Amerikansuomalaisten jäytävästä koti-ikävästä kertova pienimuotoinen musiikkiteatteriesitys on kulttuuriteko ja helmi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Teatteriarvostelu

Amerikansuomalaisten jäytävästä koti-ikävästä kertova pienimuotoinen musiikkiteatteriesitys on kulttuuriteko ja helmi

Amerikansuomalaisesta Tom Sukasesta kertova Sontiainen kertoo siirtolaisen kaipuusta ja yhdistää siihen amerikansuomalaista musiikkiperinnettä.

Aarni Kivinen esittää omaa unelmaansa toteuttavaa Tom Sukasta. Kuva: Mitro Härkönen

Julkaistu: 12.2. 14:34

Musiikkinäytelmä

Sontiainen – balladi koti-ikävästä, kantaesitys Teatteri Avoimissa Ovissa 11.2. Käsikirjoitus Hanna Kirjavainen, lavastus Ia Ensterä, pukujen toteutus Anne Svensk, valosuunnittelu Jere Kolehmainen, musiikin sovitus ja johto Pekka Lehti, ohjaus Hanna Kirjavainen. Rooleissa ja muusikot Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen. ★★★★

Teatteri ei tarvitse ihmeitä onnistuakseen. Muutama puulaatikko, säkkikangasta ja rutkasti luovia ratkaisuja. Hyvä dramaturgia, näyttelijät ja vastaan­panematon musiikin poljento. Esitys on suoranainen helmi.

Tätä kaikkea on Teatteri Avoimien Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä. Musiikkiteatteri­esitystä voi kutsua suoranaiseksi kulttuuriteoksi, tiettävästi ensi kertaa teatteriesityksessä kohtaavat amerikansuomalainen musiikkiperinne ja amerikansuomalaisten kohtalot.

Esitys on ensimmäinen Teatteri Avoimien Ovien Toiset-hankkeesta, joka tuulettaa suomalaisuuden käsitettä.

Hanna Kirjavaisen kirjoittama näytelmä perustuu laivanrakentaja Tom Sukasen (1878–1943) elämään. Sukanen muutti vuonna 1898 satojentuhansien muiden suomalaisten tavoin Yhdysvaltoihin, Minnesotaan. Suurimman osan esityksen musiikista on säveltänyt J. Karjalaisen alter ego Lännen-Jukka.

Esityksessä Ellis Islandin maahanmuuttajien vastaanottokeskukseen saapuvien siirtolaisten kohtelu resonoi kipeästi nykyajan maahanmuuttaja- ja pakolaiskysymyksiin. Hyvää eivät lupaa myöskään Macbethin noitia muistuttava harhamien kolmikko, joka ennustaa Sukaselle häpeää.

Uudessa kotimaassa mainarin, lännen lokarin tai taivaanraapijan rakentajan tehtävät eivät keksijän sielulla siunattua Sukasta kiinnostaneet. Laivat olivat miehen intohimo.

Aarni Kivinen Sukasen roolissa tuo hyvin esiin jäytävän kaipuun ja koti-ikävän. Siirtolaisella ei oikein ole kotia eikä tointa missään.

Amerikasta löytynyt suomalaisvaimo Kerttu (Anna-Riikka Rajanen) toivoisi miehen löytävän kotinsa hänestä.

Minnesotan kotitila ei lopulta elätä kasvavaa perhettä, varsinkin kun Sukasen veljen hylkäämät vaimo ja lapset saapuvat myös ruokavahvuuteen.

”Kyllä kotimatkan pitääkin vähän tuntua”, toteaa Sukanen lähtiessään jalkapatikassa tapaamaan veljeään ja hankkimaan uutta kotitilaa Kanadan Saskatchewaniin. Matkaa oli vaivaiset 940 kilometriä.

Vaikka sutkin Sukasen keksijäntaidot hämmästyttävät uusia naapureita, amerikkalaisten maita halajavaa finskiä haukutaan myös sontiaiseksi.

Valoisasta tulevaisuuden­uskosta tummiin sävyihin lipuva esitys herättää hilpeyttä juuri soljuvalla finglishillään.

Kun monet suomalaiset lähtevät Amerikasta Neuvosto-Karjalaan rakentamaan työläisten valtiota, jää Sukanen toteuttamaan omaa unelmaansa. Mies alkaa rakentaa kotiinpaluuta varten Sontiaiseksi ristimäänsä laivaa keskelle preeriaa, ja hänet julistetaan hulluksi.

Suomalaisiin kansanlauluihin naitettu pohjoisamerikkalainen folk ja blues soivat näyttelijöiden käsissä viulun, kontrabasson, pyykkilaudan ja banjon voimin. Varsinkin Anna-Riikka Rajanen ja Juha Pulli osoittautuvat mainioiksi laulajiksi. Viulussa on Elonkerjuu-yhtyeestä tunnettu Johanna Koivu.

Ia Ensterän lähes täysin kierrätysmateriaalista valmistama kekseliäs lavastus taipuu mihin vain, myös preerian läpi raahattavaksi laivaksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta