YleX:n juontajana tunnettu Ida Karimaa siirtyy luotsaamaan perinteikästä rap-yhtiötä Monsp Recordsia: ”Haluamme julkaista muutakin kuin räppiä” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

YleX:n juontajana tunnettu Ida Karimaa siirtyy luotsaamaan perinteikästä rap-yhtiötä Monsp Recordsia: ”Haluamme julkaista muutakin kuin räppiä”

Ida Karimaa on palkittu aiemmin vuoden musiikkitoimittajana Musiikki & Media -gaalassa.

Ida Karimaa siirtyy Monsp Recordsin luotsaajaksi. Kuva: Mona Salminen

Julkaistu: 10.2. 15:00

YleX:n Uuden musiikin ohjelmia vuosien ajan juontanut ja vuoden musiikkitoimittajana palkittu Ida Karimaa siirtyy luotsaamaan Monsp Records -levy-yhtiötä.

Viralliselta titteliltään hän on Monspin A&R-päällikkö. Käytännössä Karimaa vastaa muun muassa levy-yhtiön artistikiinnityksistä ja artistien musiikillisen tyylin hiomisesta. Monspia hän johtaa jatkossa yhdessä Monsp Live -ohjelmatoimiston johtajan Santtu Ronkaisen kanssa.

Monsp Records on vuonna 1997 perustettu pitkän linjan rap-levy-yhtiö, joka on tunnettu omintakeisesta tyylistään. Se on ollut vuosien ajan yksi Suomen suurimmista pienlevy-yhtiöistä.

Viime vuoden toukokuussa Warner Music Finland osti Monsp Recordsin. Tuolloin Monspin perustaja Keijo Kiiskinen jatkoi yhtiön johdossa, mutta nyt hän siirtyy syrjään tehtävästään.

Karimaan johdossa Monsp hakee uutta suuntaa.

Menneinä vuosina Monsp on tunnettu itsenäisesti ja vapaasti toimivana levy-yhtiönä. Se on nostanut esille rap-artisteja ja -yhtyeitä, jotka eivät ole vielä kelvanneet muille levy-yhtiöille. Sillä on ollut valtaisa merkitys suomalaisen rap-kulttuurin kehittämisessä. Uransa alkuvaiheessa muun muassa JVG, Pyhimys, Gasellit ja Karri Koira levyttivät Monspille.

Sittemmin suurin osa Monspin isoimmista artisteista on siirtynyt valtavirtalevy-yhtiöille, ja Monspin merkitys rap-kentällä on pienentynyt. Tämän Karimaa haluaa muuttaa ja laajentaa samalla Monspin tarjontaa.

”Isoin ero ulospäin on se, että haluamme julkaista tulevaisuudessa muutakin kuin räppiä. Se voi olla esimerkiksi r’n’b:tä ja poppia”, Karimaa sanoo.

Sen tarkemmin Karimaa ei halua rajata Monspin musiikkityyliä. Oleellista on se, että Monspin julkaisemassa musiikissa kuuluu tietty urbaani tyyli.

Samanlaista suuntaa edustaa nykyisin esimerkiksi Ville Gallen ja Jare Brandin perustama PME Records, joka julkaisee räpin lisäksi poppia ja r’n’b:tä.

”Nykyään mielenkiintoisia asioita tapahtuu niin paljon yli genrerajojen, ettemme halua lukittautua tiettyyn tyyliin.”

Karimaan mukaan räppi pysyy silti merkittävänä osana Monspin tuotantoa, ja hänen tavoitteenaan on löytää Monspille myös uusia kiinnostavia naispuolisia räppäreitä.

Oleellista Karimaan mukaan on se, että tulevaisuudessa Monspin näkyvyys kasvaa. Karimaa sanoo, ettei Monsp enää keskity pelkästään musiikin julkaisuun, vaan yhtiö tuodaan näkyville muun muassa moniin tapahtumiin. Karimaa itse aikoo olla myös läsnä Monspin edustajana.

Karimaa korostaa, että Monsp toimii itsenäisenä osana Warner Musicia, vaikka Suomen suurimpiin levy-yhtiöihin kuuluva yritys ostikin Monspin viime keväänä. Tarkoitus on erottua Monspin musiikilla emoyhtiön tuotannosta.

Karimaan mukaan tarkoituksena on pitää kiinni myös Monspin pitkästä perinteestä ja jatkaa yhteistyötä muutamien Monspin nykyisten artistien kanssa.

Hän itse sanoo olevansa innoissaan uudesta työstään, vaikka siirtyminen toimittajan roolista levy-yhtiön edustajaksi jännitti paljon.

”On hienoa päästä rakentamaan täysin uutta juttua ja olla itse siinä mukana uudistamassa”, Karimaa sanoo.