Kulttuuri

Kaksi Emma-palkintoa voittanut Jesse Markin on ehdolla myös Teosto-palkinnon saajaksi

Ehdokkaat Teosto-palkinnon saajaksi ilmoitettiin keskiviikkona.

Pohjoismaiden suurimpiin taidepalkintoihin kuuluvan Teosto-palkinnon ehdokkaat on valittu. Ehdolla palkinnon saajaksi on seitsemän vuoden 2019 aikana julkaistua tai kantaesitettyä teosta.

Vuodesta 2003 lähtien jaetulla Teosto-palkinnolla on vuosien aikana palkittu muun muassa Maija Vilkkumaa, Kimmo Pohjonen, Tuomari Nurmio, Asa, Paula Vesala, Mira Luoti ja Sebastian Fagerlund.

Palkinnon ideana on nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia.

”Tänä vuonna raatiin tekivät vaikutuksen vahvojen jazz-julkaisujen määrä sekä tapa, jolla vanhoja perinteitä päivitetään ja sovelletaan aina uuteen aikaan ja uusiin yhteyksiin”, esiraadin puheenjohtaja Arttu Tolonen sanoo Teoston tiedotteessa.

Palkinto jaetaan vuosittain 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle. Palkintosumma on yhdelle teokselle 25 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 000 euroa.

Esiraati valitsi ehdolle seuraavat teokset:

Jesse Markinin levy Folk ja siellä Totte Rautiaisen ja Jesse Markinin sävellykset ja sanoitukset. Tämän vuoden Teosto-ehdokkaista räppäri Jesse Markin sai tunnustusta myös viime viikolla järjestetyssä Emma-gaalassa, jossa hänet palkittiin sekä vuoden tulokkaana että kriitikoiden valintana.

Teosto-palkinnon esiraadin mukaan Markinin sanoitukset ja Rautiaisen sävellykset ovat aikamme universaaleinta musiikkia.

”Folk on sulatusuuni, jossa hiphop, 2000-luvun indie rock sekä pop, soul, elektroninen musiikki ja jazz muuttuvat joksikin uudeksi”, esiraati perustelee.

Sur-rur-yhtyeen levy Hattarahiukset ja siellä Ville Vuorenmaan sävellykset ja sanoitukset sekä Ville Vuorenmaan, Kimmo Pohjapellon ja Ville Laurilan sovitukset.

Raadin mukaan pitkän uran tehnyt punk-yhtye Sur-rur onnistuu uudella levyllään yllättämään herkullisilla yksityiskohdilla.

”Koruton ja ajoittain jopa naivistinen musiikki yhdistyy suorastaan vallattomiin, surrealismin kanssa flirttaileviin sanoituksiin”, esiraati perustelee.

Lehtojärven Hirvenpää -yhtyeen levy Lehtojärven Hirvenpää ja siellä Harri Kuusijärven sävellykset sekä Jaakko Laitisen sanoitukset.

Lapista lähtöisin tango-orkesteri Lehtojärven Hirvenpää löytää raadin mukaan uusia kulmia tangoon, mikä on vuonna 2019 poikkeuksellista. Harri Kuusijärven sävellyksiä kuvaillaan hakevan vaikutteita tango nuevon ja tanssilavan väliltä.

M-yhtyeen levy Näytän missä asun ja siellä Minja Kosken sävellykset ja sanoitukset.

Laulaja Minja Kosken johtama yhtye M saa esiraadilta kehuja Kosken sävellyksistä ja sanoituksista. Ne ovat esiraadin mukaan kaunista pop-musiikkia, jossa arkisia asioita tarkastellaan persoonallisen koskettavasti.

Sami Klemolan sävellys …on Escher.

Säveltäjä Sami Klemolan kolmen teoksen sarja on esiraadin mukaan ”syvästi paradoksaalinen”.

”Se tekee minimalismista maksimalistista, ambientista aggressiivista ja metelistä kaunista. Ennen kaikkea se on kuitenkin energinen ja elämäniloinen”, Klemolan sävellyksen perusteluissa todetaan.

OK:KO-yhtyeen levy Syrtti ja siellä Okko Saastamoisen sävellykset.

Okko Saastamoisen kokoaman jazz-kollektiivin OK:KO:n levy Syrtti erottuu esiraadin mukaan viime vuosien kotimaisten jazz-levyjen joukosta suomalaisuudellaan. Yhtye on onnistunut tuomaan jazzin perinteeseen nojaavaan musiikkiinsa kansanmusiikkivaikutteita hienovireisellä ja herkällä tavalla, joka ei tee asiasta numeroa, raati toteaa.

Signe-yhtyeen levy To Sappho ja siellä Josefiina Vannesluoman, Selma Savolaisen, Mikko Sarvanteen ja Sampo Kasurisen sävellykset ja sovitukset Sapphon, Edith Södergranin, Josefiina Vannesluoman ja Selma Savolaisen teksteihin.

Esiraadin mukaan jazzyhtye Signen levy To Sappho laajentaa kuvaa siitä, mihin moderni lauluyhtye pystyy.

”Jazzista, kokeellisesta sekä valtavirtapopista ja nykymusiikista ammentavat sävellykset sisältävät ajoittain hyvinkin pelottomia harmonisia ratkaisuja”, raati toteaa.

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna muusikko, musiikkitoimittaja Arttu Tolonen, musiikkitoimittaja, tietokirjailija Mervi Vuorela, musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson, musiikintutkija, musiikkitoimittaja Mikael Mattila, toimittaja Katri Kallionpää, viulisti Eriikka Maalismaa ja dj Bunuel eli Måns Strömberg.

Palkinnon saajan tai saajat ehdokkaiden joukosta valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat viime vuoden Teosto-palkintovoittajat Sebastian Hilli, Stina Koistinen ja Nicolas ’Leissi’ Rehn sekä Ylen luova johtaja Ville Vilén ja kapellimestari Dalia Stasevska.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää