaiden joukosta.

Kuten todettua, Oscareissa jaetaan käsikirjoituksille kaksi Oscaria ja alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar meni eteläkorealaiselle Parasitelle.

Toinen käsikirjoituspalkinto jaetaan sovituksesta, kun elokuvan pohjana on esimerkiksi näytelmä tai kirja. Parhaan käsikirjoitussovituksen voitti hieman yllättäen Taika Waititi elokuvasta Jojo Rabbit. Elokuva perustuu kirjaan.

Palkintogaalan ennakkosuosikkeihin kuulunut Taistelulähetit – 1917 palkittiin kolmella Oscarilla. Voitot elokuva nappasi kuvauksesta, äänimiksauksesta sekä tehosteista. Sam Mendesin ohjaama ja Roger Deakinsin kuvaama elokuva kertoo muutamista tunneista ensimmäisessä maailmansodassa. Elokuvan luoma vaikutelma perustuu reaaliaikaisuuden ja yhden oton illuusioon.

Myös kilpa-ajoelokuva Le Mans 66 – täydellä teholla voitti enemmän kuin yhden Oscarin: sekä äänen että kuvan leikkauksesta. James Mangoldin ohjaaman elokuvan alkuperäinen nimi on Ford v Ferrari.

Parhaana pitkänä dokumenttielokuvana palkittiin Amerikkalainen tehdas. Siinä seurataan ohiolaisen autotehtaan arkea kiinalaisomistuksessa. Elokuva oli sarjan selvä voittajasuosikki ja merkittävää elokuvassa on, että sen taustalla on Michelle ja Barack Obaman perustama elokuvayhtiö. Elokuvan ovat ohjanneet Julia Reichert ja Steven Bognar.

Juhlassa ei tänä vuonna ollut varsinaista juontajaa. Koomikot Steve Martin ja Chris Rock toimivat gaalan alussa kuin juontajat ja tekivät pilaa muun muassa Twitterin vanhojen postausten vaarallisuudesta Oscar-juontajille, Jeff Bezosin varallisuudesta avioeronkin jälkeen sekä ei-valkoihoisten näyttelijöiden vähäisestä näkyvyydestä.

Yksi gaalayön vaikuttavimmista esityksistä liittyi animaatioelokuva Frozenin jatko-osaan. Gaalan alkupuolella Idina Menzel ja Frozenin Elsan ääninäyttelijöitä eri puolilta maailmaa nousi lavalle laulamaan kappaleen Into the Unknown. Frozen 2 ei kylläkään ollut edes ehdolla parhaaksi animaatioelokuvaksi. Sellaisena palkittiin Toy Story 4.

Juhlassa kerrottiin palkintoa jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian oma museo avautuu monien viivästysten jälkeen joulukuussa.

Voittajat vuoden 2020 Oscar-gaalassa:

Paras elokuva: Parasite, ohjaaja Bong Joon-ho

Paras naispääosa: Renée Zellweger elokuvasta Judy

Paras miespääosa: Joaquin Phoenix elokuvasta Joker

Paras ohjaaja: Bong Joon-ho elokuvasta Parasite

Paras naissivuosa: Laura Dern elokuvassa Marriage Story

Paras miessivuosa: Brad Pitt elokuvassa on Once Upon A Time in Hollywood

Paras käsikirjoitus: Bong Joon-Holle ja Han Jin Wonille elokuvasta Parasite

Paras käsikirjoitussovitus: Taika Waititi elokuvasta Jojo Rabbit

Paras ei-englanninkielinen elokuva: Parasite, Etelä-Korea

Paras animaatioelokuva: Toy Story 4

Paras dokumenttielokuva: Amerikkalainen tehdas

Paras leikkaus: Le Mans 66 – täydellä teholla

Paras puvustus: Pikku naisia

Paras kuvaus: Taistelulähetit – 1917

Paras lavastussuunnittelu: Once Upon A Time in Hollywood

Paras musiikki: Joker

Paras laulu: I’m Gonna Love Me Again elokuvasta Rocketman

Paras äänileikkaus: Le Mans 66 – täydellä teholla

Paras äänimiksaus: Taistelulähetit – 1917

Paras makeup ja kampaus: Bombshell – hiljaisuuden rikkojat

Parhaat visuaaliset tehosteet: Taistelulähetit – 1917

Paras lyhyt dokumenttielokuva: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

Paras lyhytelokuva: The Neighbors' Window

Paras lyhyt animaatio: Hair Love

Elton John ja Bernie Taupin poseeraavat Oscarin kanssa. Kaksikko voitti palkinnon parhaasta laulusta Rocketman-elokuvasta. Kuva: LUCAS JACKSON / REUTERS

Näyttelijä Laura Dern juhlii Oscar-voittoaan Hollywoodin elokuvajuhlassa. Kuva: MARIO ANZUONI / REUTERS

Muusikko Billie Eilish kuului myös Oscar-gaalan vieraisiin. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters

Näyttelijä Brad Pitt punaisella matolla Oscar-gaalassa Los Angelesissa sunnuntaina. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

James Corden (vas.) ja Rebel Wilson jakoivat tehoste-Oscarin pukeutuneina Cats-musikaalin asuihin. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Oscar-ehdokas, näyttelijä Cynthia Erivo on pääosassa elokuvassa Harriet. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Parhaasta sivuosasta palkittu näyttelijä Laura Dern saapumassa Oscar-gaalaan. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters

Parasite-elokuvan näyttelijät ottivat sunnuntaina Los Angelesissa valokuvaa ennen Oscar-gaalan alkua. Kuva: MIKE BLAKE / / Reuters

Näyttelijät Margot Robbie (kesk.) ja Charlize Theron (oik.) Oscar-gaalan katsomossa. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Scarlett Johansson saapui Oscar-gaalaan poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä hän oli ehdolla palkinnon saajaksi sekä pää- että sivuosasta. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters

Elokuvantekijä Spike Lee saapui Oscar-juhlaan edesmennyttä koripalloilijaa Kobe Bryantia kunnioittavassa asussa. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters

Näyttelijät Robert de Niro (vas.) ja Al Pacino poseerasivat yhdessä kuvaajille. Kaksikko näyttelee yhdessä The Irishman-elokuvassa. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Pääosasta elokuvassa Judy palkittu näyttelijä Renée Zellweger tervehti kuvaajia ennen juhlan alkua. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Bong Joon-ho (ylh.vas.) ja työryhmäänsä juhlimassa voittoa Oscar-gaalan lavalla. Kuva: MARIO ANZUONI

Elokuva-arvostelu|Onko Parasite maailmanluokan viihdettä vai viiltävää kapitalismikritiikkiä? Viiden tähden elokuva on molempia

HS-analyysi: Maailman parhaina pidetyt elokuvat eivät voittaneet tärkeintä Oscaria – Nyt odotettavissa voi olla historiallinen palkinto, ja se kertoo gaalan vinoumista

Kommentti|Oscar-gaalassa näyttelijät pitävät myötähäpeää aiheuttavia puheita, mutta sitä kannattaa sietää

Viikonlopun Oscar-gaala vaatii arvoisensa katsomoeväät: näin teet roomalaista pizzaa Oscar-ehdokkaan tyyliin