Näyttelijä Juha Muje on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Näyttelijä Juha Muje on kuollut

Juha Muje työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 alkaen ja jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Näyttelijä Juha Muje näyttämöllä ja kulisseissa -kirjan julkistamistilaisuudessa Kansallisteatterissa Helsingissä 19. syyskuuta 2017. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 10.2. 13:58, Päivitetty 10.2. 15:22

Näyttelijä Juha Muje on kuollut, kertoo Kansallisteatteri. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Hän työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 alkaen ja jäi eläkkeelle vuonna 2013. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa nähtiin Pirkko Saision ja Jussi Tuurnan teoksessa Musta Saara.

”Olemme hyvin surullisia Juha Mujeen poismenon johdosta ja otamme osaa omaisten syvään suruun. Hän oli pidetty työtoveri ja rakastettu näyttelijä”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo teatterin tiedotteessa.

Juha Mujeen oli tarkoitus esiintyä ensi kesänä Samppalinnan kesäteatterin Mielensäpahoittajan pääroolissa. Viikko sitten teatteri tiedotti Mujeen sairastuneen vakavasti ja joutuvan jättämään roolin väliin.

Juha Mujeen viimeiseksi teatterityöksi jäi Turun Kaupunginteatterin Katoava maa -esitys, jossa hän näytteli Marja-Leena Koukin kanssa.

Juha Mujeen viimeiseksi työksi jäi Katoava maa -näytelmä, jossa hän näytteli Marja-Leena Koukin kanssa Turun kaupunginteatterissa. Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Pietarsaaressa vuonna 1950 syntynyt Muje valmistui Teatterikoulusta vuonna 1971 ja sai heti kiinnityksen Turun kaupunginteatteriin, jossa hän viihtyi kymmenen vuoden ajan. Muje on työskennellyt myös muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa (1985–95) ja Tampereen työväen teatterissa (1995–97).

Muje esiintyi kantavassa roolissa kaikissa Pirkko Saision kirjoittamissa Kansallisteatterin musiikkinäytelmissä Homo! (2011), Slava (2015) ja Musta Saara (2018).

”Juha oli täysin ainutlaatuinen näyttelijä. Ehkä paras tekstinkäsittelijä, joka on kohdalleni tullut”, kollegansa poismenosta liikuttunut Saisio sanoo puhelimessa.

Muje oli arvostettu ja pidetty kollega, joka toi karismansa ja sydämellisyytensä mukanaan kaikkiin töihin ja työryhmiin.

”Voin kaikesta sydämestäni sanoa niin. Hän toi valoa, iloa ja huumoria kaikkiin tilanteisiin.”, Saisio kertoo.

Saisio ja Muje tutustuivat jo opiskeluaikana ja ehtivät tuntea tasan puolivuosisataa.

”Hän opiskeli Teatterikoulussa, kun itse olin Ylioppilasteatterissa, mutta kävin teatterikoululaisten juhlissa”, Saisio muistelee.

”Teatterimaailmaan jää hänen poismenonsa jälkeen valtava aukko.”

Näyttelijä Marja Packalén tunsi Juha Mujeen Teatterikoulusta asti. He aloittivat opinnot yhtä aikaa vuonna 1971 ja olivat läheisiä ystäviä siitä lähtien. Packalén tapasi Mujeen viimeisen kerran viime viikolla.

”Ehdin käydä Juhaa katsomassa sairaalassa. Se oli arvokas hetki. Hän oli rakas ystäväni”, Packalén kertoo puhelimessa.

Mujeen sairastuminen ja kuolema tuli kaikille yllätyksenä.

”Juha oli vuosikurssimme kuopus, joten me suremme kovasti, että hän lähti näin aikaisin.”

Packalén kertoo, että heidän vuosikurssilaisillaan on ollut tapana kaikki nämä vuodet muistaa toisiaan heidän täyttäessään tasavuosia.

”Olemme aina ostaneet samantyyppisen lahjan kaikille. Meidän kurssimme on pitänyt kovasti yhtä. Emme ole hävinneet toisiltamme, ja se on hyvin arvokasta.”

Packalén kertoo, että Muje tunnettiin ilopillerinä.

”Hän oli hieno, syvällinen näyttelijä.”

 

Vuonna 2010 otetussa kuvassa Juha Muje halusi näyttää vihaiselta, koska karjalaisuutensa vuoksi hänestä otetut kuvat ovat lähes aina iloisia. Kuva: Petri Krook

 

Juha Muje ja Esko Salminen Kuningas Learissa Kansallisteatterissa vuonna 2005. Kuva: Markus Jokela / HS

 

 

Juha Muje työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 alkaen. Kuva: Jarmo Matilainen / HS

Korjaus klo 14.58: Juha Muje aloitti näyttelijänä Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 1985, ei 1958.

Seuraa uutisia tästä aiheesta