Kulttuuri

Satiirisen sarjakuvan mestari Claire Bretécher on kuollut

Sosiaalinen media on tulvinut kansainvälisten taiteilijoiden kommentteja. Muun muassa suomalainen Kati Kovács ja saksalainen Ralf König ovat muistelleet Bretécheriä.

Ranskalainen sarjakuvataiteilija Claire Bretécher kuoli Pariisissa 11. helmikuuta. Hän oli 79-vuotias, syntynyt katoliseen porvariperheeseen Nantesissa 17. huhtikuuta 1940.

Tiedon Bretécherin kuolemasta välitti hänen ranskalainen kustantamonsa Dargaud, mutta kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Bretécher kävi Nantesissa taidekoulua, kunnes lähti 19-vuo­tiaana Pariisiin, Montmartren taiteilijapiireihin. Hän työskenteli lastenvahtina, opetti piirustusta ja myi kuvituksia ja sarjakuvia kaikille, joille ne kelpasivat.

Ensimmäisen sarjakuvansa hän piirsi Asterixista tunnetun René Goscinnyn käsikirjoitukseen. Facteur Rhesus -tarina julkaistiin L’Os à moelle -huumorilehdessä 1963. Bretécher teki sarjakuvia myös perinteisiin Tintin- ja Spirou-lehtiin

Goscinnystä tuli Bretécherin tärkein opas. Vuodesta 1969 alkaen hän työskenteli Pilote-lehdelle, jonka päätoimittaja ja yksi perustajista Goscinny oli. Pilotessa ranskalainen sarjakuva alkoi aikuistua.

Bretécher loi Piloteen muun muassa selkeästi aikuisille suunnatun Cellulite-sarjan, josta ilmestyi suomeksi albumi Selluliitin sieluntilat (1994). Kaikkiaan Bretécherin albumeita on suomennettu neljä.

1970-luvulla Bretécher nousi Ranskan tärkeimpien sarjakuvataiteilijoiden joukkoon. Samalla hän itsenäistyi Goscinnyn toimituksellisesta ohjauksesta. Vuonna 1972 Bretécher perusti Marcel Gotlibin ja Nikita Mandrykan kanssa L’Écho des savanes -lehden.

L’Écho des savanes viljeli selkeästi aikuisille suunnattua usein hävytöntä huumoria. Sen sivuilla Bretécher ja kumppanit pystyivät käsittelemään, mitä aiheita halusivat.

Tärkeintä sarjaansa Bretécher ei tehnyt sarjakuvalehteen. Vuonna 1973 hän alkoi julkaista uutisviikkolehti Le Nouvel Observateurissa Frustrés-sarjaa.

Helsingin Sanomat alkoi julkaista sitä Turha joukko -nimellä tammikuussa 1978. Siitä ilmestyi suomeksi myös kaksi albumia 1980-luvun alussa. Helsingin Sanomissa ilmestyi myös muun muassa Agrippina-sarja vuonna 1988.


Turhassa joukossa Bretécher teki tarkkanäköistä ja viiltävää satiiria yhteiskunnan eri tasoilta. Hän piirsi pelkistetyllä ja pettävän yksinkertaisella viivalla, joka välitti henkilöhahmojen ilmeiden ja ruumiinkielen vivahteet.

Bretécherin maine levisi laajalle. Vuonna 1976 semiootikko Roland Barthes sanoi häntä vuoden sosiologiksi. Umberto Eco kirjoitti esipuheen kirjaan hänen maalauksistaan. Vuonna 1981 hänet listattiin Ranskan 26. vaikutusvaltaisimmaksi älyköksi.

Bretécher sai arvostetun Angoulêmen sarjakuvafestivaalin erikoispalkinnon vuonna 1983. Vuonna 2015 hänen tuotantonsa oli esillä Pompidou-keskuksen laajassa näyttelyssä.

Bretécher kuuluu sarjakuvan satiirikkojen mestareihin. Vieraillessaan Kemin sarjakuvapäivillä 1988 hän sanoi esikuvakseen amerikkalaisen Jules Feifferin, poliittisen sarjakuvan uranuurtajan.

Ranskan lehdistössä on lainattu monien kollegojen, kuten Enki Bilalin ja Tulevaisuuden arabin tekijän Riad Sattoufin, muistoja ja surunvalitteluja.

Some on tulvinut kansainvälisten taiteilijoiden kommentteja. Muun muassa suomalainen Kati Kovács muisteli, kuinka ihastui 15-vuotiaana Turhaan joukkoon, ja saksalainen Ralf König tunnusti vuolaasti velkansa Bretécherille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat keskivertoa ihanampia? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Arttu Wiskarin yhtiö tahkoaa hittejä, joista ei osaa sanoa, ovatko ne rehellisesti juntteja vai junttiuden pilkkaa: ”Se, että ukki kuoli joka biisissä, meni läpi kuin väärä raha”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää