Erikoinen halldorofoni oli Joker-elokuvan ja Chernobyl-sarjan ahdistavan musiikin yksi salaisuus – Uusi soitin on kehitetty Suomessa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Erikoinen halldorofoni oli Joker-elokuvan ja Chernobyl-sarjan ahdistavan musiikin yksi salaisuus – Uusi soitin on kehitetty Suomessa

Soitinta käyttänyt sellisti ja säveltäjä Hildur Guðnadóttir palkittiin sunnuntaina Oscar-gaalassa parhaan musiikin palkinnolla.

Hildur Guðnadóttir palkittiin Oscarilla parhaasta musiikista. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Julkaistu: 12.2. 10:03, Päivitetty 12.2. 14:34

Tämän vuoden Oscar-gaalan suurin voittaja oli eteläkorealainen elokuva Parasite, joka palkittiin parhaana elokuvana, parhaana kansainvälisenä elokuvana, parhaasta ohjauksesta ja parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Bong Joon-hon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva rikkoi monia raja-aitoja. Koskaan aiemmin eteläkorealainen elokuva ei ollut voittanut parhaan ei-englanninkielisen elokuvan palkintoa, ja koskaan aiemmin parhaana elokuvana ei ollut palkittu muuta kuin englanninkielinen tai mykkä elokuva.

Oscar-illan aikana oli silti monia muitakin merkittäviä voittajia, ja historiaa tehtiin myös muissa kategorioissa.

Joker-elokuva voitti kaksi Oscar-palkintoa. Kuva: Niko Tavernise

Yksi merkittävimmistä voittajista illan aikana oli islantilainen sellisti ja säveltäjä Hildur Guðnadóttir, joka palkittiin parhaan musiikin Oscar-palkinnolla Joker-elokuvaan tekemästään ahdistavaa tunnelmaa luovasta musiikista.

Guðnadóttirin voitto on historiallinen, koska hän on ensimmäinen islantilainen taiteilija, joka on palkittu Oscarilla. Lisäksi hän on ensimmäinen nainen vuoden 1997 jälkeen, joka on palkittu Oscar-palkinnolla parhaan musiikin kategoriassa. Nainen on voittanut palkinnon koko sen olemassaolon aikana ennen Guðnadóttiria vain kolmesti.

Puheessaan Guðnadóttir kannustikin nimenomaan naisia nousemaan rohkeasti esille.

”Tytöille, naisille, äideille, tyttärille, jotka kuulette musiikin kuplivan sisällänne: olkaa hyvä ja nouskaa esiin. Teidän äänenne tarvitsee tulla kuulluksi.”

Suomalaisesta näkökulmasta Guðnadóttirin ja Jokerin voitossa on kuitenkin yksi erityinen piirre. Joker-elokuvan musiikissa kuullaan nimittäin poikkeuksellista halldorophone-nimistä soitinta, joka on luotu Suomessa. Suomalaisittain sitä voi kutsua halldorofoniksi.

Aalto-yliopiston nettisivuilla kerrotaan, että Suomeen 2000-luvun alussa Kuvataideakatemiaan opiskelemaan saapunut islantilainen Halldór Úlfarsson inspiroitui äänitaiteen ja installaatioiden parissa opiskelusta niin paljon, että hän sai idean oman soittimen luomisesta.

Halldór Ulfarsson ja soittimensa halldorophone. Kuva: Sammy Drew

Vuonna 2005 Úlfarsson sai Suomen kulttuurirahastolta apurahaa oman soittimen luomiseen, ja hän aloitti suunnittelun tosissaan, kun pääsi seuraavana vuonna opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun.

Lopputuloksena syntyi halldorofoni, joka on eräänlainen elektroninen sello. Sen kaula on yhtä pitkä kuin sellolla, kieliä on ylhäällä neljä ja alapuolella kahdesta neljään. Jokainen soittimen kielistä on mikitetty erikseen, ja soittimeen syntyy kiertoon perustuva kitaristi Jimi Hendrixin tyyliä muistuttava ääni takaosassa olevan kaiuttimen ansiosta.

Soittimen äänimaisemaa voi kuunnella esimerkiksi tästä videosta (jos video ei näy, kuuntele tästä):

Úlfarsson sanoo Aalto-yliopiston nettisivuilla olevassa jutussa, että halldorofoni on ”puoliksi islantilainen, puoliksi suomalainen soitin”.

”Se avulias osaaminen, josta sain korkeakoulussa nauttia muun muassa metalli- ja puustudioilla, oli sekä soittimen kehittelyn että koko projektin jatkon kannalta äärimmäisen tärkeää.”

Tähän mennessä Úlfarsson on tehnyt vasta muutaman halldorofonin, ja jokainen niistä on yksilöllinen. Joker-elokuvan musiikin luonut sellisti Guðnadóttir on Úlfarssonin hyvä ystävä, minkä ansiosta hän päätyi käyttämään poikkeuksellista soitinta elokuvan ääniraidalla. Joker-elokuvan lisäksi Guðnadóttir on käyttänyt samaa soitinta HBO:n kehutun Chernobyl-sarjan ääniraidalla.

Juttua täydennetty 11.07: Lisätty tieto halldorophone-soittimen suomenkielisestä käännöksestä.